Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Airco laten plaatsen

Wil je een airco laten plaatsen? Dan moet je rekening houden met enkele belangrijke aandachtspunten. In dit artikel bespreken we de 6 meest doorslaggevende factoren om de juiste airco te kiezen!

 

Airco laten plaatsen? Hou rekening met deze 6 factoren:

FACTOR 1: de locatie

FACTOR 2: de buitenunit

FACTOR 3: het koelvermogen

FACTOR 4: de prijs van de airco

FACTOR 5: het onderhoud

FACTOR 6: de installateur

Airco laten installeren? Doe een beroep op een erkende airconditioningspecialist. Hij beschikt over de nodige expertise om de meest geschikte airco te kiezen en te installeren. Benieuwd? Kom in contact met professionals actief in je regio via ons aanvraagformulier.

 

 

FACTOR 1: bepaal de plaats van de airco

airco met buitenunit laten plaatsen

Wil je optimaal van je airconditioning genieten? Maar tegelijkertijd zo energiezuinig mogelijk koelen? Dan speelt de locatie van je binnen- en buitenunit een belangrijke rol. Waarmee houdt een erkende specialist rekening? Een kort woordje uitleg!

 

1. Locatie binnenunit

Een vakman hangt de binnenunit in de buurt van de te koelen plek in de ruimte. En dat gemiddeld op 2 meter hoogte, om een gelijkmatige verspreiding van de gekoelde lucht te verzekeren. Hij monteert je binnenunit ook niet te dicht bij een warmtebron. Die kan de sensor van je installatie grondig misleiden. Een installateur zorgt er bovendien voor dat je binnenunit makkelijk bereikbaar is voor onderhoud.

 

2. Locatie buitenunit

De buitenunit werkt het best wanneer die op een schaduwrijke plaats staat. Omdat de lucht rondom het systeem relatief fris blijft, verbruikt hij veel minder energie. Heb je een plat dak? Dan hangt de unit beter voldoende hoog. EPDM kan heet worden, wat het rendement van je systeem negatief beïnvloedt. Voorkom ten slotte dat er obstakels in de buurt staan. Dit verzekert een vlotte aan- en afvoer van lucht.

TIP: een correcte plaatsbepaling resulteert in een optimaal wooncomfort. Dit bekom je door te vertrouwen op de expertise van een professioneel installateur. Kom in contact met een expert via ons offerteformulier.

 


FACTOR 2: kijk of er plaats is voor een buitenunit

airconditioning laten plaatsen

Een airco bestaat doorgaans uit 2 delen: een binnenunit en een buitenunit. Daarnaast heb je ook modellen die uit 1 geheel bestaan. Welk type je het best laat plaatsen, hangt dus ook samen met hoeveel ruimte je ter beschikking hebt voor een buitenunit. Een overzicht van de mogelijkheden:

 

OPTIE 1: geen plaats voor buitenunit

Heb je geen tuin? Of woon je op een appartement en is het niet toegestaan om een buitenunit te plaatsen? Kies dan voor een airco zonder buitenunit. Dat is een mono block airco of een mobiele airco:

 • Monoblock airco: dit type airco bestaat uit 1 binnenunit. Daarom monteert een vakman dit systeem rechtstreeks tegen een muur die grenst aan een buitenmuur. De installateur maakt een doorgang waarlangs warme lucht afgevoerd wordt en verse lucht aangevoerd. Het nadeel is dat deze systemen luidruchtiger zijn doordat het mechanisme zich volledig binnenshuis bevindt.
 • Mobiele airco: dit is een goedkopere airco oplossing. Een mobiele monoblock airco kan je eenvoudig verplaatsen en weer opbergen. Zo kan je naar eigen wens (kortstondig) een ruimte verkoelen. Het enige wat je daarvoor moet doen is de afvoerslang tussen een raam klemmen of door een opening in de muur. Let wel, deze installaties verbruiken veel meer energie dan andere oplossingen.

 

OPTIE 2: voldoende plaats voor buitenunit

Kan je wel een buitenunit plaatsen? Dan raden we een split airco aan met een binnen- en buitenunit. Er zijn 2 mogelijkheden bij dit type airco:

 • Single split airco: dit systeem bestaat uit een binnen- en een buitenunit. De buitenunit zuigt lucht aan, koelt deze af en blaast die vervolgens in huis langs de binnenunit. Dit is de ideale keuze wanneer je efficiënt 1 ruimte wil verkoelen. Wist je dat je met een split airco ook kan verwarmen? De nieuwste split airco’s zijn namelijk lucht-lucht warmtepompen.
 • Multi split airco: dit is een reguliere split airco waarop je wel 8 binnenunits kan aansluiten. Ze zijn ideaal in gebouwen waar verschillende kleine ruimtes gekoeld dienen te worden, denk maar aan kantoren of appartementen. Om deze airco te plaatsen, moet je flink wat leidingwerk aanleggen. Hou hier dus rekening mee wanneer je deze optie wenst.

 

Welke airco kies ik het best?

Welke ruimtes wil je verkoelen? Hoeveel binnenunits wens je te plaatsen? Heb je voldoende ruimte om een buitenunit te plaatsen? Wil je de airco ook als bijverwarming inschakelen? Wil je de airco weer kunnen opbergen? Of mag het een vast model zijn? Het antwoord op al deze vragen brengt je alvast wat dichter bij de keuze van een geschikte installatie voor jouw woning.

Airco in huis laten installeren? Laat je bijstaan door een installateur. Zo ben je zeker van een airco die volledig bij jouw gezin en woning past! Kom in contact met experts actief in je regio.

 

 


FACTOR 3: kies het juiste koelvermogen

vaste airco laten plaatsen

Heb je besloten welk type airconditioning het beste in je woning past? Dan moet je nog bepalen welk koelvermogen het meest aangewezen is. Een installateur berekent de benodigde capaciteit van je systeem op basis van volgende elementen:

 • oppervlakte van de te koelen ruimte
 • isolatiegraad van je woning
 • hoeveel ramen en deuren er in de kamer aanwezig zijn
 • daktype van je woning (plat of schuin)
 • aantal warmtebronnen en hoe je precies verwarmt

TIP: laat deze berekeningen uitvoeren door een professional. Die is op de hoogte van alle aandachtspunten en weet hoe hij deze complexe berekening correct uitvoert. Zo ben je zeker van een airco op maat van jouw woning. Interesse? Neem contact op met een professional actief in je regio.

 

Correct gedimensioneerde airco = duurzaam systeem

Een airco die volledig is aangepast aan jouw woning en noden, noemen we een correct ‘gedimensioneerd’ toestel. Een overgedimensioneerd toestel is een airco met te veel koelvermogen, waardoor het al gauw te kil in huis wordt. Het tegengestelde is een ondergedimensioneerd systeem. Je hebt in deze gevallen niet alleen last van een onaangenaam binnenklimaat, maar ook je verbruik zal de hoogte in schieten.

Kortom, een koelsysteem op basis van nauwkeurige berekeningen zorgt voor een ideale gevoelstemperatuur. Vertrouw daarvoor op een installateur.

 

 


FACTOR 4: verlies je budget niet uit het oog

airco laten plaatsen prijs

Wat kost het nu precies om een airco te laten plaatsen? Het antwoord op die vraag is afhankelijk van verschillende kostenbepalers: het type airco, de moeilijkheidsgraad van de werken, de arbeidsuren van de installateur, het aantal binnenunits, … Een overzicht van de verschillende kosten:

Type aircoGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Vaste airco zonder buitenunit (monoblock)€ 1.200 - 3.000
Vaste airco met buitenunit (split)€ 1.500 - 3.000
→ per bijkomende binnenunit€ 800 - 1.000
Mobiele airco (met of zonder buitenunit)Vanaf € 250

LET OP: dit zijn richtprijzen. Wil je een beter zicht op de totale kostprijs van jouw airconditioning? Neem dan contact op met een professional. Vul daarvoor het offerteformulier in en wij matchen je aan een geschikte installateur actief in je regio! Ga naar het aanvraagformulier.

 

Kan ik de kosten drukken met subsidies?

Denk je erover na om airconditioning te laten plaatsen? Dan is het interessant om te weten dat je kan besparen op je investering dankzij de volgende financiële voordelen:

 • Verlaagd btw-tarief: laat je je airco plaatsen door een professionele installateur en is je woning minstens 10 jaar oud? Dan betaal je slechts 6% btw in plaats van 21% op zowel materiaal- als arbeidskosten.
 • Mijn VerbouwPremie: kies je voor een lucht-lucht warmtepomp als airconditioning? Dan kan je een mooie premie krijgen van € 300. Het definitieve premiebedrag is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de inkomenscategorie waartoe je behoort. Wil je hierover meer weten? Je installateur vertelt je hier graag meer over.

 

 


FACTOR 5: denk aan het onderhoud van je airco

airco kopen en laten installeren

Een airconditioning is niet onderhoudsvrij. Wil je jarenlang van je systeem kunnen genieten? Dan laat je beter je systeem af en toe controleren. Bovendien ben je als eigenaar gebonden aan enkele wettelijke bepalingen rond je koelinstallatie. We vatten het hieronder voor je samen:

 

1. Basisonderhoud

Een airco onderhoud is niet verplicht, maar wel sterk aangeraden als je lang van je installatie wil genieten. Tijdens een onderhoudsbeurt bekijkt een installateur alle elektrische onderdelen, controleert je regelapparatuur, reinigt compressoren, ventilatoren en units, … Kortom, om de goede werking van je airco te blijven verzekeren, raden we een jaarlijks onderhoud aan.

Prijs: gem. € 150 (excl. btw)

 

2. Verplichte keuringen

Bovendien zijn er ook 2 verplichte keuringen die je in gedachten moet houden:

 • Lekdichtheidscontrole: om het koelvermogen niet te verliezen, wordt een airco af en toe bijgevuld en gevacumeerd. Gedurende deze controle gaat een expert na of je installatie lekt. De keuringsfrequentie is afhankelijk van het type koelvloeistof. Doorgaans gaat het om een jaarlijkse controle.
 • Energetische keuring: airco’s die instaan voor comfortkoeling met een nominaal vermogen van minder dan 12 kW (op gebouwniveau) moeten om de 5 jaar een energetische keuring ondergaan. Dit gebeurt door een airco-energiedeskundige.

Prijs lekdichtheidscontrole: gem. € 60 à 90 (excl. btw)
Prijs energetische keuring: gem. € 450 (excl. btw)

 

TIP: informeer naar een onderhoudscontract

Pols bij je installateur eens naar een onderhoudscontract. Zo ben je zeker van een periodiek onderhoud op het juiste moment. Ben je liever niet afhankelijk van een contract? Dan kan je een individuele onderhoudsbeurt aanvragen. Het nadeel? Soms grijp je in dit geval te laat in, wat dan weer nefast is voor de levensduur van je installatie.

Installateur nodig? Kom in contact met een professional actief in je regio via ons formulier. Start hier je aanvraag.

 

 


FACTOR 6: kies een betrouwbare installateur

airco laten installeren

Ten slotte kies je ook beter een installateur met de noodzakelijke competenties. De kwaliteit van je installatie hangt nauw samen met de betrouwbaarheid van je installateur. We overlopen hieronder de mogelijkheden:

 

OPTIE 1: zelf airco installeren

Is het mogelijk om zelf je airconditioning te plaatsen? Wel, dat hangt af van het type airco. Een mobiele airco installeren is doorgaans geen probleem. Je moet enkel de afvoerslang op de juiste manier naar buiten toe leiden. Wil je een monoblock airco plaatsen? Dan wordt het al wat complexer. Zelf een split airco installeren raden we af. Er moeten doorgaans behoorlijk wat koelleidingen getrokken worden. Dit vergroot de kans op fouten en schade aan de installatie: je koelstof kan gaan lekken, leidingen kunnen beschadigd raken, …

TIP: voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook voor het plaatsen van koelinstallaties. Daarom raden we aan om steeds een ervaren installateur in te schakelen.

 

OPTIE 2: airconditioning laten plaatsen

Wil je problemen vermijden en genieten van een correct geplaatste airco? Vertrouw dan op de expertise van een expert. Zo ben je zeker van…

 • Advies op maat: een professional komt eerst langs om de mogelijkheden te onderzoeken. Wat zijn je precieze wensen? Kan er met een buitenunit gewerkt worden? Kan je meerdere units plaatsen met zo weinig mogelijk breekwerk? Wat is de huidige isolatiegraad van je woning?
 • Correct gedimensioneerde airco: op basis van de bovenstaande informatie selecteert hij de meest geschikte airconditioning en berekent de vereiste capaciteit. Het resultaat is een correct gedimensioneerde airco die bovendien energie-efficiënt is.
 • Snelle & professionele installatie: heeft hij de meest geschikte airco gekozen? Dan is het tijd om die te plaatsen. Reken voor een toestel met binnen- en buitenunit ongeveer op een halve dag werk.
 • Nette afwerking: heeft je vakman moeten boren om leidingen te leggen? Dan mag je er zeker van zijn dat hij nadien alles netjes afwerkt en opruimt. Wil je een ingebouwde binnenunit? Dan staat hij garant voor een nette afwerking van de inbouwunit.
 • Garantie & onderhoud: treden er problemen op nadat een vakman je airco plaatste? Dan lost hij dit voor je op. Bovendien kan je ook op hem rekenen wanneer er een defect ontstaat en wanneer het tijd is voor een periodiek airco onderhoud.
 • Financiële voordelen: een airco laten installeren aan het verlaagd btw-tarief is enkel mogelijk wanneer je samenwerkt met een vakman. Kies je voor een split airco met verwarmingsfunctie (lucht-lucht warmtepomp)? Dan ontvang je ook een mooie premie.

 

Installateur nodig die bij je past? Vergelijk offertes!

Wil je een airco laten plaatsen? En zoek je een installateur die succesvol de klus voor je klaart? Dan ben je hier aan het juiste adres. Via ons aanvraagformulier brengen we je gratis in contact met verschillende installateurs actief in je regio. Op deze manier ontvang je verschillende offertes op maat van jouw project. Zo kan je niet alleen prijzen vergelijken, maar krijg je ook een duidelijk zicht op de adviezen, merken, materialen, extra kostenposten, …

Offertes vergelijken? Dat kan! Vul het onderstaande formulier in en kom in contact met 2 à 3 professionals actief in je regio:

 

 

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs