Multi split airco: mogelijkheden en prijs

Met een multi split airco kan je verschillende binnenunits koppelen aan één buitenunit. Op die manier kan je verschillende ruimtes op de gewenste temperatuur brengen. In dit artikel bespreken we de mogelijkheden en de prijzen van multi split airconditioning.

Snel naar: opbouwmogelijkheden voor binnenunitsmulti split airco prijsveelgestelde vragen

 

buitenunit multi split aircoOpbouw van een multi split airco

Als je een multi split airco installeert, dan kan je meerdere binnenunits op slechts één buitenunit aansluiten. In het geval van twee binnenunits en één buitenunit spreken we van een dubbele split airco (ook wel duo split).

Dit airco systeem is erg geschikt voor woningen waar veel ruimtes gekoeld moeten worden en voor kleine kantoren. Je kan overigens ook kiezen voor een verwarmingsfunctie. Later in dit artikel meer hierover.

Het voordeel van dit type airco is dat de lawaaierige onderdelen zich in de buitenunit bevinden. Zo heb je binnen minder geluidshinder. De installatie van een multi split airco is wel complexer dan de monoblock airco. Bekijk meer voor- en nadelen van split airco’s in dit artikel.

 

Wat zijn de mogelijkheden voor de binnenunits?

Een van de voordelen van multi split airco’s is dat ze enorm veel mogelijkheden bieden voor de binnenunits. Je kan voor elke ruimte het geschikte toestel kiezen. Wil je een multi split airco kopen, dan kan je alvast rekening houden met deze mogelijkheden:

  • Bevestiging en uitzicht van de binnenunits: de binnenunits van een multi split airco kunnen op verschillende manieren vastgemaakt worden. Je kan bijvoorbeeld in je slaapkamer kiezen voor een model hoog aan de wand en in de woonkamer voor een plafondmodel. Er bestaan ook vloermodellen en de airco units kunnen zelfs ingebouwd worden. Dit laatste zal vooral bij nieuwbouwprojecten gebeuren. Daarnaast zijn er veel mogelijkheden voor het design van de binnenunits. Zo kies je makkelijk een airco toestel dat past in je interieur.

 

  • Vermogen: het is weinig waarschijnlijk dat elke kamer waarin een airco unit geplaatst wordt even groot is. Het vermogen van elke binnenunit kan dan ook aangepast worden aan de grootte van elke ruimte.

 

  • Verwarmen: je kan er ook voor kiezen om te verwarmen met hetzelfde systeem dat voor de koeling zorgt. We spreken dan van een lucht lucht warmtepomp. Meer info over airco’s waarmee je kan koelen én verwarmen vind je in dit artikel.

 

Een multi split airco laten plaatsen? Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes op maat aan.

 

binnenunit split airconditioning

 

Multi split airco prijs

Wil je een multi split airco kopen en een zicht krijgen op de kosten, hou er dan rekening mee dat heel wat factoren de prijs zullen bepalen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het merk, het aantal units, het vermogen, het type binnenunits en de functies van het systeem (alleen koelen of ook verwarmen en luchtvochtigheid regelen).

Voor de plaatsing van een duo split airco (twee binnenunits, één buitenunit) kan je je verwachten aan prijzen vanaf ongeveer 2.300 euro. Hou rekening met een kost van 800 à 1.000 euro per bijkomende binnenunit.

Opgelet: ook de leeftijd van de woning is belangrijk voor de eindfactuur! Doe je een beroep op een erkende installateur voor de plaatsing van een multi split airco in een privéwoning die ouder dan 10 jaar is, dan kom je wellicht in aanmerking voor een verlaagd BTW-tarief. Je betaalt dan slechts 6% BTW in plaats van de gebruikelijke 21%.

Dit verlaagd BTW-tarief is alleen geldig bij plaatsing van de airco door een erkend installateur. Een professional kan je overigens vertellen wat de beste airco is voor jouw situatie en je kan dan ook rekenen op een correcte plaatsing en een goede werking van het systeem. Wil je een multi split airco laten plaatsen door een vakman? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionele airco installateurs.
Klik hier om prijzen op maat van jouw woning of kantoor te ontvangen.

 

multi split airco prijs

 

Nog enkele veelgestelde vragen

Een multi split airco kopen is een flinke investering. Je informeert je dus best zo goed mogelijk. Daarom overlopen we hier nog enkele veelgestelde vragen over dit type airconditioning:

 

1) Hoeveel binnenunits kan je aansluiten op 1 buitenunit?

Dit is afhankelijk van het gekozen merk. Bij sommige merken kan je bijvoorbeeld maximaal 4 of 5 binnenunits koppelen aan één buitenunit, terwijl je bij andere airco merken wel tot 8 à 9 binnenunits kan plaatsen. Hou er rekening mee dat het rendement van de airco verlaagt naarmate er meer binnenunits ingeschakeld zijn.

 

2) Kan je tegelijk koelen en verwarmen met een multi split airco?

Neen. Als je kiest voor een lucht lucht warmtepomp, waarmee je dus kan koelen én verwarmen, dan moeten alle binnenunits in dezelfde modus staan: ofwel koelen ofwel verwarmen. De temperatuur kan wel individueel ingesteld worden. Als het buiten bijvoorbeeld erg warm is, kan je de ene kamer afkoelen tot bijvoorbeeld 21 graden en een andere kamer tot 23 graden.

 

3) Hoe zit het met het onderhoud?

Om een goede werking van het toestel te verzekeren is een regelmatig onderhoud van je multi split airco nodig. In sommige gevallen is een airco onderhoud zelfs verplicht. Een van de belangrijkste onderhoudstaken is het bijvullen van het koelmiddel. De filters moeten ook gereinigd worden en eventuele kapotte onderdelen kunnen hersteld of vervangen worden bij een onderhoudsbeurt.

Om zeker te zijn van een regelmatig onderhoud bieden veel airco installateurs onderhoudscontracten aan. Normaal gezien ligt de prijs per onderhoud dan ook lager in vergelijking met een eenmalige onderhoudsbeurt door een andere vakman. Je moet natuurlijk wel goed op voorhand bekijken welke taken allemaal onder het onderhoudscontract vallen.

 

Een professionele airco installateur kan je adviseren over de meest geschikte airco voor jouw situatie. Via onderstaand offerteformulier kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen bij specialisten in de plaatsing van airconditioning. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding vinden:

 

Airco: offertes op maat aanvragen

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs