Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Kleine airco

Wil je graag een kleine airco kopen voor je slaapkamer of een andere ruimte? Dan kan je kiezen voor een kleine mobiele airco, maar er bestaan ook vaste compacte airco’s (zonder of met buitenunit). Die zijn nog een pak efficiënter én energiezuiniger. Wat is voor jou nu de beste kleine airco? En hoeveel kost zo’n compacte airconditioner ongeveer? Je leest het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Soorten kleine airco’s
Voordelen en nadelen
Prijs kleine airco
Zelf plaatsen of laten plaatsen?
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Wanneer kies je best voor een kleine airco?

Er zijn verschillende soorten airconditioners op de markt, elk met hun eigen kenmerken, plaatsingsmethode én afmetingen. Zo kan je bij mobiele en vaste airco’s kiezen voor een compact model. Zo’n kleine airco kopen is een ideale keuze als…

 • je weinig plaats hebt: heb je weinig ruimte over in je slaapkamer, bureau, …? Of woon je in een appartement en wil je de beschikbare oppervlakte maximaal benutten? Dan kies je best voor een kleine airconditioner om het ruimteverlies zoveel mogelijk te beperken.
 • het gaat om een kleine ruimte: zoek je een airco voor een kleine ruimte als een beperkte slaapkamer of hobbykamer? Of voor een caravan of camper? Dan is een kleine airco uiteraard een logische keuze. Zulke airco’s hebben doorgaans ook een lagere capaciteit. Zo is de kans groot dat het koelvermogen is aangepast aan de grootte van de ruimte.
 • de airco niet mag opvallen: wil je vermijden dat je airco in het oog springt in je woning? Dan kan je kiezen voor een airco met een kleine binnenunit (bv. een design wand- of plafondmodel). Mag je airco helemaal niet opvallen? Dan kan je ook een airco laten inbouwen in het plafond of in een muur.

kleine airco

 

Soorten kleine airco’s

Er bestaan verschillende types compacte airco’s. Je kan kiezen voor een kleine mobiele airco, maar er zijn ook vaste airco’s met een kleine binnenunit of een kleine buitenunit. Een kort overzicht van de mogelijkheden:

 

1. Kleine mobiele airco

Zoek je een kleine airco die je vlot van de ene kleine ruimte naar de andere kan verplaatsen? En wil je die ruimtes slechts voor korte periodes koelen (bv. tijdens een hittegolf)? Dan is een compacte mobiele airco een logische keuze. Je kan kiezen voor een kleine mobiele airco zonder slang en dus met een buitenunit. Beide units zijn dan met elkaar verbonden via een dunne koelleiding door het raam of via een gat in de muur. Ga je voor een model met een afvoerslang? Dan investeer je best in een raamafdichting om de energiekosten te beperken.

Voordelen kleine mobiele airco: verplaatsbaar, budgetvriendelijk, vlot zelf te plaatsen, …
Nadelen kleine mobiele airco: lager rendement, minder energiezuinig dan vaste airco, staat op de grond, …

Prijs kleine mobiele airco: 200 à 1.000 euro (incl. btw en excl. plaatsing). Neem een kijkje in de webshop.

 

2. Kleine vaste airco met buitenunit (split airco)

Naast een mobiele airco kan je ook kiezen voor een kleine vaste airco met een binnen- en buitenunit. Heb je weinig plaats in je woning? Dan is vooral een kleine binnenunit van belang. Het andere scenario is echter ook mogelijk: heb je weinig plaats aan je gevel of zijn er obstakels buiten je woning? Dan is het belangrijk om te kiezen voor een split airco met een kleine buitenunit. Benieuwd naar de mogelijkheden? Een installateur geeft je graag advies op maat.

Voordelen kleine split airco: efficiënte koeling, energiezuinig, groter koelvermogen, geen geluidshinder, …
Nadelen kleine split airco: duurder dan andere kleine airco’s, complexere plaatsing, …

Prijs kleine split airco: 1.500 à 3.000 euro (excl. btw & incl. plaatsing) + 800 à 1.000 euro per bijkomende binnenunit (excl. btw & incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

3. Kleine vaste airco zonder buitenunit (monoblock)

Heb je helemaal geen plaats voor een buitenunit (bv. bij een appartement)? En wil je toch genieten van een efficiënte, energiezuinige koeling? Dan kan je gaan voor een kleine vaste airco zonder buitenunit (monoblock). Het komt er dan vooral op aan om een kleine monoblock airco te kiezen met afmetingen op maat van de beschikbare ruimte. Er zijn verschillende compacte design plafond- en wandmodellen beschikbaar. Je kan zo’n kleine vaste airco ook deels of geheel laten inbouwen .

Voordelen kleine monoblock airco: geen ruimteverlies buiten, vlottere plaatsing dan split airco, …
Nadelen kleine monoblock airco: slechts voor 1 ruimte, mogelijke geluidshinder, …

Prijs kleine monoblock airco: 1.200 à 3.000 euro (excl. btw en incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

CONCLUSIE: welke kleine airco kies ik best?

Dat hangt vooral af van jouw situatie en budget. Is je budget bv. beperkt en wil je slechts tijdelijk een kleine ruimte koelen? Dan ga je best voor een kleine mobiele airco. Wil je een iets grotere ruimte efficiënt en energiezuinig koelen met een compact model? Dan kies je beter voor een kleine vaste airco met een binnenunit en eventueel ook een buitenunit.

Wil je zeker zijn van de juiste keuze? Vraag gratis voorstellen aan bij meerdere installateurs actief in je buurt. Zo kan je niet alleen hun adviezen, maar ook verschillende modellen van kleine airco’s, werkwijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

Voordelen en nadelen kleine airco

Wil je een kleine airco kopen voor je slaapkamer, hobbyruimte, camper, …? Dan is het interessant om eerst even de voor- en nadelen van zulke airconditioners op een rij te zetten:

 

Voordelen kleine airco

 • Kleine afmetingen: er bestaan kleine mobiele airco’s die niet hoger zijn dan 75 cm en niet breder en dieper dan 50 cm. Liever een kleine vaste airco met een hoger rendement? Dan is doorgaans vooral de omvang van de binnenunit belangrijk. Er bestaan wandmodellen die niet breder zijn dan 80 cm. Zo passen ze bv. vlot boven een deur. Je airco (deels) laten inbouwen is ook een mogelijkheid om plaats te besparen.
 • Lager gewicht: vooral bij een kleine mobiele airco is het lagere gewicht ook een troef. Zo hoef je geen zwaar toestel van de ene kleine ruimte naar de andere te versleuren. Er bestaan compacte mobiele airco’s die slechts een kleine 20 kg wegen.
 • Vlot te integreren in je woning: door de beperkte afmetingen valt een kleine airco unit minder op in je woning. Zo hoeft je airco geen vloek te zijn voor je stijlvolle interieur. Bovendien bestaan er vandaag stijlvolle design units en je kan ook kiezen voor een ingebouwde kleine airconditioner.
 • Extra functies: ook met een kleine airco kan je genieten van een optimaal gebruiks- en wooncomfort. Denk maar aan een bediening met je smartphone, detectoren die de airco doen werken van zodra er mensen in de ruimte zijn, enz.
 • Verschillende modellen: er bestaat een brede waaier aan kleine airconditioningsystemen. Zowel bij mobiele als vaste airco’s zijn er verschillende kleine airco units met verschillende breedtes, hoogtes en dieptes. Zo vind je vast een kleine airco op maat van jouw woning en wensen.

 

Nadelen kleine airco

 • Lagere capaciteit: een kleine airco unit heeft doorgaans ook een lagere capaciteit. Met bepaalde kleine mobiele airco’s krijg je bv. hoogstens ruimtes van 15 m³ koel. Kijk dus op voorhand goed na of een kleine airconditioner voldoende koelvermogen heeft voor jouw ruimte. Anders verbruikt je airco nodeloos veel energie en gaat het toestel minder lang mee. 
 • Minder energiezuinig: kleine mobiele airco’s verbruiken meer energie dan vaste airco’s. Kortom, wil je zeker zijn van een efficiënte, energiezuinige koeling van een kleinere ruimte? Dan kies je best voor een kleine vaste airco (zonder of met buitenunit).
 • Geluidsniveau: wil je een kleine airco voor je slaapkamer? Dan is een compacte airco met een buitenunit (split airco) de beste en meest geruisloze keuze. Ga je voor een kleine mobiele airco of een compacte airco zonder buitenunit? Let dan zeker op het aantal decibels dat de airco unit produceert (niet meer dan 50 dB).

 

Prijs kleine airco

De kostprijs van een kleine airco hangt vooral af van het type (vast of mobiel), het vereiste koelvermogen, eventuele extra functies, … Gemiddeld mag je rekenen op de volgende richtprijzen:

Soort kleine aircoPrijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Kleine vaste airco zonder buitenunit (monoblock)€ 1.200 à 3.000
Kleine vaste airco met buitenunit (split)€ 1.500 à 3.000
→ per bijkomende binnenunit€ 800 à 1.000
Kleine mobiele airco (met of zonder buitenunit)€ 200 à 1.000

Benieuwd naar de precieze prijs voor je kleine airco? Dan vraag je best verschillende prijsvoorstellen aan bij installateurs actief in je buurt. Zo kan je niet alleen gericht prijzen vergelijken, maar ook verschillende modellen, adviezen, merken, … Start je aanvraag hier.

 

airco klein

Zelf kleine airco plaatsen of laten plaatsen?

Is het een goed idee om zelf je kleine airco unit te plaatsen? Of doe je toch beter een beroep op de ervaring en expertise van een professionele installateur? We zetten kort beide opties op een rij:

 

1. Zelf kleine airco plaatsen

Kies je voor een kleine mobiele airco voor je slaapkamer, bureau, …? Dan kan je die zelf vlot plaatsen. Het komt er enkel op aan om de handleiding goed te volgen en de afvoerslang voor de warme lucht correct aan te brengen (idealiter met een raamafdichting). Ga je voor een kleine mobiele airco zonder slang? Ook dan kan je werken met een raamafdichting, maar een klein gat in je muur kan ook.

LET OP: investeer je liever in een energiezuinige vaste airco met een kleine binnenunit en eventueel ook buitenunit? Dan is de plaatsing complexer. In dat geval werk je best samen met een professionele installateur.

 

2. Kleine airco laten plaatsen

Kies je voor een kleine vaste airco? En wil je 100% zeker zijn van een optimale werking en dus efficiënte koeling van je ruimte(s)? Dan werk je best samen met een installateur actief in je buurt. Zo kan je rekenen op:

 • Advies op maat: kies je best voor een mobiele of een vaste kleine airco? Welke afmetingen zijn ideaal voor jouw situatie? Welk koelvermogen heeft je compacte airconditioner nodig? Waar plaats je je airco best voor een optimaal rendement? Een professionele installateur geeft je graag advies op maat.
 • Correcte & vlotte plaatsing: een vaste airco plaatsen is geen sinecure. Bij een kleine split airco koppelt je vakman de verschillende units correct aan elkaar, hij voert de nodige boorwerken uit, hij stelt je systeem correct af en geeft uitleg over de bediening, … Bovendien voert hij die montage ook vlot en efficiënt uit.
 • Hoogwaardige kleine airco: een professionele vakman werkt enkel met kwalitatieve airco merken. Zo ben je zeker van een hoogwaardige kleine airco met een lange levensduur en een dito garantie, een groen energielabel, …
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning minstens 10 jaar oud? Dan kan je genieten van het verlaagde btw-tarief van 6% in plaats van 21%. En dat zowel voor de materiaal- als de arbeidskosten.

Op zoek naar een installateur actief in je buurt? Je kan gratis voorstellen op maat aanvragen bij verschillende vakmannen via het onderstaande offerteformulier:

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs