Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Airco kopen

Wil je graag een airco kopen? Dan hou je best het hoofd koel bij het kiezen van het juiste toestel op jouw maat. Er bestaan namelijk verschillende aircosystemen, elk met hun specifieke kenmerken en prijs. Waarop moet je zeker letten bij het kopen van een airco? En welk type airco is het best afgestemd op jouw situatie en persoonlijke noden en wensen? Je ontdekt het in dit artikel!

Ga snel naar:
Welke airco kopen?
Belangrijke aandachtspunten
Prijs airco kopen en installeren
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Hoe kies ik de beste airco voor mijn project?

Er bestaat een brede waaier aan airconditioningsystemen. Maar welke airco is voor jou de beste koop? Om de beste airco op jouw maat te kiezen, stel je jezelf op voorhand best de volgende vragen:

 • Wat is mijn budget? Wil je graag een goedkope airco kopen? Dan ga je best voor een mobiele airco. Let op: vaste airco’s zijn duurder in aanschaf, maar verbruiken wel veel minder energie. Zo komen ze op lange termijn goedkoper uit. Verder lees je meer over de prijzen van aircosystemen.
 • Wil ik 1 of meerdere ruimtes koelen? Wil je slechts 1 ruimte koelen? Dan zijn een mobiele airco (kleinere ruimte) of een vaste airco (grotere ruimte) mogelijk. Als je meerdere ruimtes wil koelen, kies je best voor een multisplit airco. Die bestaat uit een buitenunit en meerdere binnenunits.
 • Wil ik korte of langere periodes koelen? Moet je airco enkel verkoeling brengen bij een hittegolf? Als het om kortere periodes gaat, koop je best een mobiele airco. Wil je genieten van een aangename binnentemperatuur tijdens de hele lente en zomer? Dan is een vaste airco kopen de beste optie.
 • Wil ik enkel koelen of ook verwarmen? Wil je een airco die tijdens koude dagen ook als bijverwarming fungeert? De nieuwste generatie vaste airco’s zijn lucht-lucht warmtepompen. Daarmee kan je zowel koelen als verwarmen.
 • Wil ik de airco zelf plaatsen of een installateur inschakelen? Mobiele airco’s kan je gerust zelf plaatsen. Je moet enkel de handleiding volgen en de afvoerslang correct aanbrengen. De plaatsing van vaste airco’s is veel complexer. Voor een optimale werking doe je best een beroep op een professionele installateur.
 • Is er plaats voor een buitenunit? De meeste vaste airco’s werken met een buitenunit en 1 of meerdere binnenunits. Heb je geen plaats voor zo’n buitenunit (bv.  appartement, studentenkamer, …)? Dan kan je ook kiezen voor een mobiele airco of een vaste airco zonder buitenunit (monoblock).

Een ervaren airco installateur helpt je bij het maken van de juiste keuze: hij informeert je graag over alle mogelijkheden en kan je adviseren over de beste keuze voor jouw project. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat via de offertepagina.

 

Welke airco kopen?

Ben je niet zeker of je nu best een vaste of mobiele airco koopt? Een overzicht van de verschillende soorten airco’s met hun voor- en nadelen & prijzen:

 

1. Mobiele airco kopen

airco kopen

Mobiele airco’s zijn budgetvriendelijk en je kan ze vlot verplaatsen van de ene (kleine) ruimte naar de andere. Tegenover die 2 grote troeven staan wel verschillende nadelen. Deze toestellen verbruiken bv. veel meer energie dan vaste airco’s en hun koelvermogen ligt ook lager. Je kan 2 soorten mobiele airco’s kopen:

 • Mobiele airco kopen zonder buitenunit: dit is de meest voorkomende mobiele airco. Het gaat om 1 unit die zowel warme lucht afvoert als koele lucht aanvoert. Je kan de afvoerslang gewoon uit je raam laten hangen, maar zo verslind je veel energie. Je investeert daarom beter in een raamafdichting voor je mobiele airco.
 • Mobiele airco kopen met buitenunit: er bestaan ook mobiele airco’s met een binnen- én buitenunit. Die zijn iets stiller en verbruiken minder energie dan de exemplaren met 1 unit. Je moet beide units met elkaar verbinden met een dunnere koelleiding (door het raam of via een klein gat in de muur).

 

Een mobiele airco kopen is een goede keuze als…

 • je op zoek bent naar een airco die goedkoper is in aanschaf.
 • je slechts voor een korte periode kleine ruimtes wil koelen (bv. tijdens hittegolf).
 • je geen eigenaar bent van je woning en dus een ’tijdelijke’ oplossing zoekt.
 • er weinig geluidshinder is als je raam open staat.
 • je de airco graag zelf wil installeren.

Prijs mobiele airco: 250 à 1.000 euro (incl. btw). Neem een kijkje in de webshop.

 

 

2. Vaste airco kopen met buitenunit (split airco)

split airco kopen

Bij een vaste airco gaat het in de meeste gevallen om een toestel met een buiten- en een binnenunit (split airco). Het is ook mogelijk om die buitenunit te koppelen aan verschillende binnenunits in meerdere ruimtes. Dan spreken we van een multisplit airco. Dergelijke toestellen kosten meer dan een mobiele airco, maar ze zijn erg energiezuinig en efficiënt. Bovendien beschikken ze over een groter koelvermogen en ze werken geruisloos. De onderdelen die geluid produceren, bevinden zich namelijk in de buitenunit.

 

Een split airco kopen is een goede keuze als…

 • je op zoek bent naar een energiezuinige airco voor 1 of meerdere ruimtes.
 • je een airco wil die je ruimte(s) erg efficiënt koelt (hoog rendement).
 • je geen geluidshinder wil ervaren door je aircosysteem (bv. in de slaapkamer/bureau/…).
 • je de airco ook wil gebruiken als bijverwarming in de winter (lucht-lucht warmtepomp).

Prijs split airco: 1.500 à 3.000 euro (incl. btw & plaatsing) + 800 à 1.000 euro per bijkomende binnenunit (incl. btw & plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

 

3. Vaste airco kopen zonder buitenunit (monoblock)

monoblock airco kopen

Naast een split airco kan je ook kiezen voor een vaste airco zonder buitenunit (monoblock). In dat geval zit de koelmotor in het toestel zelf, waardoor enige geluidshinder niet uitgesloten is. Daar staat wel tegenover dat zo’n vaste monoblock airco vlotter te plaatsen is dan een split airco. Het volstaat om een muurdoorvoer te creëren voor de 2 slangen voor de aan- en afvoer van lucht. Twee units aan elkaar koppelen is dus niet nodig.

 

Een monoblock airco kopen is een goede keuze als…

 • je slechts 1 (grotere) ruimte efficiënt wil koelen.
 • je geen  plaats hebt voor een buitenunit (bv. airco in appartement).
 • het niet gaat om een airco voor de slaapkamer, bureau, … (niet volledig geruisloos).
 • je ruimteverlies in je woning wil beperken in vergelijking met een mobiele airco (bv. met een design wand- of plafondmodel).

Prijs monoblock airco: 1.200 à 3.000  euro (incl. btw & plaatsing).  Ontvang gratis offertes op maat.

 

Airco kopen: belangrijke aandachtspunten

Halsoverkop een vaste of mobiele airco kopen en installeren is geen goed idee. Voor je de knoop doorhakt, hou je best eerst rekening met deze belangrijke aandachtspunten:

 • Aandachtspunt 1 = energieverbruik: hou er rekening mee dat een mobiele airco meer verbruikt dan een vaste airco. Welk type airconditioning je ook kiest, ga altijd voor een toestel met een groen energielabel. Zo ben je zeker van een energiezuinige werking.
 • Aandachtspunt 2 = koelvermogen op maat: zorg ervoor dat het koelvermogen van je airco aangepast is aan de grootte en isolatiewaarde van de te koelen ruimte(s). In een kleine, goed geïsoleerde ruimte volstaat bv. een lager koelvermogen. Met het juiste koelvermogen verbruikt je airco minder energie en gaat hij langer mee. Laat het juiste koelvermogen voor je airco dus zeker berekenen door een airco installateur.
 • Aandachtspunt 3 = geluidsniveau: wil je een airco kopen voor de slaapkamer, bureau, …? Dan is een geruisloze split airco (met buitenunit) de beste keuze. Ga je toch voor een vaste of mobiele monoblock airco met 1 unit binnen? Let er dan op dat het toestel niet meer dan 50 decibel produceert. In ruimtes waar geluid minder stoort (badkamer, keuken, …) mag het aantal decibels iets hoger liggen.
 • Aandachtspunt 4 = merk/garantie: wil je zeker zijn van een goede werking en een lange levensduur van je aircosysteem? Dan neem je best een toestel van een kwalitatief merk. Zo kan je een airco kopen van Daikin, LG, Mitsubishi, … Bij dergelijke hoogwaardige toestellen krijg je ook een correcte garantie en je installateur kan vlot eventuele nieuwe onderdelen bestellen.
 • Aandachtspunt 5 = extra functies: er bestaan airco’s die de koeling/verwarming continu afstemmen op de temperatuur in de ruimte (inverter-technologie). Of wat dacht je van detectoren die de airco doen werken van zodra er mensen in de ruimte zijn? Of een gebruiksvriendelijke bediening met de smartphone of tablet? Kortom, er zijn tal van mogelijke extra functies. Ga dus zeker na welke technologische snufjes voor jou interessant kunnen zijn.

 

Vergelijken loont: vraag voorstellen aan bij meerdere airco installateurs

Wil je airconditioning kopen op jouw maat? Dan vraag je best voorstellen aan bij verschillende installateurs actief in je buurt. Zij informeren je graag over de mogelijkheden, het juiste koelvermogen, energieverbruik, … van toestellen die passen bij jouw situatie, noden en wensen. Zo kan je gericht kosten, airco modellen, adviezen, werkwijzen, … vergelijken en de beste keuze maken tegen een correcte prijs.

Gratis offertes ontvangen? Je kan vrijblijvend advies en prijzen op maat aanvragen bij airco installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Prijs airco kopen en installeren

Als je een airco wil kopen, is de prijs uiteraard een belangrijke factor. De airco prijzen hangen vooral af van het type toestel dat je kiest (mobiel of vast), maar ook andere elementen spelen mee: het vereiste koelvermogen, het aantal binnenunits (bij multisplit airco), mogelijke extra functies, … Een overzicht van de gemiddelde prijzen per type airco:

Type airco installatiePrijs (excl. btw en incl. plaatsing)
Vaste airco zonder buitenunit (monoblock)€ 1.200 à 3.000
Vaste airco met buitenunit (split)€ 1.500 à 3.000
→ per bijkomende binnenunit€ 800 à 1.000
Mobiele airco (met of zonder buitenunit)Vanaf € 250

TIP: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je slechts 6% btw in plaats van 21% voor de airco zelf en de plaatsingskosten. Hou er ook rekening mee dat de kosten voor een airco kunnen verschillen per installateur. Wil je gericht airco prijzen, maar ook modellen, mogelijke extra functies, uitvoertermijnen, … vergelijken? Vraag dan zeker gratis voorstellen aan bij 2 à 3 specialisten actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs