Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Airco unit

Een airco unit is het onderdeel van de airconditioning dat zorgt voor de afvoer van warme lucht en toevoer van koele lucht (of omgekeerd). Er wordt een onderscheid gemaakt tussen binnenunits en buitenunits. Meer info over de verschillende soorten airco units, de werking en prijzen lees je hier.

Ga snel naar: binnenunit vs. buitenunituitvoeringeninstallatie

 

Soorten airco units

De functie van de airco unit is afhankelijk van het soort airco. Sommige types airconditioning hebben enkel een binnenunit, andere airco toestellen hebben zowel een binnen- als buitenunit. De binnenunit bevindt zich, zoals de naam zegt, binnen in huis. Een buitenunit wordt buiten geplaatst. Een overzicht:

Type aircoGemiddelde prijs
1. Vaste airco zonder buitenunit (monoblock)€ 1.200 - 3.000 (incl. plaatsing)
2. Vaste airco met buitenunit (split)€ 1.500 - 3.000 (incl. plaatsing)
→ per bijkomende binnenunit€ 800 - 1.000 (incl. plaatsing)
3. Mobiele airco (met of zonder buitenunit)Vanaf € 250

 

1. Vaste airco zonder buitenunit (monoblock airco)

Een monoblock airco heeft enkel een binnenunit. Je moet dus geen plaats voorzien aan de buitenkant van je woning om de buitenunit te plaatsen. Er moeten aan de buitenkant van je woning enkel 2 roosters voorzien worden voor de toe- en afvoer van lucht.

Een monoblock aircotoestel produceert binnen in huis iets meer lawaai dan een split airco (zie hieronder). Dat komt omdat de lawaaierige compressor in de binnenunit (in huis) zit. Bij split airco’s zit de compressor in de buitenunit waardoor je binnen minder lawaaihinder ondervindt.

Dat er alleen binnen een airco unit voorzien moet worden, maakt de installatie van een monoblock airco relatief makkelijk. Dat heeft vanzelfsprekend ook een positieve invloed op de prijs.

Eigenschappen: meer lawaai binnen – goedkoper dan split airco – geen buitenunit – enkel roosters aan de buitenkant – eenvoudige installatie

Richtprijs: € 1.200 – 3.000 (incl. montage) Vrijblijvende offertes op maat van gespecialiseerde airco installateurs kan je online aanvragen via onze offerteservice.

 

2. Vaste airco met buitenunit (split airco)

Een split airco heeft een binnenunit én buitenunit. Het grote voordeel is dat de lawaaierige onderdelen in de buiten airco unit verwerkt zitten waardoor je minder lawaaihinder ondervindt in huis.

Een standaard split aircotoestel heeft 1 binnenunit en 1 buitenunit. Kies je voor een multisplit airco, dan kan je meerdere binnenunits koppelen aan 1 buitenunit. Dat is erg handig voor een aparte temperatuurregeling in verschillende ruimtes. De verschillende binnenunits kunnen apart bediend worden, maar moeten wel allemaal ofwel koelen of verwarmen (bij aircotoestellen met verwarmingsfunctie). Hoeveel binnenunits je kan koppelen aan 1 buitenunit is afhankelijk van het merk.

Eigenschappen: binnen- en buitenunit – meerdere binnenunits mogelijk – minder lawaai binnen – duurder dan monoblock airco – je hebt ruimte nodig voor de buitenunit – complexere installatie

Richtprijs: € 1.500 – 3.000 (incl. montage) (+ € 800 – 1.000 per bijkomende binnenunit). Vrijblijvende prijzen op maat van jouw project kan je online aanvragen via onze offerteservice.

 

3. Mobiele airco

Een mobiele airco is vooral handig voor kleinere ruimtes en als je niet zo vaak airconditioning nodig hebt. Het grote voordeel? Het is goedkoper dan een vast aircotoestel en met 1 toestel kan je meerdere ruimtes afkoelen, weliswaar op verschillende momenten.

Net zoals bij vaste aircotoestellen wordt er ook bij mobiele airco’s een onderscheid gemaakt tussen toestellen met en zonder buitenunit.

De mobiele airco zonder buitenunit komt het vaakst voor. Weet wel dat de warme lucht hierbij afgevoerd moet worden langs een afvoerbuis via het raam of de deur. Je moet de deur of het raam m.a.w. laten open staan terwijl de airco werkt, wat natuurlijk de efficiëntie vermindert.

Bij een mobiele airco met binnen- en buitenunit verloopt de afvoer van warme lucht via een dunne slang. Ook hier moet je het raam of de deur open laten, alleen met een minder grote kier waardoor er minder warme lucht in huis kan binnendringen. De compressor zit in de buitenunit waardoor je binnen minder lawaaihinder ondervindt.

Eigenschappen: mogelijk met of zonder buitenunit – eenvoudige installatie – je kan meerdere ruimtes afkoelen met 1 toestel (op verschillende momenten) – goedkoper dan een vaste airco – meestal zware toestellen – lager vermogen dan vaste airco’s – minder efficiënt door de afvoerbuis

Richtprijs: vanaf € 200.  Bekijk het aanbod in de webshop.

 

airco unit

 

Mogelijke uitvoeringen

Airco units zijn er in verschillende uitvoeringen:

 • Mobiele airco: verplaatsbaar en goedkoper dan een vast aircotoestel. Daartegenover staat wel een beperkt koelvermogen.
 • Vaste airco – opbouwmodel: beschikbaar als wand-, vloer of plafondmodel. Tip: Opdat het niet te veel zou opvallen in jouw interieur, denk je best goed na over de beste plaats voor de airco unit.
 • Vaste airco – inbouwmodel: de airco binnenunit wordt volledig ingebouwd. Er hangt of staat dus geen toestel in de weg. De koele lucht komt via ingebouwde roosters de ruimte in.

 

 

Aandachtspunten bij de installatie van een airco unit

 • De luchtstroming vanuit de binnenunit mag niet hinderlijk zijn voor de mensen in de ruimte.
 • De lucht moet vlot de ruimte in kunnen stromen.
 • Het plafond, de muur of de vloer moet sterk genoeg zijn om de airco unit te dragen.
 • De afstand tussen de binnen- en buitenunit mag niet te groot zijn.
 • Denk goed na over de plaats van een opbouw airco. Je wil natuurlijk niet dat het te veel opvalt in jouw interieur.
 • Plaats de buitenunit niet te dicht bij de buren zodat deze niet te veel lawaaihinder ondervinden.
 • Zowel de binnen- als buitenunit moeten goed bereikbaar zijn voor het airco onderhoud.

Tip: Wil je jezelf verzekeren van een correcte plaatsing en kwaliteit op lange termijn? Dan doe je er goed aan de installatie van je aircotoestel over te laten aan een professionele airco installateur. Deze heeft de nodige kennis en ervaring in het vak om je te voorzien van gepast advies en de installatie tot een goed einde te brengen. Benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw project? Ontvang vrijblijvend offertes via onderstaand offerteformulier:

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs