Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Airco onderhoud

Om een optimale werking van jouw airconditioning te garanderen is een regelmatig airco onderhoud sterk aangeraden. In bepaalde gevallen is het onderhoud van je airco zelfs bij wet verplicht. Alles over de wettelijke verplichtingen, werkwijze, belangrijke aandachtspunten, voordelen, prijs, … lees je in dit artikel.

Ga snel naar:
Wettelijke verplichtingen
Wanneer is airco onderhoud aangeraden?
Prijs onderhoud airco
Waarom airco onderhouden?
Airco onderhoud zelf doen of laten doen?
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Is onderhoud van je airco verplicht?

Een airco onderhoud bestaat uit verschillende onderdelen. Enerzijds heb je het niet-verplichte basisonderhoud van een airco, waarbij alle belangrijke onderdelen gecontroleerd en eventueel vervangen worden. Anderzijds heb je de verplichte lekdichtheidscontrole en energetische keuring:

 

1. Basisonderhoud (niet verplicht)

Het onderhoud van een airco in een woning, bedrijf, … bestaat uit verschillende taken:

 • Filters reinigen en controleren
 • Airco-units reinigen en controleren
 • Compressor en ventilatoren reinigen en controleren
 • Airco afvoer reinigen en controleren
 • Regelapparatuur controleren, afstellen en testen
 • Elektrische componenten (kabels, aansluitklemmen, …) controleren

 

Hoe vaak?

Dit basisonderhoud van je airco is niet verplicht maar wel sterk aangeraden. Hoe vaak een airco onderhoud nodig is, hangt sterk af van de frequentie van het gebruik. Een jaarlijks onderhoud is in ieder geval aangewezen.

 

Door wie + prijs?

De airco filters regelmatig schoonmaken kan je makkelijk zelf. Het zorgt ervoor dat je airco optimaal blijft werken. Andere onderdelen van het airco onderhoud zelf doen is niet zo simpel en vraagt kennis en ervaring. Voor een kwalitatief resultaat schakel je best een airco specialist in.

Gemiddelde prijs: vanaf € 150 (incl. arbeidskosten). Ontvang vrijblijvend offertes.


 

2. Lekdichtheidscontrole (verplicht)

Om het koelvermogen niet te verliezen moet een airco af en toe bijgevuld en gevacumeerd worden. Daarbij wordt de koelvloeistof uit de installatie verwijderd en de leidingen vacuüm gezogen om al het resterende vocht te verwijderen. Vervolgens wordt via detectievloeistof gecontroleerd of de airco lekt. Zijn er geen lekkages, dan wordt de installatie goedgekeurd en vult de specialist de airco opnieuw met koelvloeistof.

 

Hoe vaak?

Of en hoe vaak je verplicht bent om een lekdichtheidscontrole van je airco te laten uitvoeren, is afhankelijk van de hoeveelheid koelmiddel dat je airco bevat:

KoelmiddelinhoudVerplichte frequentie lekdichtheidscontrole
Koelinstallaties met ozonlaag afbrekende stoffen:
3 - 30 kgJaarlijks
30 - 300 kgOm de 6 maand
≥ 300 kgOm de 3 maand
Koelinstallaties met F-gassen:
5 - 50 ton CO2-equivalentJaarlijks
50 - 500 ton CO2-equivalentOm de 6 maand
≥ 500 ton CO2-equivalentOm de 3 maand

* Het gebruik (bijvullen) van ozonlaag afbrekende stoffen (HCFK’s) is sinds 2015 verboden.
* De frequentie mag gehalveerd worden als de installatie voorzien is van een lekkagedetectiesysteem.
* Sinds 2017 moeten koelinstallaties die minder dan 3 kg (of indien hermetisch afgesloten minder dan 6 kg) maar 5 ton CO2-equivalent of meer aan F-gassen bevatten ook jaarlijks een lekdichtheidscontrole krijgen.

 

Door wie + prijs?

De periodieke lekdichtheidscontrole van je airco moet je verplicht laten uitvoeren door een erkende koeltechnicus die werkt voor een gecertificeerd koeltechnisch bedrijf.

Gemiddelde prijs: een lekdichtheidscontrole kost € 60 à 90. Het is voordeliger als je het combineert met een onderhoudsbeurt. Je betaalt dan slechts een meerprijs van ongeveer € 40 bovenop de prijs van het airco onderhoud voor jouw huis, bedrijf, … . Ontvang vrijblijvend offertes.


 

3. Energetische keuring (verplicht)

Voor airco’s met een nominaal koelvermogen van meer dan 12 kW op gebouwniveau is een energetische keuring verplicht. Dat geldt enkel voor airco’s die gebruikt worden voor comfortkoeling. Let op, alle individuele airco’s binnen eenzelfde gebouw tellen mee. Is de som van hun gezamenlijk nominale koelvermogen in dat gebouw groter dan 12 kW, dan is een energetische keuring verplicht.

 

Hoe vaak?

Hoe vaak de energetische keuring verplicht is, is afhankelijk van het gezamenlijk nominaal koelvermogen:

Gezamenlijk nominaal koelvermogenVerplichte frequentie keuring
12 - 50 kWom de 5 jaar
50 - 250 kWom de 3 jaar
≥ 250 kWom de 2 jaar

 

Door wie + prijs?

De energetische keuring van je airco moet je verplicht laten uitvoeren door een erkende airco-energiedeskundige.

Gemiddelde prijs: vanaf € 450 (incl. arbeidskosten). Ontvang vrijblijvend offertes.


 

Let op: in bepaalde gevallen moet je een logboek bijhouden

Een logboek is verplicht bij:

 • Koelinstallaties met ozonlaag afbrekende stoffen en met een koelmiddelinhoud van ≥ 3 kg.
 • Koelinstallaties met F-gassen met een CO2-equivalent van ≥ 5 ton.
 • Koelinstallaties die minder dan 3 kg maar meer dan 5 ton CO2-equivalent aan F-gassen bevatten.

Zo’n logboek vermeldt gegevens zoals een verslag van interventies en onderhoudsbeurten, gegevens van de installatie, de installateur, … Je ontvangt het bij de installatie van de airco en het moet steeds beschikbaar zijn bij een volgende controle, herstelling, …

 

Wanneer is een airco onderhoud aangeraden?

Zoals je hierboven kan lezen, is het onderhoud niet bij elke airco verplicht. Maar hoe weet je dan wanneer een airco onderhoudsbeurt aan de orde is? Het is aangeraden om je airco 1 keer per jaar een onderhoud te geven. Ook bij volgende tekenen zou er een lampje moeten gaan branden:

 • De airco maakt meer lawaai: dat wijst waarschijnlijk op een probleem met de motor of compressor. Een ratelend geluid wijst vaak op een geblokkeerde ventilator. Een krassend geluid vaak op een versleten kogellager. De kans op een lek is dan weer groot als je een borrelend geluid hoort.
 • De hebt een hogere energierekening: airconditioning die niet meer optimaal werkt, verbruikt meer energie. Dat met een hogere energierekening als resultaat.
 • Het duurt langer om een ruimte te koelen: dat wijst er waarschijnlijk op dat de koelvloeistof bijgevuld moet worden.

TIP: wees zeker van een goed resultaat. Schakel een airco specialist in! Deze heeft de nodige kennis en ervaring om jou te verzekeren van een correcte uitvoering zodat jouw airco optimaal blijft werken. Vraag vrijblijvend advies en prijzen op maat aan bij erkende airco specialisten via de offerteservice.

 

Lees onder de foto meer over de prijs voor een airco onderhoud:

energetische keuring airco

Onderhoud airco prijs

Voor een eenmalig onderhoud van je airco kan je rekenen op een gemiddelde prijs vanaf € 150 (incl. arbeidskosten). De prijs van een airco onderhoud is daarbij is sterk afhankelijk van het type airco, de toegankelijkheid, de werken die je laat uitvoeren en of je kiest voor een eenmalig onderhoud of onderhoud via een onderhoudscontract.

Benieuwd naar een prijsberekening op maat? Ontvang vrijblijvend offertes.

Type onderhoud airco Gemiddelde prijs (incl. arbeidskosten)
Basis onderhoud airco vanaf € 150
Onderhoud airco + lekdichtheidscontrole
(incl. vacumeren en bijvullen)
vanaf € 150 - 200
Onderhoudscontract airco vanaf € 100 - 150 per jaar (afhankelijk van de installatie)
Energetische keuring airco vanaf € 450

Wat kost airco onderhoud voor mij? Om een duidelijk beeld te krijgen van de prijs voor jouw situatie vraag je best offertes aan bij verschillende airco specialisten. Zo kan je makkelijk hun tarieven, adviezen, … vergelijken. Let op, reken op extra kosten als er onderdelen vervangen moeten worden. Gratis advies en prijzen op maat aanvragen voor het onderhoud van je airco kan via de offerteservice.

 

Kies een onderhoudscontract voor je airco en bespaar!

onderhoud airco

Bij een eenmalig onderhoud bepaal je zelf wanneer het onderhoud moet worden uitgevoerd. Dat is een goede oplossing voor mensen die liever niet gebonden zijn aan een onderhoudscontract. Het risico is dan wel groot dat je het onderhoud pas laat uitvoeren wanneer het te laat is en de airco al kapot is. Eenmalig onderhoud is dan ook vooral aangeraden bij airco systemen die nog vrij nieuw zijn en dus nog goed werken.

Bij regelmatig onderhoud daarentegen kunnen problemen tijdig opgespoord en opgelost worden waardoor je grote herstellingskosten aan de airco kan vermijden. Jouw airco regelmatig van het nodige onderhoud voorzien en dat tegen een voordelige prijs? Dan kan je best een onderhoudscontract voor je airco afsluiten:

 

Wat is een airco onderhoudscontract?

Zo’n onderhoudscontract houdt in dat jouw airco specialist op een afgesproken tijdstip, bijvoorbeeld 1x per jaar, een airco onderhoud komt uitvoeren. Doordat de specialist jouw airco regelmatig nakijkt, worden problemen of defecten tijdig opgespoord en opgelost. Zo zorg je ervoor dat jouw airco langer meegaat en voorkom je hoge kosten om de airco te herstellen. Bovendien zal de prijs voor een onderhoud van je airco binnen een onderhoudscontract lager zijn dan de prijs van een eenmalig onderhoud.

LET OP: de voorwaarden en prijzen van een onderhoudscontract verschillen per airco installateur. Informeer je er dus op voorhand goed over. Ontvang en vergelijk vrijblijvend voorstellen van airco installateurs actief in je buurt: start je aanvraag hier.

 

 

Waarom airco reinigen + onderhouden?

Of je nu verplicht bent of niet, jouw airco regelmatig laten reinigen en onderhouden heeft heel wat voordelen:

 • Je vermijdt hoge kosten om je airco te herstellen van defecten: via het onderhoud van je airco kunnen problemen tijdig opgespoord en opgelost worden. Zo voorkom je hoge kosten om de airco te herstellen.
 • De airco gaat langer mee: een airconditioning installatie die regelmatig onderhoud krijgt, blijft optimaal werken en gaat dan ook langer mee.
 • Lager energieverbruik: airconditioning die goed werkt, heeft een lager energieverbruik. Dat heeft een positieve invloed op jouw energiefactuur.
 • Gezondere binnenlucht: dankzij airco onderhoud voorkom je dat bacteriën en schimmels zich in de installatie nestelen. Zo vermijd je slechte geurtjes en allergische reacties als gevolg van een vuil aircosysteem.

 

Airco onderhoud zelf doen of airco specialist inschakelen?

Het onderhoud van jouw airco laat je best uitvoeren door een erkende aircospecialist. Deze heeft de nodige kennis en ervaring om jou te verzekeren van een correcte uitvoering zodat jouw airco optimaal blijft werken.

Bij een verplichte lekdichtheidscontrole of energetische keuring heb je zelfs geen andere keuze aangezien deze moet uitgevoerd worden door een gecertificeerd koeltechnicus (lekdichtheidscontrole) of airco-energiedeskundige (energetische keuring). Ook het bijvullen van de airco mag je niet zelf in handen nemen en moet je overlaten aan een professional.

Wil je een erkende aircospecialist inschakelen voor het onderhoud van je airconditioning? Benieuwd naar advies of een prijs op maat? Vraag vrijblijvend offertes aan bij erkende airco installateurs via onderstaand offerteformulier:

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs