Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Mobiele airco: voordelen, nadelen en kosten

Een mobiele airco kan voor heel wat comfort in huis zorgen. Met een draagbare airco kan je bijvoorbeeld ’s morgens je keuken verkoelen en ’s avonds de slaapkamer. In dit artikel ontdek je de voor- en nadelen van verplaatsbare airco’s, mogelijke uitvoeringen en hun prijzen.

Ga snel naar:
Soorten mobiele airco’s
Vaste of mobiele airco kopen?
Voordelen en nadelen mobiele airco
Mobiele airco kopen: waarop letten?
Prijs mobiele airco

Ga naar de webshop

 

Wat is een mobiele airco?

Een mobiele airco is een verplaatsbare (draagbaar of verrolbaar) airconditioning die hetzelfde werkingsprincipe hanteert als een vaste airco: De airco zuigt warme lucht uit zijn omgeving. Deze lucht gaat door een warmtewisselaar die de lucht opsplitst in warme en koude lucht door middel van koelvloeistof.

De koude lucht wordt de kamer ingeblazen om de kamer te koelen. De warme lucht moet naar buiten geleid worden. Hoe dit gebeurt is afhankelijk van het soort mobiele airco (zie hieronder).

 

 

Soorten mobiele airco’s

Wil je een mobiele airco kopen, dan is het belangrijk om eerst te analyseren welke soort je voorkeur geniet en wat praktisch mogelijk is. In grote lijnen zijn mobiele airco’s in te delen in 2 grote groepen: 

 

Optie 1: Mobiele airco zonder buitenunit (monoblock)

De mobiele airco zonder buitenunit is het meest verkochte model. Dit type airco wordt ook wel een monoblock airco genoemd omdat hij uit slechts 1 unit bestaat die zowel de lucht koelt als afvoert/aanvoert.

monoblcok mobiele airco

Bij een mobiele monoblock airco wordt aan de achterzijde een vaste of flexibele afvoerbuis bevestigd. Via deze afvoer wordt de warme lucht afgevoerd. Gezien het mobiele en tijdelijke karakter is het niet altijd mogelijk om gaten in de muur te boren. In dat geval kan je de afvoerbuis via een openstaand raam laten afvoeren.

Wil je de warme lucht via een openstaand raam afvoeren, dan kan je ook speciale koppelstukken kopen voor velux dakramen, schuiframen en draai-kip ramen.  Zo voorkom je dat er insecten of warme lucht binnenkomen.

Van de 2 soorten mobiele airco is de mobiele airco het voordeligst. Je kan ze al kopen vanaf 200 euro. Meer info over de prijzen en mogelijkheden vind je verderop in dit artikel.

 

 

Optie 2: Mobiele airco met buitenunit (split systeem)

Bij een split systeem bestaat je mobiele airco installatie uit 2 units. Eén unit staat buiten en dient om de warme lucht af te voeren en om te zetten in koude lucht. De andere unit bevindt zich in de te koelen ruimte en geeft koude lucht af.

Mobiele airco met buitenunit

In tegenstelling tot een monoblock airco hoef je bij een split airco geen lucht afvoerbuis (diameter 13cm) te voorzien. Wel moet er een dunne flexibele koelleiding geplaatst worden tussen de binnen- en buitenunit.
Een mobiele split airco is iets duurder dan een monoblock airco.  Een prijsvergelijking vind je verderop dit artikel.

 

(Optie 3): Mobiele airco zonder afvoer

Een mobiele airco is heel praktisch. Behalve dan die vervelende afvoerslang naar buiten. Helaas bestaat er geen enkel airco systeem dat werkt zonder afvoer. Wil je kamers koelen, dan zit er dus niets anders op dan één van bovenstaande mobiele airco’s te kopen.

Als alternatief bestaan er wel zogenaamde luchtkoelers. Deze laten de  temperatuur van de kamer niet echt zakken maar zorgen gevoelsmatig wel voor een frissere omgeving. De efficiëntie hiervan is dan ook te betwisten.

 

 

Welke mobiele airco is het meest geschikt voor mij?

Wil je de mobiele airco gebruiken in meerdere kamers, ben je op zoek naar de goedkoopste oplossing of heb je geen terras of dak om de buitenunit op te plaatsen, dan is een monoblock airco de beste keuze.

Wil je de mobiele airco enkel verplaatsen tussen de seizoenen en ben je gesteld op comfort en minder lawaaihinder, dan is een mobiele split airco het overwegen waard. Je kan je dan uiteraard ook afvragen of het niet beter is meteen een vaste airco te kopen.  (zie hieronder)

 

 


 

 

Vaste of mobiele airco kopen?

De voornaamste reden om te kiezen voor een mobiele airco is dat ze verplaatsbaar en goedkoop zijn. Nadeel is dan weer dat ze limitaties hebben op gebied van koelvermogen. Grote ruimtes zijn dus minder geschikt om te koelen met een mobiel toestel.

Ook op gebied van verbruik scoort een mobiele airco minder goed dan een vaste airco. De nieuwste generatie vaste airco’s maakt tegenwoordig gebruik van een een lucht-lucht warmtepomp. Hierdoor is het airco verbruik meer dan de helft lager dan mobiele airconditioning. Als extraatje kan je deze ook gebruiken om de ruimte energiezuinig te verwarmen tijdens de winter.

 

Prijsverschil

Een kwalitatieve mobiele airco kost zo’n 250 tot 1000 euro (zie webshop). Voor een vaste airco inclusief plaatsing moet je rekenen op een startprijs van 1200 euro. Afhankelijk van hoe goed de ruimte geïsoleerd is en de afmetingen van de ruimte betaal je voor een vaste airco 1200 à 3500 euro.

Een vaste airco is dus niet goedkoop maar biedt wel tal van andere voordelen zoals een lager verbruik, betere temperatuurregeling, geen lawaaihinder, warme lucht in de winter,… Goed vergelijken is dus de boodschap. Ben je benieuwd naar een prijs op maat van jouw woning, dan kan je vrijblijvend offertes aanvragen bij erkende airco installateurs via onze offertepagina.

 


 

 

Voordelen en nadelen van draagbare airco’s

 

Voordelen mobiele airco

 1. Eenvoudige installatie
  Je hoeft de mobiele airco maar in het stopcontact te steken, de gewenste temperatuur in te stellen en je kan al genieten van de verkoeling. Je hoeft dus ook geen rekening te houden met installatiekosten door een vakman.
 2. Flexibiliteit
  Een draagbare airco heeft als voordeel dat je met eenzelfde toestel verschillende kamers kan afkoelen (vanzelfsprekend op verschillende momenten). Op een warme zomerdag kan je bijvoorbeeld overdag je woonkamer koelen en ’s avonds je slaapkamer.
 3. Goedkoop (lage prijs tov vaste variant)
  In vergelijking met vaste airco toestellen liggen de kosten voor mobiele airco’s een pak lager. Als je dus maar zelden gebruik wil maken van airconditioning, kan je kiezen voor een goedkope draagbare airco. Verplaatsbare airco’s kan je hier kopen.

 

 

Nadelen mobiele airco

 1. Zware toestellen (gewicht)
  Mobiele airco’s zijn vaak vrij logge toestellen die wel enigszins in de weg kunnen staan. Het gewicht van een verplaatsbare airco is vaak redelijk hoog, waardoor verplaatsingen – vooral bij verschillende etages – bemoeilijkt kunnen worden. Sommige toestellen zijn echter voorzien van wieltjes, wat het comfort dan weer verhoogt.
 2. Geluidshinder
  Aangezien de meeste verplaatsbare airco’s monoblock modellen zijn (modellen zonder buitenunit), bevindt de lawaaierige compressor zich binnen. Dit kan tot enige geluidshinder leiden.
 3. Laag vermogen
  Een mobiele airco heeft vaak een beperkt vermogen, waardoor dit type airco vooral geschikt is voor het koelen van kleine ruimtes.
 4. Hoog verbruik (energieverslindend)
  Draagbare airco’s hebben een redelijk hoog energieverbruik, al scoren moderne toestellen hier tegenwoordig al beter op. De efficiëntie is ook niet altijd goed. Wil je een toestel dat zwaar genoeg is maar wil je geen buitenunit plaatsen, dan kan je een vaste monoblock airco plaatsen.

 

 

 


 

Prijs mobiele airco

Een verplaatsbare airco is redelijk goedkoop. Voor een prijs vanaf ongeveer 200 euro heb je al een basistoestel. Kies je echter voor een toestel met een wat hoger vermogen of een aantrekkelijker design, dan kunnen de kosten oplopen tot 1.000 euro. Bekijk het aanbod in de webshop.

 

mobiele airco kopen

 


 

Mobiele airco kopen: waarop letten?

Ga je een mobiele airco kopen, dan moet je zeker op het energielabel letten. Het energieverbruik van een mobiel aircotoestel kan namelijk zoals reeds vermeld nogal hoog liggen. Met het energielabel krijg je alvast een idee van de energieprestaties van het apparaat. Bekijk hier het volledige aanbod mobiele airco’s in de webshop en bestel online!

 

Aandachtspunt 1: Energielabel

Het energieverbruik van een elektrisch toestel wordt uitgedrukt met een energielabel. Zoals reeds eerder vermeld verbruikt een mobiele airco best wat energie. Heb je geen zonnepanelen en betaal je je niet graag blauw aan elektriciteit, dan kies je best voor een mobiele airco met een goed energielabel. Van zuinig naar energieverslindend heb je:

Energielabel A+++  → Energielabel A++ → Energielabel A+ → Energielabel A → Energielabel B en lager

 

 

Aandachtspunt 2: Fabrikant

Er zijn heel wat verschillende fabrikanten van mobiele airco’s op de markt. Om zeker te zijn van een correcte garantie en beschikbaarheid van de nodige reserve onderdelen kies je best voor een gekend merk zoals AEG, Honeywell, Tristar, Inventum, Whirlpool,…

 

 

Aandachtspunt 3: Geluidsniveau (uitgedrukt in decibels)

Een mobiele airco kan best wat geluid produceren. Zeker wanneer het gaat om een monoblock systeem. Hoe hoger de stand, hoe meer decibels er geproduceerd worden. Hoeveel lawaai een mobiele airco maakt kan je makkelijk aflezen bij de producteigenschappen. Voor een gemiddelde airco moet je rekenen op volgende:

 • Stille mobiele airco: Tot 50 dB. Vergelijkbaar met zacht geroezemoes.
 • Normale mobiele airco: 50 tot 60 dB: Vergelijkbaar met een elektrische tandenborstel.
 • Luide mobiele airco: 60dB en meer: Vergelijkbaar met een normaal gesprek op 1 meter afstand.
Voor stille ruimtes zoals de slaapkamer, woonkamer of kantoor koop je best een mobiele airco die niet meer dan 60dB produceert. Ruimtes waar lawaai minder storend is zoals een badkamer, keuken of hal kan je gerust hoger gaan.

 

 

Aandachtspunt 4: Koelvermogen (uitgedrukt in BTU)

Het koelvermogen van airconditioning wordt uitgedrukt in BTU (British Thermal Unit). Om te weten welk vermogen je mobiele airco moet hebben moet je niet alleen kijken naar het volume van de ruimte maar ook ook naar de isolatieklasse. Klasse1 is zeer goed geïsoleerd. Klasse 6 is zeer slecht geïsoleerd.

Via onderstaande tabel kan je makkelijk berekenen welke BTU je airco moet hebben. We gaan uit van een gemiddelde plafondhoogte van 2,5 meter, welke standaard is in België en Nederland.

IsolatieklasseTot 10m³Tot 15m³Tot 25m³Tot 35m³Tot 50m³Tot 75m³Tot 100m³
Klasse 1150022003700520075001120015000
Klasse 22200340056007800112001690022400
Klasse 330004500750010500150002240022900
Klasse 437005600930013000187002900037320
Klasse 5450067001120015700224003360044785
Klasse 6500780013000183002610039200in BTU

Hoeveel kW airco heb ik nodig?

Staat het koelvermogen niet in BTU uitgedrukt, maar wel in Watt of Kilowatt, dan kan je deze makkelijk omzetten naar BTU via volgende formule: 1 kW, oftewel 1000 Watt = 3,41 BTU/u.

 

 

Wat is de beste mobiele airco van 2024?

De laatste jaren is het rendement en bruikbaarheid van mobiele airco’s sterk verbetert. Het aanbod is erg divers en volledig aanpasbaar naargelang je wensen en de ruimte. Er bestaat dus niet 1 beste mobiele airco.

Benieuwd naar de prijs en mogelijkheden voor jouw woning of kantoor? Neem een kijkje in de webshop. 

 

Ga naar de webshop

 

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs