Mobiele airco: voordelen, nadelen en kosten

Een mobiele airco kan voor heel wat comfort in huis zorgen. Met een draagbare airco kan je bijvoorbeeld ‘s morgens je keuken verkoelen en ‘s avonds de slaapkamer. In dit artikel ontdek je de voor- en nadelen van verplaatsbare aircotoestellen, mogelijke uitvoeringen en hun prijzen.

Snel naar: voordelennadelenmogelijke modellenkosten

 

draagbare aircoVoordelen van draagbare airco’s

– Eenvoudige installatie: je hoeft de mobiele airco maar in het stopcontact te steken, de gewenste temperatuur in te stellen en je kan al genieten van de verkoeling. Je hoeft dus ook geen rekening te houden met installatiekosten door een vakman.

– Flexibiliteit: een draagbare airco heeft als voordeel dat je met eenzelfde toestel verschillende kamers kan afkoelen (vanzelfsprekend op verschillende momenten). Op een warme zomerdag kan je bijvoorbeeld overdag je woonkamer koelen en ‘s avonds je slaapkamer.

– Voordelige prijs: in vergelijking met vaste aircotoestellen liggen de kosten voor mobiele airco’s een pak lager. Als je dus maar zelden gebruik wil maken van airconditioning, kan je kiezen voor een goedkope draagbare airco.

Benieuwd naar de prijs van een mobiele airco? ✓ Bekijk hier het gamma in de webshop.

 

Nadelen mobiele airco

– Meestal zware toestellen: mobiele airco’s zijn vaak vrij logge toestellen die wel enigszins in de weg kunnen staan. Het gewicht van een verplaatsbare airco is vaak redelijk hoog, waardoor verplaatsingen – vooral bij verschillende etages – bemoeilijkt kunnen worden. Sommige toestellen zijn echter voorzien van wieltjes, wat het comfort dan weer verhoogt.

– Geluidshinder: aangezien de meeste verplaatsbare airco’s monoblock modellen zijn (modellen zonder buitenunit), bevindt de lawaaierige compressor zich binnen. Dit kan tot enige geluidshinder leiden.

– Laag vermogen: een mobiele airco heeft vaak een beperkt vermogen, waardoor dit type airco vooral geschikt is voor het koelen van kleine ruimtes.

– Hoge verbruikskosten: draagbare airco’s hebben een redelijk hoog energieverbruik, al scoren moderne toestellen hier tegenwoordig al beter op. De efficiëntie is ook niet altijd goed, zoals je in het volgende stuk kan ontdekken.

 

mobiele airco kopen

 

Mobiele airco met of zonder buitenunit kopen?

Een vrijstaande airco is beschikbaar in twee modellen: met of zonder buitenunit.

1) Mobiele airco zonder buitenunit: de meeste verplaatsbare airco’s hebben geen buitenunit (zogenaamde monoblock modellen). Met een afvoerbuis moet de warme lucht dan naar buiten gevoerd worden. Hiervoor moet je een raam of deur openen, waardoor er weer warme buitenlucht in je woning of kantoor kan komen. Het spreekt voor zich dat dit de efficiëntie van het toestel niet ten goede komt.

 

2) Mobiele airco met buitenunit: het is ook mogelijk om te kiezen voor een gesplitste mobiele airco. Het aircotoestel wordt dan verdeeld in een binnen- en buitenunit. De afvoer van de warme lucht gebeurt via een dunne slang. Je zal dus opnieuw een raam of deur moeten openen, maar de kier hoeft niet zo groot te zijn aangezien het om een dunne slang gaat. Bovendien bevindt de compressor zich in de buitenunit, waardoor je binnen minder last hebt van het geluid van de airco.

 

Mobiele airco kopen: wat zijn de kosten?

Een verplaatsbare airco is redelijk goedkoop. Voor een prijs vanaf ongeveer 200 euro heb je al een basistoestel. Kies je echter voor een toestel met een wat hoger vermogen of een aantrekkelijker design, dan kunnen de kosten oplopen tot 1.000 euro.

Ga je een mobiele airco kopen, dan moet je zeker op het energielabel letten. Het energieverbruik van een mobiel aircotoestel kan namelijk zoals reeds vermeld nogal hoog liggen. Met het energielabel krijg je alvast een idee van de energieprestaties van het apparaat. Bekijk hier het volledige aanbod mobiele airco’s in de webshop en bestel online!

 

Airco: offertes op maat aanvragen

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs