Airconditioning-specialist.be

Airco installeren: info & prijzen

Airco plaatsen is een specialistische klus die je best laat uitvoeren door een erkend airco installateur. Zo ben je zeker van een snel en foutloos resultaat. Lees hier uit welke systemen je kunt kiezen en hoe airco installeren in zijn werk gaat.

Airco installeren in jouw woning of bedrijf? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van erkende installateurs. 

 

Airco laten plaatsen: werkwijze

Laat je je airco installeren door een professionele airco installateur, dan verloopt dit proces meestal als volgt:

➀ Plaatsbepaling: voordat de werkzaamheden aanvangen, bekijkt de airco specialist (in overleg met jou) wat de beste plek is voor de binnen- en buitenunit.
➁ Gaten boren: op de plek waar de airco moet komen boort de installateur de benodigde gaten voor het ophangen van de binnenunit en de leidingdoorvoer.
➂ Binnenunit ophangen: de binnenunit wordt aan een speciaal frame opgehangen.
➃ Leidingen aanbrengen: de installateur brengt de leidingen aan waardoor later het koudemiddel van de airconditioning zal stromen.
➄ Buitenunit ophangen: nadat de leidingen zijn gelegd kunnen ze worden aangesloten op de binnen- en buitenunit. Afhankelijk van de situatie wordt ook de stroomkabel doorgevoerd.
➅ Testen en vullen van de airco: het systeem wordt nauwkeurig getest op lekkages. Hierna vult de airco specialist de installatie met een koudemiddel (vloeibaar gas).
➆ Opruimen en uitleg geven: als de ruimte waarin de airco is geplaatst netjes is opgeruimd, geeft de installateur uitleg over de werking van het systeem.

 

airco installeren

 

Wat is de beste plek voor een airco?

Bij een split systeem (bestaat uit een binnen- en een buitenunit) zijn vooral de lengte van de leidingen en de indeling van de ruimte bepalend voor de locatie van de binnenunit. De binnen- en buitenunit mogen niet te ver uit elkaar worden geplaatst en de (koele) luchtstroming mag niet hinderlijk zijn (niet direct op de persoon gericht). Je wil immers niet het gevoel hebben dat je in de tocht zit als de airco aan staat. Overige aandachtspunten bij het bepalen van de plaats van de airco:

  • De binnenunit moet op minstens 2 meter hoogte opgehangen worden.
  • Lucht moet ongehinderd de ruimte in kunnen stromen.
  • De wand moet sterk genoeg zijn om het gewicht van de airco te kunnen dragen.
  • De afstand tussen de binnenunit en de buitenunit mag niet te groot zijn (afhankelijk van het type systeem).
  • Ook moet de airco goed bereikbaar zijn voor onderhoud en reparatie.

 

Vacumeren van de airconditioning

Een niet onbelangrijk onderdeel van het installatieproces van een airco is het zogeheten ‘vacumeren’. Hierbij trekt men met een vacuümpomp de vochtige lucht, en alle verontreinigingen die zich in de lucht bevinden, uit het systeem.

Mocht er zich een lek in het systeem bevinden, dan is dit duidelijk te zien aan de teruglopende vacuümmeter op de pomp. De installateur kan het lek dan opsporen en verhelpen. Het op de juiste manier vacumeren is belangrijk voor de levensduur van de airco en de juiste werking van het systeem. Het is een specialistische procedure die ongeveer een halfuur in beslag neemt. Klik hier om airco installateurs te contacteren.

 

airco installateur

 

Kostprijs airco installatie

De kostprijs van een split airco installatie (één binnenunit en één buitenunit) begint bij ongeveer 1500 euro (inclusief installatie). Kies je voor een multi-split installatie met meerdere binnenunits, reken dan per unit op €800 à €1000 extra. Voor deze prijs heb je een airco van goede kwaliteit waar je lang plezier van zult hebben. Er zijn goedkopere systemen, maar op de lange termijn komt dit vaak duurder uit. Deze systemen gaan relatief snel stuk en verbruiken vaak ook meer energie dan de duurdere systemen van hoge kwaliteit.

 

Airco installeren doe je beter niet zelf. Dit vereist de nodige deskundigheid, kennis en ervaring. Om zeker te zijn van een correcte en vlotte installatie schakel je dus best een professionele airco specialist in. Via onze offerteservice kan je gratis en vrijblijvend prijsoffertes aanvragen bij verschillende erkende installateurs in jouw regio.
Klik hier om offertes te ontvangen en prijzen te vergelijken.

 

Welk type airco kopen?

Airco’s heb je in veel verschillende uitvoeringen. Maar welk type airconditioning kun je nu het beste kopen?

 

Single split systeem

Wil je je slechts één vertrek in de woning koelen, dan kies je best voor een zogeheten single split airco. Een single split airco bestaat uit één of meerdere binnenunits die de (koele) lucht naar binnen blazen en een buitenunit die zorgt voor de afkoeling van de lucht. Het grote voordeel van dit type systeem is dat de binnenunit fluisterstil is en dat je de airconditioning in de winter ook kunt gebruiken voor het verwarmen van de woning. Lees meer over een split airco in dit artikel.

 

Multi-split airco

Wil je meerdere vertrekken koelen of verwarmen, dan laat je best een multi-split airconditioning plaatsen. Dit is een airco die bestaat uit één buitenunit en meerdere binnenunits. Het voordeel van dit systeem is dat je slechts één buitenunit aan de gevel hebt. Nadeel is dat er nogal wat leidingwerk voor nodig is om de verschillende units aan elkaar te koppelen. In sommige gevallen ben je dan ook goedkoper uit met een aantal losse split-systemen of een mobiele airco. Lees meer over een multi-split airco in dit artikel.

 

Mobiele airco

Heb je geen budget voor een split systeem of wil je een niet al te grote ruimte op eenvoudige wijze koelen? Dan is een mobiele airco misschien interessant. Je installeert deze eenvoudig zelf en het enige waarover je moet beschikken is een raam of een opening in de muur voor de luchtafvoerslang. Houd er wel rekening mee dat zo’n verrijdbare airco redelijk wat geluid maakt en dat hij een stuk minder efficiënt koelt dan een split systeem. Mocht je je snel aan geluiden storen, dan kies je beter voor een split systeem (stiller en efficiënter).
Lees meer over mobiele airco’s in dit artikel of neem een kijkje in de webshop.

 

airco installatie

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs