Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Airco installeren: info & prijzen

Airco plaatsen is een specialistische klus die je best laat uitvoeren door een erkend airco installateur. Zo ben je zeker van een snel en foutloos resultaat. Lees hier uit welke systemen je kunt kiezen en hoe airco installeren in zijn werk gaat.

Airco installeren? Ontvang hier offertes van erkende installateurs.

Ga snel naar:
Welk type airco installeren?
Werkwijze airco installatie
Airco installeren prijs
Enkele veelgestelde vragen
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

Welk type airco installeren?

Airco’s heb je in veel verschillende uitvoeringen. Welk type airconditioning het meest geschikt is voor jouw project, hangt af van het budget, gewenste comfort en omgevingsfactoren. Een overzicht van de opties:

 

1. Single split airco

Wil je slechts 1 ruimte in de woning koelen, dan kies je voor een zogeheten single split airco. Een single split airco bestaat uit 1 binnenunit  en 1 buitenunit. Ideaal dus wanneer je 1 vertrek wil koelen. Het grote voordeel van een split systeem is dat je geen last hebt van geluid in de kamer zelf. Dit type airco werkt o.b.v. een warmtepomp en kan ook gebruikt worden om goedkoop elektrisch te verwarmen in de winter.

Single split airco prijs: € 1.500 à 3.500 (excl. btw, incl. plaatsing)

Lees meer over de werking en prijzen van een split airco.

 

2. Multi split airco

Wil je meerdere ruimtes koelen of verwarmen, dan laat je een multi-split airconditioning plaatsen. Dit is een airco die bestaat uit 1 buitenunit en meerdere binnenunits. Het voordeel van dit systeem is dat je slechts één buitenunit aan de gevel hebt en dat de prijs lager zal liggen dan individuele split systemen.

Het nadeel is dat er nogal wat leidingwerk voor nodig is om de verschillende units aan elkaar te koppelen. Soms ben je dan ook goedkoper uit met een meerdere losse split-systemen of een mobiele airco.

Multi split airco prijs: € 1.500 à 3.500 + 800 à 1.000 per extra binnenunit (excl. btw, incl. plaatsing).

Lees meer over een multi-split airco in dit artikel.

 

3. Mobiele airco

Heb je een beperkt budget of wil je een kleine ruimte op eenvoudige wijze koelen? Dan is een mobiele airco misschien interessant. Je installeert deze eenvoudig zelf. Het enige waarover je moet beschikken is een raam of een opening in de muur voor de luchtafvoerslang.

Een mobiele airco is goedkoop maar komt ook met enkele nadelen. Zo verbruikt hij heel wat meer dan een split-systeem, kan hij enkel kleine ruimtes koelen en zorgt de afvoer ook voor enige hinder. Ook op gebied van geluid scoort een mobiele airco slechter.

Prijs mobiele airco: € 250 à 900 (excl. btw).

Lees meer over mobiele airco’s in dit artikel.

 

4. Monoblock airco

Een monoblock airco bestaat uit 1 element dat rechtstreeks op of net naast een buitenmuur wordt geplaatst. In tegenstelling tot een split systeem zit de koelmotor hier ingewerkt in het binnentoestel. Dit heeft als voordeel dat je geen buitenunit hoeft te plaatsen. Het nadeel is dan weer dat je wat meer last van lawaai kan hebben door de werkende motor.

Monoblock airco prijs: € 1.200 à 3.000 (excl. btw, incl. plaatsing).

Lees meer over monoblock airco’s in dit artikel.

 

 

Werkwijze airco installatie

Laat je je airco installeren door een professionele airco installateur? Dan verloopt de plaatsing als volgt:

 1. Plaatsbepaling

  Voordat de werkzaamheden aanvangen, bekijkt de airco specialist (in overleg met jou) wat de beste plek is voor de binnen- en buitenunit.

 2. Gaten boren

  Op de plek waar de airco moet komen boort de installateur de benodigde gaten voor het ophangen van de binnenunit en de leidingdoorvoer.

 3. Binnenunit ophangen

  De binnenunit wordt aan een speciaal frame opgehangen.

 4. Leidingen aanbrengen

  De installateur brengt de leidingen aan waardoor later het koudemiddel van de airconditioning zal stromen.

 5. Buitenunit ophangen

  Nadat de leidingen zijn gelegd kunnen ze worden aangesloten op de binnen- en buitenunit. Afhankelijk van de situatie wordt ook de stroomkabel doorgevoerd.

 6. Testen en vullen van de airco

  Het systeem wordt nauwkeurig getest op lekkages. Hierna vult de airco specialist de installatie met een koudemiddel (vloeibaar gas).

 7. Opruimen en uitleg geven

  Als de ruimte waarin de airco is geplaatst netjes is opgeruimd, geeft de installateur uitleg over de werking van het systeem.

 

BELANGRIJK: laat je airco vacumeren! Een niet onbelangrijk onderdeel van het installatieproces van een airco is het zogeheten ‘vacumeren’. Hierbij trekt men met een vacuümpomp de vochtige lucht, en alle verontreinigingen die zich in de lucht bevinden, uit het systeem.

Mocht er zich een lek in het systeem bevinden, dan is dit duidelijk te zien aan de teruglopende vacuümmeter op de pomp. De installateur kan het lek dan opsporen en verhelpen. Het op de juiste manier vacumeren is belangrijk voor de levensduur van de airco en de juiste werking van het systeem. Het is een specialistische procedure die ongeveer een halfuur in beslag neemt.

Wil je zeker zijn van een correcte installatie van je airco? Schakel dan een ervaren airco installateur in.

 

Lees onder de foto meer over de aandachtspunten, prijzen en veelgestelde vragen.

airco installeren binnenunit

 

Waar airco plaatsen?

Bij een split systeem (bestaat uit een binnen- en een buitenunit) zijn vooral de lengte van de leidingen en de indeling van de ruimte bepalend voor de locatie van de binnenunit. De binnen- en buitenunit mogen niet te ver uit elkaar worden geplaatst en de (koele) luchtstroming mag niet hinderlijk zijn (niet direct op de persoon gericht). Je wil immers niet het gevoel hebben dat je in de tocht zit als de airco aan staat.

Overige aandachtspunten bij het bepalen van de plaats van de airco:

 • De binnenunit moet op minstens 2 meter hoogte opgehangen worden.
 • Lucht moet ongehinderd de ruimte in kunnen stromen.
 • De wand moet sterk genoeg zijn om het gewicht van de airco te kunnen dragen.
 • De afstand tussen de binnenunit en de buitenunit mag niet te groot zijn (afhankelijk van het type systeem).
 • Ook moet de airco goed bereikbaar zijn voor onderhoud en reparatie.

TIP: een airco installateur bekijkt waar je je airco het best plaatst in de ruimte. Doe een beroep op de expertise van een ervaren installateur via onze gratis offerteservice.

 

Airco installeren prijs

De prijs van een split airco installatie (één binnenunit en één buitenunit) begint bij € 1.500 (excl. btw, incl. installatie). Kies je voor een multi-split installatie met meerdere binnenunits, reken dan per unit op € 800 à € 1.000 extra. Voor deze prijs heb je een airco van goede kwaliteit waar je lang plezier van zal hebben.

Type aircoPrijs
(excl. btw en plaatsing)
Monoblock airco€ 1.200 à 3.000
Split airco€ 1.500 à 3.500
→ per bijkomende binnenunit€ 800 à 1.000
Mobiele aircoVanaf € 250

LET OP: er bestaan goedkopere airco’s, maar die zijn doorgaans van aanzienlijk mindere kwaliteit en verbruiken ook meer energie, waardoor ze op lange termijn duurder uitkomen. Wil je zeker zijn van een kwalitatieve installatie? Koop je installatie dan bij een ervaren airco installateur.

 

FAQ over de installatie van airco’s

Hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen over de installatie van airco’s: • Hoe lang duurt een airco plaatsen?
  De installatie van monoblock en single split airco’s neemt doorgaans een halve dag in beslag. Gaat het om een multi split airco met 2 à 3 binnenunits? Dan heeft de installateur doorgaans een dag nodig om de airco te installeren.


 • Hoe kan je airco leidingen wegwerken?
  Airco leidingen worden meestal weggewerkt door goten op de muur te bevestigen. Esthetisch is dit echter niet de meest aantrekkelijke optie. Zie je liever geen kabelgoten op de muren, dan kan je de leidingen ook laten infrezen, laten wegwerken achter voorzetwanden of over de zoldervloer laten leggen.


 • Kan ik mijn airco zelf installeren?

  Je mag een airco zelf installeren, al wordt dit niet aangeraden. Zonder de juiste kennis van zaken is de kans op fouten vrij groot. Bovendien geniet je als doe-het-zelver geen garantie op de plaatsing. Loopt er tijdens de installatie toch iets mis, dan zijn de kosten voor de herstellingswerken voor eigen rekening. Daarnaast is het ook moeilijk om een vakman te vinden die het onderhoud van je airco wilt uitvoeren wanneer hij het toestel niet zelf geplaatst heeft.

  TIP: via het offerteformulier hieronder kom je snel en vrijblijvend in contact met airco installateurs actief in jouw buurt:

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs