Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Verbruik airco

Met een airco geniet je van een optimale temperatuur en ideale luchtvochtigheid in je woning. Tegenover dat grote wooncomfort staat wel het energieverbruik van een airco. Hoeveel stroom verbruikt een airco precies? Hoe kan je dat stroomverbruik zoveel mogelijk beperken? En welk model kies je best? Ontdek het hier.

Ga snel naar:
Factoren die het verbruik beïnvloeden
Hoe verbruik beperken?
Prijs airco installatie
Airco verbruik vs. investering

 

 

Hoe verbruik airco berekenen?

Een airco heeft de kwalijke reputatie van een ‘energievreter’. Maar is dat ook zo? Je kan gewoon de proef op de som nemen door je airco verbruik te berekenen aan de hand van volgende factoren:

 • FACTOR 1: verbruik van een airco aan het stopcontact: gemiddeld 1 KW per uur (1 kWh)
 • FACTOR 2: eindprijs per kWh in België: gemiddeld 0,25 eurocent (afhankelijk van je energieleverancier, type elektriciteitsmeter, contract met vaste of variabele prijs, …)
 • FACTOR 3: aantal uren dat de airco draait: gemiddeld 8 uur per dag gedurende 40 dagen per jaar (zomerseizoen)

 

Berekening:

Met deze 3 cijfers kunnen we het stroomverbruik van een airco eenvoudig als volgt berekenen:

→ Verbruik airco per uur: 0,25 (eurocent) x 1 (kWh) = 0,25 eurocent

→ Verbruik airco per dag: 0,25 (eurocent) x 1 (kWh) x 8 (uren )= 2 euro (gesteld dat de airco 8u per dag draait)

→ Verbruik airco per jaar: 0,25 (eurocent) x 1 (kWh) x 320 (uren) = 80 euro (gesteld dat de airco 8u per dag draait gedurende 40 dagen per jaar)

 

 

Factoren die het verbruik van een airco beïnvloeden

Uiteraard zal het verbruik van een airco per jaar niet bij elke installatie hetzelfde zijn. Het energieverbruik van een airco hangt onder meer af van de volgende factoren:

 • Soort installatie: een mobiele airco scoort qua verbruik minder goed dan een vaste airco. De nieuwste generatie vaste airco’s zijn namelijk lucht-lucht warmtepompen die heel energiezuinig werken.
 • Vermogen van de airco: een airco met een vermogen aangepast aan jouw situatie werkt niet alleen optimaal, maar verbruikt ook het minst. Ondergedimensioneerde toestellen moeten bijvoorbeeld harder werken om de gewenste temperatuur te bereiken, waardoor ze meer verbruiken en sneller kapot gaan. Een airco installateur kan precies berekenen welk vermogen je airco nodig heeft om te voldoen aan je situatie.
 • Energielabel: oudere toestellen zullen meer verbruiken dan de nieuwste generatie airco’s met een energielabel A++ of A+++.
 • Oppervlakte van de ruimte / aantal ruimtes: hoe groter de ruimte, hoe harder de airco zal moeten werken om de gewenste temperatuur te bereiken. Ook het aantal ruimtes met airco speelt natuurlijk een rol. Gelukkig kan je met een multisplit airco zelf bepalen in welke specifieke ruimtes je extra verkoeling wil.
 • Isolatie: met een goede thermische isolatie geniet je van een constante binnentemperatuur. Kortom, hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe minder hard de airco moet werken. En hoe lager het airco verbruik.
 • Lichtinval: hoe meer lichtinval in de ruimte, hoe hoger de temperatuur oploopt en hoe hoger het stroomverbruik van je airco ligt. Door je airco te combineren met een goede zonnewering kan je dus besparen op je airco verbruik.
 • Andere elektrische apparaten: elektrische apparaten geven warmte af. Staat er in de ruimte die je wil afkoelen nog een tv en een radio te spelen, een vaatwasser te draaien, …? Dan zal je airco harder en langer moeten draaien, met een hoger airco verbruik tot gevolg.

 

Vraag advies aan een professionele installateur

Wil je vermijden dat je airco onnodig veel verbruikt? Ga dan te rade bij een gespecialiseerde airco installateur. Die kan je meer uitleg geven over de mogelijkheden op maat van jouw situatie en specifieke wensen. Zo weet je zeker dat je een airco kiest met het juiste vermogen, een correcte dimensionering, …

TIP: via onze offerteservice kan je gratis voorstellen van installateurs actief in jouw buurt aanvragen. Zo kan je gericht prijzen en adviezen vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

 

verbruik-airco

Hoe airco verbruik beperken?

Goed nieuws, je kan zelf een aantal zaken doen om het gemiddeld verbruik van je airco naar beneden te halen. Enkele concrete tips op een rij:

 • Kies voor een installatie met een groen energielabel: van plan om een airco te kopen? Kijk dan altijd naar het energielabel. Toestellen met de energieklasse A++ of A+++ zijn iets duurder, maar ze zijn het meest energiezuinig. Zo kan je je investering sneller terugverdienen.
 • Ga voor een toestel met inverter-technologie: een airco met ingebouwde inverter stemt de koeling en verwarming continu af op de temperatuur in de ruimte. Daardoor ligt het energieverbruik 30% tot 50% lager dan bij de traditionele aan/uit-systemen.
 • Zorg voor een vermogen op maat van de ruimte: heeft je airco bijvoorbeeld een te laag vermogen? Dan zal hij harder moeten werken en dus onnodig veel verbruiken om de gewenste temperatuur te behalen.
 • Stel je airco in met de juiste temperatuur: oververhitting van een ruimte is vaak een kwestie van slechts een paar graden. Stel je airco dus niet in op een te lage temperatuur. Een temperatuur tussen 21 en 25 graden en een luchtvochtigheid tussen 60 en 70 procent is ideaal.
 • Denk ook aan ventilatie en zonnewering: een airco is niet de enige manier om voor verkoeling te zorgen. Ook door je ramen ’s avonds en ’s nachts open te zetten, de zonnewering op tijd naar beneden te laten, … kan je oververhitting vermijden. Zo moet je airco installatie minder lang draaien om de gewenste temperatuur te bereiken.
 • Integreer je airco in je domoticasysteem: je kan bv. werken met een detector die ervoor zorgt dat de airco begint te werken van zodra er mensen in de ruimte zijn. Het is ook mogelijk om de airco vanop afstand te bedienen en in te stellen met je smartphone of tablet. Bovendien krijg je met geconnecteerde aircosystemen ook meer inzicht in het stroomverbruik van je airco.

 

Goed onderhouden airco = lager verbruik

Voor airco’s met meer dan 3 kg koelmiddel is een regelmatig onderhoud verplicht. Ook als een onderhoud niet verplicht is, schakel je toch best een gespecialiseerde airco installateur in voor een jaarlijks nazicht. Als je installatie niet langer optimaal werkt, zal het airco verbruik namelijk een pak hoger liggen. Je mag rekenen op de volgende richtprijzen:

 • Eenmalig onderhoud: ongeveer 150 euro, incl. btw en arbeidskosten
 • Onderhoudscontract: ongeveer 100 à 150 euro, incl. btw en arbeidskosten

BELANGRIJK: hou er rekening mee dat een lekdichtheidscontrole en energetische keuring wél verplicht zijn op bepaalde momenten. Zo ben je zeker van een lange levensduur.

TIP: op zoek naar een specialist voor een airco onderhoud? Ontvang gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat bij vakmannen actief in jouw buurt via onze offerteservice.

 

Prijs airco installatie

Hoeveel betaal je nu ongeveer voor een airco? Die kostprijs hangt vooral af van het type installatie en het vereiste vermogen. Enkele richtprijzen:

Type airco installatiePrijs (excl. btw en incl. plaatsing)
Vaste airco zonder buitenunit (monoblock)€ 1.200 à 3.000
Vaste airco met buitenunit (split)€ 1.500 à 3.000
→ per bijkomende binnenunit€ 800 à 1.000
Mobiele airco (met of zonder buitenunit)Vanaf € 250

LET OP: de prijs van een airco installatie kan verschillen van installateur tot installateur. Wil je vlot en gericht prijzen, maar ook voorstellen, toesteltypes, adviezen, … vergelijken? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 airco installateurs actief in je buurt via onze offertepagina.

 

airco verbruik

Airco verbruik vs. investering

Is een airco installatie nu de investering waard, ondanks het stroomverbruik? Het antwoord is ‘Ja’, maar op voorwaarde dat je de juiste keuze maakt. Dat begint bij het type toestel:

 

1. Mobiele airco (goedkoper in aanschaf, maar hoger verbruik)

Mobiele airco’s zijn makkelijk verplaatsbaar en goedkoop. Nadeel is dat ze limitaties hebben op vlak van koelvermogen en dat ze meer verbruiken.

Je kiest best voor zo’n toestel als je enkel 1 ruimte (bv. slaapkamer) wil verkoelen voor slechts een paar uur. En dat enkel tijdens de warmste dagen van het jaar.

Prijs: vanaf 250 euro, incl. btw. Neem een kijkje in de webshop.

 

2. Vaste airco (duurder in aanschaf, maar lager verbruik)

Een vaste airco is duurder in aanschaf, maar verbruikt wel minder. De nieuwste generatie vaste airco’s maakt gebruik van een lucht-lucht warmtepomp. Daardoor is het verbruik meer dan de helft lager dan bij een mobiele airco. Bovendien zorgt een vaste airco ook voor een betere temperatuurregeling, minder lawaaihinder, geen instroom van koude lucht in de winter, …

Je kiest best voor zo’n toestel als je verschillende ruimtes in je woning gedurende een langere periode wil afkoelen, je de airco ook als verwarming wil gebruiken in de winter, je de binnenlucht wil zuiveren en ontvochtigen omdat je last hebt van astma of allergieën, … TIP: Kies voor een installatie van een betrouwbaar merk (Daikin, LG, Mitsubishi, …)

Prijs: 1.200 à 3.000 euro, incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

 

CONCLUSIE: is een airco de investering waard?

Als je het juiste type airco kiest met een correct vermogen aangepast aan jouw situatie, kan je gerust zijn. In dat geval is een airco gezien het grote wooncomfort zeker de investering waard.

TIP: een airco installateur kan je helpen om de meest energiezuinige airco op maat van jouw situatie en wensen te vinden. Bovendien zorgt hij ook voor een correcte plaatsing en een regelmatig onderhoud. Zo kan je op je beide oren slapen. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes bij installateurs actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs