Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Inbouw airco

Een airco beschikt over een binnenunit die zorgt voor een aangename en gelijkmatige luchtverdeling. Binnenshuis kan je 1 of meerdere binnenunits plaatsen. Maar vaak zijn die een doorn in het oog of ontsieren ze het interieur. Gelukkig bestaan er ook inbouw airco’s. Waarom zou je kiezen voor zo’n inbouw airco? Welke soorten zijn er? Wat kosten ze? En hoe bouw je een airco in? Je ontdekt het hier!

Ga snel naar:
Mogelijkheden inbouw airco
Hoe airco inbouwen?
Prijs inbouw airco
Belangrijke aandachtspunten
Hoe kies ik de beste inbouw airco?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Waarom kiezen voor een inbouwairco?

Een airco verkoelt je woonruimtes tijdens de warme zomerdagen. Waarom zou je opteren voor een inbouwairco in je woning? Een overzicht:

 • Voor elk interieur: wil je graag een airco plaatsen, maar een zichtbare binnenunit vermijden? Dan is een inbouw airco de oplossing. Het enige zichtbare zijn de aanzuig- en inblaasroosters. Bovendien zijn die verkrijgbaar in verschillende designs, zodat ze zeker in passen in je interieur.
 • Optimaal comfort: moderne inbouw airco’s zijn fluisterstil. Dit geldt zowel voor de binnen- als de buitenunits. Daarnaast geniet je ook van een optimaal wooncomfort door de gelijkmatige verdeling van de gekoelde lucht in je woonruimtes.
 • Onderhoudsarm: een professioneel geplaatste airconditioning vergt weinig onderhoud. Bepaalde moderne inbouw airco’s beschikken over een zelfreinigende filter, die het vuil naar een geïntegreerde opvangbak stuurt. Let wel, een airco is niet onderhoudsvrij! In bepaalde situaties ben je verplicht om een lekdichtheidscontrole en een energetische keuring uit te voeren.

Inbouw airco unit kopen? Laat je adviseren door een ervaren installateur. Hij bekijkt samen met jou de mogelijkheden en bepaalt op basis van je eisen welk type inbouwairco het meest geschikt is. Interesse? Maak vrijblijvend een afspraak met een installateur actief in je regio.

 

Mogelijkheden inbouw airco

Wil je graag een stijlvolle inbouw airco in je woning? Dan ben je vast benieuwd naar de verschillende mogelijkheden. Hieronder sommen we de meest voorkomende oplossingen op voor een inbouwairco.

OPTIE 1: inbouw kanaalairco (horizontaal of verticaal)

Airco inbouwen

Staat er een ingrijpende renovatie gepland? Of bouw je een nieuwe woning? Dan zijn inbouw kanaalairco’s de ideale keuze. Het zijn compacte binnenunits die speciaal ontwikkeld zijn voor een naadloze inbouw in een vals plafond (horizontale uitvoering) of voorzetwand (verticale uitvoering). Enkel de aanzuig- en uitblaasroosters zijn zichtbaar. Die kan je wegwerken achter stijlvolle design roosters. Dit type binnenunit is altijd onderdeel van een split airco (lucht-lucht warmtepomp).

Prijs: € 2.000 à 4.500 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat!

OPTIE 2: cassette airco

plafond airco inbouw

Is de te koelen ruimte groter dan 100 m³? En beschik je over een systeemplafond? Dan is een cassette inverter of plafondcassette een keuzemogelijkheid. Deze wordt in de plaats van een plafondtegel geïnstalleerd, waardoor het mechanisme elegant weggewerkt is. Ideaal voor een plafond met geringe inbouwdiepte. Cassette airco’s zijn ideaal voor ruimtes die snel op de juiste temperatuur moeten komen, maar er zijn ook modellen beschikbaar voor particulieren met een tegelplafond.

Prijs: € 2.000 à 6.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat!

OPTIE 3: vaste plafond-, wand- of vloerairco met omkasting op maat

inbouw airco wand

Wil je graag een airco inbouwen in een bestaande woning? En is een grote renovatie geen optie? Dan kan je kiezen voor een vaste wand-, vloer- of plafondairco. Daarbinnen heb je een breed gamma met binnenunits in verschillende designs. Wil je graag je binnenunit stijlvol wegwerken? Dan kan dat met een omkasting op maat. Laat bv. rond een vloerairco een mooie kast op maat timmeren. Vaste airco’s bestaan zowel als monoblock uitvoering of als split-airco.

Prijs: € 1.200 à 3.000 (excl. btw & incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat!

 

Welk type inbouw airco kies ik nu het best?

Plan je grote renovatiewerken of niet? Wat is je budget? Hoeveel ruimte heb je ter beschikking? Al deze vragen spelen een belangrijke rol in je keuze voor een specifiek type inbouwairco. Zo is het bv. niet mogelijk om een inbouw kanaalairco te plaatsen wanneer je onvoldoende ruimte hebt voor een buitenunit. Een installateur vertelt je graag meer over de verschillende mogelijkheden.

Vrijblijvend advies ontvangen? Dat kan! Kom in contact met verschillende professionals actief in je regio via onze gratis offertedienst. Start hier je aanvraag.

 

Hoe kan ik mijn airco inbouwen?

Waar kan je het best een inbouwairco plaatsen? En hoe bouw je je airco inbouw unit het beste in? We sommen het hieronder voor je op:

 • Plafond: een inbouw airco in het plafond plaatsen is de meest voorkomende manier om een airco netjes in een woning te integeren. Daarvoor moet je over een verlaagd plafond beschikken (bv. spanplafond, systeemplafond, …). Het gaat hierbij om een horizontale binnenunit die je discreet kan laten inbouwen.
 • Wand of vloer: kan je om de een of andere reden je airco niet in het plafond inbouwen? Dan kan je voor een vloer- of wandmodel opteren. Er bestaan verticale inbouw units. Deze kan je verstoppen achter een valse wand, in een gipsplaten omlijsting, timmerwerk op maat, …
 • Andere: is een inbouwairco geen optie? Er zijn verschillende slimme manieren om die binnenunit(s) stijlvol weg te werken. Je kan bv. opteren voor een binnenunit in de kleur van je muren of een inbouw airco in een kast op maat laten plaatsen.

TIP: wil je graag vrijblijvend advies ontvangen over de mogelijkheden van een inbouw airco in je woning? Neem dan contact op met een installateur. Hij helpt je graag verder.

 

Airco inbouw prijs

Wil je een airco laten inbouwen in huis? Dan ben je vast benieuwd naar het prijskaartje. De belangrijkste kostenbepalers zijn het type airco, het design, het koelvermogen (in kW) en verbruik, de installatiekosten,… Een overzicht van de verschillende richtprijzen:

Type aircoPrijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Kanaalaircov.a. € 2.000
Cassette aircov.a. € 2.000
Vaste aircov.a. € 1.200

Op zoek naar een inbouw airco op maat? Neem dan contact op met een professionele installateur. Hij bekijkt de mogelijkheden, geeft je advies op maat en plaatst je airco inbouw volgens de regels van de kunst. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van je project.

 

Bespaar dankzij het verlaagd btw-tarief!

Plaats je een airco in een woning van meer dan 10 jaar oud? Dan kan je genieten van het verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21% op zowel materiaal- als plaatsingskosten. Ook wanneer het onderhoudswerken betreft! Let wel, dit is enkel mogelijk wanneer je samenwerkt met een professioneel installateur.

 

 

inbouw airco plafond

 

Aandachtspunten bij inbouw airco

Wil je een airco laten inbouwen? Dan hou je best rekening met de volgende aandachtspunten:

 • Omvang van de werken: een airco netjes inbouwen in een bestaande woning vergt de nodige breekwerken. Wil je niet al te veel stofvorming? Of heb je geen plaats om een verlaagd plafond te plaatsen? Dan is een kanaalairco geen goed idee. Kies dan liever voor een vaste airco die je stijlvol in je interieur verbergt.
 • Koelvermogen: airco’s zijn verkrijgbaar in verschillende vermogens. Om te bepalen welk vermogen je uiteindelijk nodig hebt, moet je een vermogensberekening laten maken. Een vakman houdt daarbij rekening met de grootte van de te koelen ruimte, de isolatiegraad, het aantal ramen, de lichtinval, …
 • Plaatsing & luchtverspreiding: een ingebouwde airco is erg stijlvol, maar het is wel belangrijk dat die de gekoelde lucht optimaal verdeelt in de woonruimte. Je kan kiezen voor luchtgaten in de kast, stijlvolle roosters, een strakke spleet, …
 • Beschikbare ruimte: heb je voldoende ruimte om de buitenunit te plaatsen? Of helemaal niet? In het laatste geval is je keuze in airco’s al wat beperkter. Zo kan je al geen kanaalairco meer laten plaatsen en moet je toch opteren voor een monoblock airco.
 • Aantal units: hoeveel ruimtes moeten er actief gekoeld worden? Hou deze vraag zeker in gedachten wanneer je meerdere kanaalairco’s wenst aan te sluiten in je woning. Dit zijn allemaal individuele units die ergens een plaatsje moeten krijgen in je woning.
 • Extra functies: moderne airco’s zijn verkrijgbaar met verschillende technische snufjes. Zo zijn er airco’s met spraakbesturing, die de lucht ook bevochtigen of ontvochtigen, die je kan koppelen aan je domoticasysteem, die beschikken over een slimme timer, infrarood- of bewegingssensor, …
 • Koelen én verwarmen: split airco’s zijn doorgaans lucht-lucht warmtepompen. Die kan je op koude dagen ook gebruiken als extra bijverwarming voor je woning. Zeker in combinatie met zonnepanelen is dat een belangrijke extra troef. Wil je meer weten? Contacteer dan een gespecialiseerd installateur.

 

CONCLUSIE: hoe kies ik de beste inbouwairco?

Ben je overtuigd van de voordelen van een inbouw airco? De beste keuze op maat van jouw situatie hangt vooral af van de volgende factoren:

 • Beschikbare ruimte: waar moet je airco geplaatst worden? Hoeveel binnenunits heb je nodig? En heb je voldoende plaats beschikbaar voor een buitenunit? Dit keuzecriterium is belangrijk in het bepalen of je een monoblock of een split airco wil plaatsen.
 • Esthetisch uitzicht: kies je eerder voor een omkasting in plaats van een echte ingebouwde airco? Dan heb je veel keuzemogelijkheden op vlak van design en afwerking. Bespreek die opties dus grondig met je gekozen vakman.
 • Budget: kadert het plaatsen van een airco binnen een groter renovatieproject? Of helemaal niet? Hoeveel plan je dan maximaal uit te geven aan een systeem? Hoe ingewikkelder de plaatsing, hoe hoger het prijskaartje. Dat geldt ook voor het design, de technische snufjes, … 
 • Gewenste comfort: welk vermogen heb je nodig? Moet je airco niet alleen kunnen koelen, maar ook kunnen verwarmen? Met deze belangrijke vragen omtrent je wooncomfort ben je goed op weg in het kiezen van de beste inbouwairco voor jouw situatie.

 

Laat je adviseren door een installateur!

Wil je een foute keuze vermijden? Vertrouw dan op een installateur. Hij houdt rekening met alle aandachtspunten, plaatst je airco volgens de regels van de kunst en gebruikt daarvoor alleen de meest betrouwbare merken en materialen. Zo ben je verzekerd van een airco met het juiste vermogen die volledig aangepast is aan jouw situatie.

Vrijblijvend installateurs vergelijken? Dat kan! Maak gebruik van onze gratis offertedienst en kom in contact met verschillende airconditioning experts actief in je regio. Vul daarvoor het onderstaande contactformulier in:

 

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs