Airco prijs: soorten airco en hun kostprijs

Met airconditioning kan je het binnenklimaat in je woning goed regelen. Wil je een airco kopen, dan is de prijs natuurlijk een belangrijk aspect. In dit artikel ontdek je de gemiddelde prijzen van de verschillende soorten airco en welke factoren de kosten bepalen.

 

Soorten airconditioning en hun gemiddelde kosten

De prijs zal in eerste instantie sterk afhankelijk zijn van het soort airco dat je laat installeren. Hieronder volgen de gemiddelde kosten voor de plaatsing van verschillende mogelijke uitvoeringen van airconditioning:

 

Soort airconditioningGemiddelde prijs
Vaste airco zonder buitenunit (monoblock)€ 1.200 - 3.000 (incl. montage)
Vaste airco met buitenunit (split)€ 1.500 - 3.000 (incl. montage)
→ per bijkomende binnenunit€ 800 - 1.000 (incl. montage)
Mobiele airco (met of zonder buitenunit)Vanaf € 200
Wil je een vaste airco laten plaatsen door een vakman? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen bij professionele installateurs van airco's. Klik hier voor meer info.

 

prijs airco zonder buitenunit1) Airco zonder buitenunit

Het voordeel van deze zogenaamde monoblock airco’s is dat je buiten geen ruimte moet voorzien voor een airco unit; voor een vaste monoblock airco zijn er enkel twee roosters nodig voor de aan- en afvoer van lucht. Dit vergemakkelijkt de installatie enigszins, wat een gunstige invloed zal hebben op de montagekosten.

Bij airconditioningsystemen zonder buitenunit zal er binnen iets meer lawaaihinder zijn omdat er buiten geen airco unit is. De lawaaierige compressor bevindt zich namelijk binnenin de woning.

Gemiddelde prijs (inclusief montage): 1.200 à 3.000 euro

Vraag hier prijzen op maat aan voor een airco zonder buitenunit.

 

installateur airco buitenunit2) Airconditioning met buitenunit

De lawaaierige onderdelen van een airco kunnen bij zogenaamde split airco’s in de buitenunit geplaatst worden. Hierdoor verhoogt het comfort in de woning.

Een grote troef van dit type airco is dat er meerdere binnenunits aan één buitenunit gekoppeld kunnen worden. Zo kan je de temperatuur in verschillende kamers goed regelen, al moeten alle units ofwel koelen ofwel verwarmen (als het gaat om airco met verwarmingsfunctie).

Gemiddelde prijs (inclusief montage): 1.500 à 3.000 euro voor 1 binnenunit en 1 buitenunit, 800 à 1.000 euro per bijkomende binnenunit

Vraag hier prijzen op maat aan voor een airco met buitenunit.

 

 

Mobiele airco als alternatief voor de vaste aircotoestellen

Heb je niet zo vaak airconditioning nodig, dan kan je ook kiezen voor een draagbaar aircotoestel. Dit biedt heel wat gebruiksgemak omdat je met één toestel verschillende ruimtes kan afkoelen -op verschillende momenten uiteraard- en het is ook een goedkope airco in vergelijking met de vaste toestellen.

Er bestaan zowel mobiele airco’s zonder buitenunit als verplaatsbare aircotoestellen met buitenunit. De monoblock variant is echter de meest voorkomende. Het nadeel hiervan is dat de warme lucht moet afgevoerd worden met behulp van een afvoerbuis. Hiervoor moet dan een raam of deur geopend worden. Dit vermindert de efficiëntie natuurlijk omdat er dan weer warme buitenlucht binnen terechtkomt.

Prijs: vanaf 200 euro – Bekijk het gamma in de webshop

Lees hier meer over de voor- en nadelen van mobiele airco’s.

 

goedkope airco mobiel

 

Welke factoren bepalen de prijs van airco?

Bovengenoemde prijzen zijn richtprijzen. Wil je een airco kopen, hou er dan rekening mee dat de kostprijs voor de installatie van airconditioning in jouw woning of kantoor afhankelijk is van verschillende factoren. Hieronder volgen alvast 6 belangrijke prijsbepalers:

 

1) Aantal units: natuurlijk is het aantal airco units dat je laat installeren een grote prijsbepaler. Bij split units kan je je verwachten aan een bijkomende prijs van 800 à 1.000 euro per bijkomende binnenunit.

 

2) Eigenschappen van het toestel: de algemene eigenschappen van het toestel bepalen de kostprijs sterk. Hierbij moet je bijvoorbeeld letten op het vermogen van toestel. Dit is onder meer afhankelijk van de grootte en de ligging van de ruimte waarin de airco geïnstalleerd wordt. Let daarnaast ook op het geluid dat het toestel produceert en op het energielabel. Dit laatste is erg belangrijk om een zicht te krijgen op de verbruikskosten van de airco en zijn algemene energieprestaties.

 

3) Installatiewijze: airco units kunnen op verschillende manieren geïnstalleerd worden. Ze kunnen bijvoorbeeld boven een raam geplaatst worden (wandmodel), op de vloer, aan het plafond of ze kunnen ook volledig ingebouwd worden zodat alleen de luchtroosters zichtbaar zijn. Een airco inbouwen zal extra kosten met zich meebrengen. Plafondmodellen zijn doorgaans duurder dan wand- en vloermodellen.

 

airco prijs montage

 

4) BTW: als je airco laat plaatsen door een professionele installateur in een woning die ouder dan 10 jaar is, dan kom je misschien wel in aanmerking voor een verlaagd BTW-tarief. Je betaalt dan slechts 6% BTW in plaats van het standaardtarief van 21%. Dit kan dus een groot verschil maken voor de uiteindelijke prijs!

 

5) Extra’s: de klassieke airco zorgt alleen voor koeling, maar je kan ook kiezen voor toestellen met meerdere functies. Sommige airco’s kunnen bijvoorbeeld ook verwarmen of de luchtvochtigheid in een ruimte regelen. Daarnaast kan je de airco ook voorzien van andere extra’s, zoals een detector die ervoor zorgt dat het systeem alleen werkt als er mensen aanwezig zijn of bediening vanop afstand met je smartphone of tablet.

 

6) Merk en installateur: het gekozen merk en de installateur van je airco systeem zijn natuurlijk ook belangrijk voor het berekenen van de prijs. Kies je bijvoorbeeld voor een basismodel of eerder voor een luxueuze design airco met allerlei opties? Ook de tarieven van airco installateurs kunnen sterk variëren. Daarom is het aangeraden om offertes aan te vragen bij meerdere installateurs. Zij kunnen je vertellen wat de beste airco is voor jouw situatie en door meerdere offertes aan te vragen kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding ontdekken.

 

Wil je airco laten installeren in een woning of kantoor? Via onderstaand offerteformulier kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionele installateurs van airconditioning.

 

Airco: offertes op maat aanvragen

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs