Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Werking airco

Met een airco op maat geniet je op warme dagen steevast van een aangenaam koele binnentemperatuur. Maar hoe werkt zo’n airco precies? Zijn er verschillen qua werking per type airco-installatie? En hoe zorg je ervoor dat je airconditioning zo energiezuinig mogelijk werkt? Je ontdekt er alles over in dit artikel!

Ga snel naar:
Airco werking in 4 stappen
Werking airco per type
Prijs airco-installatie
Hoe werking airco optimaliseren?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Hoe werkt een airco?

De werking van een airco kan je best vergelijken met die van een koelkast of diepvries. Een airco-installatie onttrekt de warmte aan een woonruimte en voert die af naar buiten. Hoe die afvoer van warme lucht gebeurt, hangt af van het type airco (split, monoblock of mobiel). In plaats van die warme lucht verdeelt de airco gekoelde lucht gelijkmatig in de ruimte.

Interesse in een airco op maat? Een installateur geeft je graag meer uitleg over de werking van een airco en helpt je bij het kiezen van een installatie op maat. Je kan vrijblijvend voorstellen aanvragen bij meerdere vakmannen via onze offerteservice.

werking airco

 

Airco werking in 4 stappen

Een airco haalt warme lucht uit je woonruimte(s) en geeft die af aan je buitenomgeving. Maar hoe verloopt dat proces precies? Het centrale principe is de compressietechniek met een koelvloeistof. De werking van airconditioning in 4 stappen:

 

STAP 1: de airco onttrekt warmte aan je woning

Allereerst haalt een airco de warmte uit de woonruimte. Dat gebeurt met een speciale koelvloeistof. Die verandert namelijk in een gas en door dat proces van verdamping neemt deze vloeistof de warmte van de binnenlucht op. Zo onttrekt je airco de warmte aan je woning.

 

STAP 2:  de airco geeft de warmte af aan de buitenomgeving

Via een compressor stroomt die damp naar een condensor om weer een vloeistof te worden. Tijdens dat condenseren geeft de koelvloeistof zijn opgenomen warmte af aan de buitenomgeving. Dat kan via een buitenunit (bij split airco’s), maar ook via een afvoerslang (bij monoblock of mobiele airco’s).

 

STAP 3: de airco verspreidt gekoelde lucht in je woning

Terwijl de verdampte koelvloeistof door de buizen van de airco stroomt, blaast een ventilator in de airco de gekoelde lucht gelijkmatig in de woonruimte. Voor een efficiënte koeling en optimale verdeling van die koele lucht is het belangrijk dat die unit voldoende hoog hangt.

 

STAP 4: de hele cyclus start opnieuw

Heeft de verdampte koelvloeistof al zijn warmte afgegeven aan de buitenlucht via de condensor? Dan verandert die damp weer in een koelvloeistof. Op die manier kan de hele cyclus van warmte onttrekken (door verdamping) en warmte afgeven (door condensatie) opnieuw starten. Dit gesloten systeem blijft werken zolang de airco aanstaat.

 

Een airco-installatie bestaat uit…

Om de precieze airco werking goed te begrijpen, is het handig om de verschillende onderdelen van zo’n installatie te overlopen. Een airco omvat de volgende belangrijke delen:

 1. Verdamper: in dit onderdeel verdampt de koelvloeistof tot een gas. Op die manier onttrekt de airco warmte aan je woonruimte.
 2. Compressor: dit onderdeel perst het koelmiddel samen tot een gas en pompt het dan rond in je airco-installatie. Het is deze compressor die elektriciteit verbruikt. Die stroom kan je deels zelf opwekken met zonnepanelen. Zo haal je nog een beter rendement.
 3. Condensor: als de verdampte koelvloeistof onder hoge druk uit de compressor komt, passeert die langs de condensor. Daar wordt dit gas opnieuw vloeibaar en geeft het zijn warmte af aan de buitenlucht.
 4. Expansieventiel: dankzij dit onderdeel verlaagt de druk van de koelvloeistof tot op het niveau van de verdamper. Daarna kan de cyclus van verdampen en condenseren opnieuw beginnen.

TIP: een airco installateur adviseert je graag over de meest geschikte airco-installatie op maat van jouw situatie. Zo’n correct gedimensioneerde airco is essentieel met het oog op een energiezuinige werking. Ontvang gratis advies op maat bij meerdere installateurs!

 

Werking airco per type

Het centrale principe van verdampen en condenseren geldt voor elk type airco. Toch zijn er bepaalde verschillen tussen de werking per soort airco. Een kort overzicht:

 

1. Werking split airco

Een split airco bestaat uit 1 buitenunit en 1 of meerdere binnenunits. Hoe werkt zo’n split airco precies? Via de buitenunit geeft het systeem de warmte af aan de buitenlucht en deze unit maakt ook de gekoelde lucht aan. De binnenunit zuigt dan weer de warme lucht uit je woning aan en verspreidt de gekoelde lucht optimaal in de ruimte. Het gaat om lucht-lucht warmtepompen met een groot koelvermogen, hoog rendement en een geruisloze werking. De onderdelen die geluid produceren, zitten namelijk in de buitenunit.

Prijs split airco: 1.500 à 3.000 euro (excl. btw & incl. plaatsing) + 800 à 1.000 euro per bijkomende binnenunit (excl. btw & incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

2. Werking monoblock airco

Een monoblock airco werkt in feite op dezelfde manier als een split airco. Alleen zitten alle onderdelen in 1 enkele binnenunit en is er dus geen sprake van een buitenunit. Daardoor is de werking van een monoblock airco minder efficiënt en bovendien ook niet geruisloos. Dat komt omdat de koelmotor ook in de binnenunit zit, in tegenstelling tot bij een split airco. En hoe geeft een monoblock airco dan zijn warmte af? Dat gebeurt via een eenvoudige muurdoorvoer.

Prijs monoblock airco: 1.200 à 3.000 euro (excl. btw & incl. plaatsing).  Ontvang gratis offertes op maat.

 

3. Werking mobiele airco

Naast een vaste airco (split of monoblock) kan je ook kiezen voor een mobiele airco die je kan verplaatsen van de ene ruimte naar de andere. Ook hier is de werking gebaseerd op het principe van verdampen en condenseren. Een koelvloeistof haalt de warmte uit de ruimte en de mobiele airco blaast koele lucht in je woning. En de warme lucht? Die verlaat je woning via een afvoerslang uit het raam. Idealiter in combinatie met een raamdichting om niet te veel stroom te verslinden.

Prijs mobiele airco: 250 à 1.000 euro (incl. btw). Neem een kijkje in de webshop.

 

Prijs airco-installatie

Hoeveel betaal je nu gemiddeld voor een airco-installatie? De prijs hangt vooral af van het type airco (split, monoblock of mobiel), het vereiste koelvermogen, de moeilijkheidsgraad van de plaatsing, … Je mag rekenen op de volgende richtprijzen:

Type airco installatiePrijs (excl. btw en incl. plaatsing)
Vaste airco zonder buitenunit (monoblock)€ 1.200 à 3.000
Vaste airco met buitenunit (split)€ 1.500 à 3.000
→ per bijkomende binnenunit€ 800 à 1.000
Mobiele airco (met of zonder buitenunit)Vanaf € 250

Een precieze prijs voor jouw airco? Dan vraag je best meerdere voorstellen aan bij installateurs in je buurt. Zo kan je niet alleen die prijzen zelf, maar ook hun adviezen, werkwijzen en uitvoertermijnen vergelijken. Dat is de beste garantie op een goede keuze. Start je aanvraag hier!

 

airco werking

 

Hoe werking airco optimaliseren?

Een optimale werking van je airco staat synoniem met een zo energiezuinig mogelijke koeling en een uitstekend rendement. Maar hoe ben je zeker dat je airco werkt zoals het hoort? Enkele belangrijke factoren op een rij:

 • Koelvermogen op maat: het koelvermogen van je airco moet aangepast zijn aan de grootte van de woonruimte en het isolatieniveau. In een kleine, goed geïsoleerde slaapkamer volstaat bv. een kleiner vermogen dan in een grote woonkamer. Is je airco perfect gedimensioneerd? Dan werkt hij optimaal en gaat hij langer mee. Je kan het koelvermogen voor je airco laten berekenen door een airco installateur.
 • Correcte locatie van de units: de buitenunit van een split airco staat best in de schaduw en zonder obstakels in de buurt. Anders kan de warme lucht niet vlot wegstromen. De binnenunit hangt dan weer best hoog genoeg en dicht bij de te koelen locatie. Ook warmtebronnen in de buurt zijn uit den boze om de temperatuursensor van de airco niet in de war te sturen.
 • Groen energielabel: je kiest best sowieso voor een airco met een groen energielabel (A++ of A+++). Net als bij andere toestellen als koelkasten ben je op die manier zeker van een energiezuinige werking. Hou er ook rekening mee dat een mobiele airco sowieso meer stroom verbruikt dan een vaste airco.
 • Goede woningisolatie: is je woning slecht geïsoleerd? Dan zal je airco harder moeten werken om een koele binnentemperatuur te creëren. Idealiter plaats je de binnenunit(s) dus in goed geïsoleerde ruimtes. Zo ligt je verbruik flink lager en gaat de airco ook langer mee.
 • Inverter-technologie: een airco met de inverter-technologie stemt de koeling (of verwarming) constant af op de gemeten en gewenste binnentemperatuur. Zo’n toestel werkt dus niet constant op vol vermogen, met een energiezuinige werking als resultaat.

 

TIP: vraag advies op maat aan een airco installateur

De beste garantie op een optimale airco werking? Dat is samenwerken met een professionele installateur. Zo’n expert houdt rekening met alle bovenstaande factoren en werkt bovendien enkel met hoogwaardige airco-installaties van kwalitatieve merken. Ook met vragen over de werking van je airco en het onderhoud kan je bij je installateur terecht.

Vrijblijvend voorstellen aanvragen? Dat kan snel en eenvoudig via onze offerteservice. Het enige wat je moet doen, is het onderstaande offerteformulier invullen:

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs