Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Airco in appartement

Meer en meer appartementencomplexen domineren ons verstedelijkt landschap. Tijdens de zomerperiode kan het ook in zo’n appartement flink warm worden. Een airco in een appartement is dan ook een uitstekende investering. Welke mogelijkheden zijn er? Hoeveel kosten ze? Waarmee moet je rekening houden bij de aankoop van een airco in je appartement? Je leest het hier!

Ga snel naar:
Prijs airconditioning appartement
Aandachtspunten bij plaatsing
Welke airco kies ik het best?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Airco in appartement: welke opties?

airco appartement

Is het op warme dagen puffen en blazen in je appartement? Dan is een airco de enige manier om je wooncomfort te optimaliseren. Maar welke types airco’s zijn er allemaal verkrijgbaar? En wat is de beste keuze? Een beknopt overzicht:

OPTIE 1: airco zonder buitenunit voor appartement

Mag je geen buitenunit plaatsen? Of heb je daar gewoonweg geen ruimte voor? Wil je geen al te ingrijpende werken uitvoeren? Dan is een monoblock airco een goede keuze. In deze modellen bevindt de koelmotor zich in de binnenunit, waardoor een buitenunit overbodig is. Je hebt keuze uit 2 modellen:

 • Vaste monoblock airco: deze is beschikbaar in een wand-, muur- of vloermodel. Een vakman maakt gewoon een muurdoorvoer voor de aan- en afvoer van lucht. Zo gaat de plaatsing van dit type airco voor je appartement erg vlot.
 • Mobiele monoblock airco: de meeste mobiele airco’s zijn monoblock airco’s. Die kan je in eender welke ruimte neerzetten. Het grootste nadeel is dat de warme lucht afgevoerd moet worden met een afvoerslang. Deze klem je tussen een open raam of een deur of je voorziet een muurrooster.

Prijs: € 250 à 3.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Start hier je aanvraag.

OPTIE 2: airco op balkon appartement

Heb je voldoende plaats op je terras of balkon om een buitenunit te plaatsen? Of mag je die aan de gemeenschappelijke gevel bevestigen? Dan is een split airco mogelijk. Dat is een airco met een buitenunit en 1 of meerdere binnenunits. Je hebt 2 verschillende opties:

 • Vaste split airco: je kan hierin kiezen uit binnenunits die je aan je plafond, wand of vloer kan bevestigen. Die binnenunits zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en afmetingen. De buitenunit wordt aan de gevel bevestigd of wordt vrijstaand op je terras geplaatst.
 • Mobiele split airco: wil je je binnenunit kunnen verplaatsen? En daarbij de mogelijke geluidshinder van een monoblock voorkomen? Kies dan voor een mobiele split airco. Hierbij worden binnen- en buitenunit verbonden door een leiding waarlangs de koelvloeistof stroomt. Dat gebeurt via een doorgang in de muur.

Prijs: € 1.500 à 8.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Start hier je aanvraag.

OPTIE 3: mobiele airco appartement

Wil je je airco slechts sporadisch gebruiken? Heb je weinig plaats binnenshuis? Wil je maar 1 ruimte gericht koelen? Of zie je het niet zitten om een vaste airco te installeren? Kies dan een mobiele airco. Die heb je in 2 uitvoeringen:

 • Met afvoer: in dit geval hebben we het over een monoblock airco (1 binnenunit) of een split airco (1 binnen- en 1 buitenunit). Sowieso moet je rekening houden met een afvoerslang om het koelmiddel te transporteren. Deze moet je via een gekiept raam of open deur wegleiden. Wil je zoveel mogelijk luchtverplaatsing door het raam voorkomen? Overweeg dan een airco met raamafdichting.
 • Zonder afvoer: wil je niet steeds het raam open hebben staan? Dan ben je beter af met een mobiele airco zonder afvoer of een luchtkoeler. Het condenswater wordt hier opgevangen in een lek- of opvangbakje. Deze moet je daarom frequent ledigen en ook de filters moet je op tijd en stond vervangen.

Prijs: € 30 à 1.000 (excl. btw & plaatsing). Start hier je aanvraag.

LET OP: aircoolers zuigen warme lucht aan, die via de warmtewisselaar in het systeem wordt omgezet naar koude lucht. Je zal dus nooit hetzelfde effect bekomen met een mobiele airco zonder afvoer als met een vast model. Gemiddeld daalt de temperatuur met een koeler slechts zo’n 3 graden. Met een volwaardige airco kan dat wel 10 graden zijn. Toch zo’n mobiele airco kopen? Bekijk het aanbod in de webshop.

 

OPTIE 4: airco op dak van appartement

Zie je een buitenunit op het dak van een appartementencomplex? Dan heb je te maken met een multi split-airco. Er is in principe geen verschil tussen een multi split en een reguliere split airco, alleen kan je op de eerste meerdere binnenunits aansluiten die je afzonderlijk kan regelen. Dit is vaak de standaard installatie bij nieuwe(re) appartementen. Elke bewoner beschikt dan over z’n eigen afstandsbediening waarmee hij de unit in huis kan besturen.

Prijs: € 1.500 à 3.000 + € 800 à 1.000 per extra unit (excl. btw, incl. plaatsing). Start hier je aanvraag.

 

Welke airco voor mijn appartement kies ik het best?

De beste airco voor je appartement kiezen? Dat doe je niet alleen. Zeker niet wanneer je voorkeur uitgaat naar een vast systeem. Om de meest geschikte airco te selecteren, moet je rekening houden met enkele belangrijke factoren. Zoals de grootte van je appartement, de frequentie waarmee je de airco wil gebruiken, de plaats waar de units moeten komen, …

TIP: je staat er niet alleen voor in je keuze. Een installateur vertelt je graag meer over de verschillende mogelijkheden en bekijkt welk systeem het meest geschikt is voor jouw appartement en jouw noden. Interesse? Kom in contact met vakmannen actief in je regio.

 

Airco appartement prijs

De prijs voor een airco hangt sterk af van de volgende factoren: het type installatie (monoblock, split airco of mobiele airco), het vermogen, het merk, … Een overzicht van de prijs van de verschillende systemen:

Type aircoPrijs
Airco zonder buitenunitMonoblock airco€ 250 à 3.000 (excl. btw, incl. plaatsing)
Airco met buitenunitSplit airco€ 1.500 à 3.500 (excl. btw, incl. plaatsing)
Lucht-lucht warmtepomp€ 2.500 à 8.000 (excl. btw, incl. plaatsing)
Per bijkomende binnenunit+ € 800 à 1.000 (excl. btw, incl. plaatsing)
Mobiele aircoMobiele airco € 250 à 1.000 (incl. btw, excl. plaatsing)
Luchtkoeler€ 30 à 250 (incl. btw, excl. plaatsing)

LET OP: dit zijn richtprijzen. Wil je graag gepersonaliseerd advies en een offerte op maat ontvangen? Ga dan te rade bij een aircospecialist. Hij helpt je graag verder en zoekt uit welk systeem jij het beste in jouw appartement kan plaatsen. Kom gratis in contact met professionals actief in je omgeving.

 

Druk de kosten met financiële voordelen

De aanschafprijs van een airco voor je appartement kan best hoog liggen. Gelukkig kan je in bepaalde gevallen de prijs drukken dankzij financiële voordelen.

 • Is je woning meer dan 10 jaar oud? En laat je de airco plaatsen door een ervaren installateur? Dan kan je genieten van 6% btw op zowel de materiaal- als plaatsingskosten.
 • Kies je voor een lucht-lucht warmtepomp die je woning niet alleen verwarmt, maar ook koelt? Dan kan je de Mijn VerbouwPremie van Fluvius ontvangen.

Hulp nodig bij je aanvraag? Een installateur helpt je met plezier verder. Hij adviseert je niet alleen over de meest geschikte installatie voor je appartement, maar bezorgt je ook de nodige documentatie voor je aanvraag van deze financiële voordelen.

 

airco in appartement

 

Belangrijke aandachtspunten bij plaatsing

Je wil een airco kopen? Dan sta je best even stil bij enkele aandachtspunten. Waarmee moet je zoal rekening houden wanneer je een airconditioning wil aankopen? Een opsomming:

 • Design: binnenunits bestaan in diverse uitvoeringen en groottes. Zo vind je gegarandeerd een unit die bij je interieur past. Wil je je airco wegwerken? Dan kan je een omkasting op maat laten maken. Een ingebouwde split airco is ook mogelijk voor wie graag een bijna onzichtbare, naadloze afwerking wil.
 • Plaatsing: kies je voor een monoblock airco? Dan moet die tegen een buitenmuur bevestigd worden. Liever een mobiele airco met afvoerslang? Zorg dan dat je die slang naar buiten kan leiden. De ruimte die je ter beschikking hebt in je appartement, stuurt je in je keuze voor een specifiek type airco.
 • Capaciteit airco: het rendement van een airco hangt af van het koelvermogen. Onder meer het volume van de te koelen ruimte, de oriëntatie van je appartement, de isolatiegraad, … bepalen het aangewezen vermogen voor jouw airco.
 • Energieverbruik: heb je een goed gedimensioneerde airco met de ideale capaciteit? Dan kan je het energieverbruik relatief beperkt houden. In dit geval hou je best ook rekening met zaken zoals het energielabel (bv. A++), het model, het merk, of je zonnepanelen hebt, …
 • Geluidshinder: de werking van een airco brengt steevast wat ruis met zich mee. Al is dat bij een monoblock airco al wat meer dan bij een split airco. Ben je erg gevoelig aan deze vorm van overlast? Overweeg dan een split airco of zoek naar de meest geruisloze binnenunit.
 • Verwarmen: wil je je appartement niet alleen koelen, maar ook verwarmen? Kies dan voor een lucht-lucht warmtepomp. Dit systeem bestaat uit een binnen- en buitenunit en haalt z’n warmte uit de buitenlucht om zo je appartement te verwarmen.
 • Functies & extra’s: binnen het aanbod airco’s heb je een ruime keuze aan functionaliteiten. Hoe wil je je airco bedienen? Moet je airco ook dienen als ontvochtiger? Wil je een zuinige airco met temperatuursensor, een nacht- en slaapstand, een lucht- en geurfilter, een instelbare uitblaashoek, …?

TIP: deze aandachtspunten bepalen in grote mate je wooncomfort met airconditioning. Een installateur is op de hoogte van al deze zaken en houdt hier dan ook nauwgezet rekening mee. Ontvang vrijblijvend advies van installateurs actief in je regio. Start hier je aanvraag.

 

BELANGRIJK: mag ik zomaar een airco plaatsen in mijn appartement?

Installeer niet zomaar een airco in je appartement. Zeker als het gaat om een airco met een buitenunit die aan een gemeenschappelijke gevel komt. In dat geval moet je schriftelijke toestemming vragen aan de Vereniging van Mede-Eigenaars en de syndicus. Let wel, er geldt een uitzondering op deze regel. Kabels, leidingen en bijbehorende faciliteiten in of op de gemene delen mogen aangelegd of hernieuwd worden zonder toestemming, op voorwaarde dat die dienen om de infrastructuur voor de mede-eigenaar(s) op vlak van energie, water of telecommunicatie te optimaliseren. In dit geval moet je enkel maar de syndicus inlichten van de werken die je gaat ondernemen.

TIP: twijfel je? Vraag op voorhand zeker info aan bij je syndicus of de Vereniging van Mede-Eigenaars. Heb je uitdrukkelijk toestemming gekregen? Meld dan zeker ook aan de buren dat er een buitenunit komt. Misschien hebben ze wel interesse in een gedeelde installatie.

 

CONCLUSIE: hoe kies ik de beste airco voor mijn appartement?

Stel jezelf eerst de volgende vragen. Op basis daarvan kan je de meest geschikte airco voor jouw appartement kiezen:

 • Locatie: welke ruimtes wil je kunnen koelen? Waar kan je de units monteren? Grenzen deze aan de buitenmuren? Hoe groot zijn de woonruimtes? De beoogde locatie van je airco unit stuurt sterk je keuze aan. Pas wanneer een nauwkeurige berekening is gemaakt van het te koelen woonoppervlak, kan je een airco kiezen met de juiste capaciteit.
 • Budget: een split airco of lucht-lucht warmtepomp is het duurste type airco op de markt, maar biedt wel de meeste voordelen. Natuurlijk hou je best nauwgezet je budget in het oog bij je keuze. Bovendien heeft een airco ook onderhoud nodig en moet je installatiekosten betalen. Betrek ook deze elementen in je persoonlijke berekening.
 • Gebruiksfrequentie: hoe frequent wil je de airco gebruiken? Wil je bijvoorbeeld slechts 1 ruimte verkoelen, en dat enkel op de warmste dagen? Dan volstaat een mobiele airco. Heb je liever een systeem dat efficiënt en energiezuinig werkt? Dan is een vast model met temperatuursensor beter.

TIP: het antwoord op de bovenstaande vragen gidst je succesvol langs de verschillende airco modellen. Weet je niet goed welk type airco het meest geschikt is voor jouw appartement? Schakel hiervoor een ervaren installateur in. Die helpt je niet alleen kiezen, maar staat ook in voor een correcte en vlotte installatie. Vul het onderstaande offerteformulier in:

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs