Verwarmen met airco: mogelijkheden & prijzen
Bij airconditioning denk je waarschijnlijk aan het afkoelen van een ruimte, maar tegenwoordig bestaan er aircotoestellen die kunnen koelen én verwarmen. Zo kan je met één toestel de temperatuur in huis of op kantoor makkelijk regelen. In dit artikel vind je meer info over verwarmen met airco en de prijs van dit systeem.
Hoe werkt verwarming met airco?
Een aircotoestel dat zowel kan koelen als verwarmen wordt ook wel een lucht-lucht warmtepomp genoemd. Dit apparaat bestaat uit twee onderdelen: een binnenunit en een buitenunit. Om te koelen wordt warmte aan de binnenlucht onttrokken en via de buitenunit afgevoerd. Om te verwarmen trekt de buitenunit de warmte van de buitenlucht aan en vervoert deze warmte naar de binnenunit, die de warmte in de kamer verspreidt.
Ook bij koude buitentemperaturen is het mogelijk om het binnen aangenaam warm te maken. . Net als bij een multi split airco is het bij lucht-lucht warmtepompen mogelijk om meerdere binnenunits te koppelen aan één buitenunit. Zo kan je in een hele woning voor een comfortabele temperatuur zorgen.
Wanneer is een lucht-lucht warmtepomp kopen interessant?
- Als je nog geen centraal verwarmingssysteem in een nieuwbouwwoning hebt, dan is een airco met warmtepomp zeker een interessante optie. Dan kan je met hetzelfde toestel zowel verwarmen als koelen.
- Als je reeds gebruikt maakt van elektrische verwarming in huis. Heb je bijvoorbeeld een centrale verwarmingsinstallatie op elektriciteit, zoals accumulatoren, dan kunnen de verbruikskosten soms hoog oplopen. Een lucht-lucht warmtepomp is dan ook een interessant alternatief dat tot 4x minder verbruikt.
Prijs airco verwarming
De prijs van een airco die kan koelen en verwarmen is afhankelijk van: het merk, het vermogen, het aantal units en de uitvoering (wand-, vloer- of plafondmodel of ingebouwde airco). Meer over de mogelijke uitvoeringen vind je verderop in dit artikel.
Laat je een lucht-lucht warmtepomp plaatsen door een vakman? Dan kan je je verwachten aan prijzen vanaf ongeveer 2.500 euro voor een wandmodel als binnenunit voor een ruimte van gemiddelde grootte. Voor grotere ruimtes zal meer vermogen nodig zijn, wat een meerkost met zich meebrengt. Ook bij meerdere binnenunits zullen de prijzen natuurlijk oplopen.
Wil je een lucht-lucht warmtepomp laten plaatsen door een vakman? Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat van jouw woning of kantoor aanvragen bij specialisten in de plaatsing van aircotoestellen. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding kiezen.
Waarom kiezen voor elektrisch verwarmen met een warmtepomp?
Een airco met warmtepomp gebruikt de warmte van de omgevingslucht om de woning te verwarmen. Het toestel verbruikt dus geen fossiele brandstoffen, alleen een elektriciteitsaansluiting is nodig. Het is dan ook een milieuvriendelijk toestel. Een lucht lucht warmtepomp is bovendien makkelijk te installeren en kan snel een ruimte afkoelen of verwarmen tot de gevraagde temperatuur.
Veelgestelde vragen
1) Kan je tegelijk koelen en verwarmen met verschillende binnenunits?
Zoals reeds gezegd kunnen meerdere binnenunits aan eenzelfde buitenunit gekoppeld worden en dan volgt vaak de vraag of je de ene ruimte kan verwarmen en een andere afkoelen. Het is weliswaar mogelijk om de temperatuur bij elke binnenunit afzonderlijk in te stellen (bijvoorbeeld 22 graden in de badkamer en 20 graden in de woonkamer), maar de installatie moet wel in één modus staan: er wordt dus ofwel gekoeld ofwel opgewarmd.
2) Heeft een lucht-lucht warmtepomp ook nadelen?
In dit artikel vond je al veel voordelen van airco’s met verwarmingsfunctie, zoals de milieuvriendelijkheid, de makkelijke plaatsing en de snelle werking.
Er zijn echter ook enkele nadelen aan dit toestel. Zo is er het reeds genoemde lage rendement bij erg lage temperaturen. Hierdoor kan het nodig zijn om een bijverwarmingstoestel te voorzien. Daarnaast kan dit toestel niet gecombineerd worden met bestaande verwarmingstoestellen (bijvoorbeeld radiatoren of vloerverwarming).
Een lucht-water warmtepomp is een mogelijkheid als je toch een warmtepomp wil koppelen aan deze toestellen; dit type warmtepomp zal de warmte van de omgevingslucht dan gebruiken om het water in de leidingen van de radiatoren of de vloerverwarming op te warmen.
3) Airco verwarming: welke uitvoeringen zijn mogelijk?
Je moet bij de plaatsing van een airco met verwarming natuurlijk plaats voorzien voor de buitenunit. Deze wordt doorgaans tegen een buitenmuur, op de grond of op een plat dak geplaatst.
Qua uitvoeringen voor de binnenunit zijn er heel wat mogelijkheden. Zo kan de unit op de vloer, aan de wand of aan het plafond gemonteerd worden. Plafondmodellen zijn doorgaans de duurdere uitvoeringen. Er bestaan tegenwoordig mooie design uitvoeringen zodat de binnenunit van de installatie geen storend element in je interieur wordt.
Bij nieuwbouwprojecten zijn inbouw airco’s ook interessant: je ziet dan enkel de luchtroosters in plaats van een volledige airco unit. Zo gebeurt de klimaatregeling in huis op een subtiele manier.
Tip: Airco installateurs vergelijken loont!
Wil je een airco kopen die zowel kan koelen als verwarmen? Een installateur kan je vertellen wat het beste toestel is voor jouw situatie. Naast professioneel advies kan je ook rekenen op een correcte plaatsing.
Via onze online offerteservice kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat van jouw woning of kantoor aanvragen bij professionele installateurs van aircotoestellen. Zo wordt prijzen vergelijken erg eenvoudig en kan je de voordeligste aanbieding kiezen. klik hier voor meer info.