Airconditioning-specialist.be
Onafhankelijk advies over de soorten airconditioning en hun prijzen.
Vergelijk meer dan 300+ gespecialiseerde installateurs online!
header image
Airconditioning-specialist.be

Airco onderhoud

Om een optimale werking van jouw airconditioning te garanderen is een regelmatig airco onderhoud sterk aangeraden. In bepaalde gevallen is het onderhoud zelfs bij wet verplicht. Alles over de wettelijke verplichtingen en het belang, de prijs en werkwijze van een airco onderhoud lees je in dit artikel.

Ga snel naar:
Wettelijke verplichting
Wanneer airco onderhouden?
Hoeveel kost een onderhoud?
Waarom is regelmatig onderhoud belangrijk?
Werkwijze van een airco onderhoud

 

Wanneer is airco onderhoud verplicht?

Of je al dan niet verplicht bent om jouw airco van een onderhoud te voorzien is afhankelijk van de hoeveelheid koelmiddel je airco bevat:

Minder dan 3kg koelmiddel: Geen verplicht onderhoud

Meer dan 3kg koelmiddel: Jaarlijks verplicht onderhoud

Meer dan 30kg koelmiddel: Zesmaandelijks verplicht onderhoud

Meer dan 300kg koelmiddel: Driemaandelijks verplicht onderhoud

 

Ben je bij wet verplicht om een onderhoud te laten uitvoeren, dan moet je naast het onderhoud ook een lektest laten uitvoeren. Het onderhoud moet bovendien uitgevoerd worden door een gecertificeerd koeltechnicus die werkt voor een gecertificeerd koeltechnisch bedrijf. Vrijblijvend advies en prijzen op maat aanvragen voor een airco onderhoud bij erkende airco specialisten kan via de offertepagina.

Het is ook verplicht om een logboek bij te houden. Zo’n logboek vermeldt allerlei gegevens zoals een verslag van interventies en onderhoudsbeurten, gegevens van de installatie, de installateur, … Je ontvangt het bij de installatie van de airco en het moet steeds beschikbaar zijn bij een volgende controle, herstelling, …

 

Wat als onderhoud niet verplicht is?

Heb je een airconditioning installatie met minder dan 3kg koelmiddel, dan is onderhoud niet bij wet verplicht. Maar hoe weet je dan wanneer jouw airco toe is aan een onderhoudsbeurt? Bij volgende tekenen zou er alvast een lampje moeten gaan branden:

 1. De airco maakt meer lawaai: Dat wijst waarschijnlijk op een probleem met de motor of compressor. Een ratelend geluid wijst vaak op een geblokkeerde ventilator, een krassend geluid vaak op een versleten kogellager. De kans op een lek is dan weer groot als je een borrelend geluid hoort.
 2. Je hebt een hogere energierekening: Airconditioning die niet meer optimaal werkt, verbruikt meer energie. Dat met een hogere energierekening als resultaat.
 3. Het duurt langer om een ruimte te koelen: Dat wijst er waarschijnlijk op dat de koelvloeistof bijgevuld moet worden.

TIP: Ook als bovenstaande problemen zich niet voordoen is het aangeraden om jouw airco op regelmatige basis (1x/jaar) een onderhoud te geven.

Je schakelt daarvoor best een airco specialist in.  Deze heeft de nodige kennis en ervaring om jou te verzekeren van een correcte uitvoering zodat jouw airco optimaal kan blijven werken. Vraag vrijblijvend advies en prijzen op maat aan bij erkende airco specialisten via de offertepagina.

 

airco reinigen

 

Hoeveel kost airco onderhoud?

Hoeveel je betaalt voor het onderhoud van jouw airco is afhankelijk van de werken die je laat uitvoeren en of je kiest voor een eenmalig onderhoud of onderhoud via een onderhoudscontract. Gemiddeld moet je rekenen op volgende prijzen:

 

Type onderhoud airco
Gemiddelde prijs (incl. arbeidskosten)
Eenmalig onderhoud airco
± €150
Onderhoudscontract airco
± €100 - €150 per jaar (afhankelijk van de installatie)
Groot onderhoud airco (incl. vacumeren en bijvullen)
± €150 - €200
LET OP: De kosten kunnen variëren indien er onderdelen kapot zijn en vervangen moeten worden.

 

 

1. Kostprijs éénmalig onderhoud

Bij een eenmalig onderhoud bepaal je zelf wanneer het onderhoud moet worden uitgevoerd. Dat is een goede oplossing voor mensen die liever niet gebonden zijn aan een contract. Er zijn echter ook risico’s aan verbonden. De kans is namelijk groot dat je het onderhoud pas laat uitvoeren wanneer het te laat is en de airco al kapot is.

Bij regelmatig onderhoud daarentegen kunnen problemen tijdig opgespoord en opgelost worden waardoor je grote herstellingskosten kan vermijden. Eenmalig onderhoud is dan ook vooral aangeraden bij airco systemen die nog vrij nieuw zijn en dus nog goed werken.

Voor een eenmalig onderhoud van de airco betaal je gemiddeld €150. Vraag vrijblijvend offertes op maat aan bij erkende aircospecialisten via de offertepagina.

 

2. Kostprijs onderhoudscontract

Jouw airco regelmatig van het nodige onderhoud voorzien en dat tegen een voordelige prijs? Dan kan je best een onderhoudscontract afsluiten. Zo’n contract houdt in dat jouw airco specialist op een afgesproken tijdstip, bijvoorbeeld 1x per jaar, een airco onderhoud komt uitvoeren.

Doordat de specialist jouw airco regelmatig nakijkt kunnen problemen of defecten tijdig opgespoord en opgelost worden. Zo zorg je ervoor dat jouw airco langer meegaat en voorkom je hoge kosten om de airco te herstellen. Bovendien zal de prijs voor een onderhoud binnen een onderhoudscontract lager zijn dan de prijs van een eenmalig onderhoud.

Voor een airco onderhoud binnen een onderhoudscontract betaal je gemiddeld €100-€150.  Vraag vrijblijvend offertes op maat aan bij erkende aircospecialisten via de offertepagina.

 

3. Kostprijs groot onderhoud

Om het koelvermogen niet te verliezen moet een airco gemiddeld 1x om de 2 jaar opnieuw bijgevuld en gevacumeerd worden. Dat houdt in dat de koelvloeistof uit de installatie verwijderd wordt en de leidingen vacuüm gezogen worden om al het resterende vocht te verwijderen. Vervolgens controleert de aircospecialist via detectievloeistof of de airco lekt. Zijn er geen lekkages, dan wordt de installatie goedgekeurd en vult de specialist de airco opnieuw met koelvloeistof.

Let op want de airco bijvullen en vacumeren mag enkel gebeuren door een erkende aircospecialist. Dat kost gemiddeld €60 à €90. Het is dan ook voordeliger als je het vacumeren en bijvullen laat combineren met een onderhoudsbeurt. Je betaalt dan slechts een meerprijs van ongeveer €40 bovenop de kostprijs van het onderhoud. Een groot onderhoud is dus eigenlijk een standaard onderhoud waarbij de airco ook gevacumeerd en bijgevuld wordt.

Voor een groot onderhoud van de airco betaal je gemiddeld €150-€200.  Vraag vrijblijvend offertes op maat aan bij erkende aircospecialisten via de offertepagina.

 

energetische keuring airco

Waarom is de airco reinigen belangrijk?

Of je nu verplicht bent of niet, jouw airco regelmatig laten reinigen heeft heel wat voordelen:

 • Je vermijdt hoge kosten voor het herstellen van defecten: Via onderhoud kunnen problemen tijdig opgespoord en opgelost worden. Zo voorkom je hoge kosten om de airco te herstellen.
 • De airco gaat langer mee: Een airconditioning installatie die regelmatig onderhoud krijgt, blijft optimaal werken en gaat dan ook langer mee.
 • Lager energieverbruik: Airconditioning die goed werkt, heeft een lager energieverbruik. Dat heeft een positieve invloed op jouw energiefactuur.
 • Gezondere binnenlucht: Dankzij airco onderhoud voorkom je dat bacteriën en schimmels zich in de installatie nestelen. Zo vermijd je slechte geurtjes en allergische reacties als gevolg van een vuil aircosysteem.

 

Werkwijze onderhoud airco

Bij een onderhoud van een airco worden alle belangrijke onderdelen gecontroleerd en eventueel vervangen, filters en units worden gereinigd en er wordt gecontroleerd op lekkages. Enkele taken die men bij airco onderhoud uitvoert:

 • Controleren/vervangen van de compressor
 • Controleren/vervangen van de ventilatoren
 • Schoonmaken en controleren/vervangen van de filters
 • Schoonmaken van de buitenunit/binnenunit (lees hier meer over de airco units)
 • Controle op lekkages van het koelmiddel
 • Controleren/afstellen/testen van de regelapparatuur

 

TIP: Schakel een professional in

Het onderhoud van jouw airco laat je best uitvoeren door een erkende aircospecialist. Deze heeft de nodige kennis en ervaring om jou te verzekeren van een correcte uitvoering zodat jouw airco optimaal kan blijven werken.

Bij een verplichte reiniging heb je zelfs geen andere keuze aangezien deze moet uitgevoerd worden door een gecertificeerd koeltechnicus. Ook het bijvullen van de airco mag je niet zelf in handen nemen en moet je overlaten aan een professional.

Wil je een erkende aircospecialist inschakelen voor het onderhoud van jouw airconditioning? Benieuwd naar advies of een prijs op maat? Vraag vrijblijvend offertes aan bij erkende airco specialisten via onderstaand offerteformulier:

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs