Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vaste airco kopen: mogelijkheden en prijzen

Vaste aircotoestellen hebben meestal een redelijk groot vermogen en kunnen op verschillende manieren bevestigd worden. Wil je een vaste airco kopen voor in je huis, dan kan je kiezen uit allerlei uitvoeringen. In dit artikel ontdek je de mogelijkheden voor vaste aircotoestellen en hun prijzen.

Snel naar: welke vaste airco kiezen?prijzen

 

Welk type vaste airco kopen?

Wil je een vaste airco in huis of op kantoor, dan moet je een keuze maken uit een enorm aanbod aan toestellen. Hieronder bespreken we alvast enkele keuzes die je moet maken bij het kopen van vaste aircotoestellen:

 

1) Vaste airco met of zonder buitenunit?

Er bestaan aircosystemen met en zonder buitenunit. Airco’s zonder buitenunit, de zogenaamde monoblock airco’s, zijn vrij eenvoudig te installeren. Bovendien moet je buiten de woning of het kantoor geen ruimte voorzien voor een logge buitenunit. Als nadeel is er het lawaai: de lawaaierige onderdelen van het systeem bevinden zich binnen.

Dit nadeel stelt zich niet bij split airco’s, die over een binnen- en een buitenunit beschikken. De componenten van het systeem die voor het meeste lawaai zorgen, worden dan in de buitenunit geplaatst. Hierdoor kan de vaste binnenunit compact gehouden worden. Er kunnen overigens meerdere binnenunits gekoppeld worden aan één buitenunit. Men spreekt dan van een multi split airco. Je moet bij split airco’s natuurlijk wel plaats voorzien voor de buitenunit en de installatie is ook wat ingewikkelder in vergelijking met monoblock airco’s.

 

vaste airco kopen

 

2) Airconditioning met verwarmingsmogelijkheden

Naast verkoeling kan je met een airco ook voor verwarming in huis zorgen. We spreken dan van een lucht-lucht warmtepomp. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor dit systeem als je nog geen verwarmingssysteem in je woning hebt of als vervanging voor elektrische verwarming. Als je een vaste airco installeert die ook verwarmt, moet je natuurlijk rekening houden met een hoger prijskaartje dan bij een airco die alleen koelt. Voor dit systeem zal minimaal 1 buitenunit nodig zijn.

 

3) Waar installeren?

Wil je airconditioning kopen, dan moet je goed nadenken over de ruimte waarin je de airco(‘s) wil plaatsen. Vooral in de slaapkamer en de woonkamer zal men vaak een aircotoestel zien. Ook in kantoren of werkruimtes in woningen kan het interessant zijn om een airco te installeren.

Qua montage zijn er verschillende mogelijkheden voor vaste airco(‘s). Zo kan je het toestel hoog aan een wand (bijvoorbeeld boven een raam) of aan het plafond bevestigen. Er zijn ook vloermodellen beschikbaar.

Daarnaast is het ook mogelijk om een inbouw airco te installeren. Een ingebouwde airco kan namelijk ook als een uitvoering van een vaste airco beschouwd worden. Dit systeem is erg esthetisch; je ziet alleen enkele roosters waarlangs de koele lucht in de kamer wordt geblazen. Door het inbouwen van de aircotoestellen zal je ook nauwelijks last hebben van geluidshinder. Het inbouwen van airco’s gebeurt voornamelijk bij nieuwbouwprojecten of grotere renovaties.

 

Wil je een vaste airco kopen en laten installeren door een vakman? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen bij professionele installateurs van airco’s. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding kiezen. Klik hier om prijzen op maat te ontvangen.

 

vaste airco slaapkamer

 

Prijzen van vaste airco’s

Als je een vaste airco wil installeren, dan zullen de prijzen afhangen van verschillende factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de uitvoering en het vermogen van het toestel, het aantal units en eventuele bijkomende functies (bijvoorbeeld verwarmen of het regelen van de luchtvochtigheid).

Voor een monoblock airco die aan de wand wordt gemonteerd kan je je verwachten aan een kostprijs tussen 1.200 euro en 3.000 euro. De prijzen van split airco’s die enkel koelen beginnen ongeveer bij 1.500 euro (1 buitenunit, 1 binnenunit). Per bijkomende binnenunit stijgt de prijs met 800 à 1.000 euro. Voor airco’s die ook kunnen verwarmen (lucht-lucht warmtepompen) beginnen de prijzen ongeveer bij 2.500 euro. Plafondmodellen zijn doorgaans duurder dan wandairco’s. De installatiekosten zijn inbegrepen in deze richtprijzen.

Natuurlijk is ook de gekozen installateur een belangrijke factor voor de totale kosten voor de installatie. Daarom vraag je best offertes aan bij verschillende installateurs. Dan kan je makkelijk prijzen en advies vergelijken. Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionele installateurs van aircotoestellen. Zij kunnen je vertellen wat de beste airco is voor jouw situatie en door een vakman in te schakelen kan je rekenen op een correcte plaatsing van het toestel. Vraag hier prijsvoorstellen op maat aan.

Laat je een vaste airco installeren door een erkend vakman in een privéwoning die ouder dan 10 jaar is? Dan kom je wellicht in aanmerking voor een verlaagd BTW-tarief; je betaalt dan slechts 6% BTW in plaats van het gewoonlijke tarief van 21%.

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs