Multi split airco
Wil je meerdere ruimtes in je woning tegelijk verkoelen? Dan is een multi split airco de beste oplossing. Met dit type airco kan je verschillende binnenunits koppelen aan één buitenunit. Wat zijn de voor- en nadelen van zo’n systeem? Wat kost het? Hoe werkt het? Hoe kan je het laten plaatsen? En hoe onderhoud je een multi split airco? Het antwoord op deze en andere veelgestelde vragen vind je in dit artikel.
Ga snel naar:
Prijs multi split airco
Voordelen en nadelen
Multi split airco installatie
Onderhoud multi split airco
Enkele veelgestelde vragen
Vergelijk vrijblijvend offertes
Wat is een multi split airco?
Als je een multi split airco installeert, dan sluit je meerdere binnenunits aan op één buitenunit. In het geval van twee binnenunits op één buitenunit spreken we van een dubbele split airco (ook wel duo split). Op 1 buitenunit kan je tot wel 9 binnenunits aansluiten, afhankelijk van de fabrikant. Een multi split airco is dan ook erg geschikt voor woningen of kantoren waar je veel (kleine) ruimtes wilt koelen. Je kan overigens ook kiezen voor een verwarmingsfunctie.
Interesse om een multi split airco te kopen? Een airco installateur kan je verder informeren over de mogelijkheden en zorgt voor een vlotte plaatsing van je airco. Vind een installateur in de buurt.
Prijs multi split airco
De prijs van een multi split airco hangt af van het benodigd vermogen, aantal units, gewenste design en gekozen functionaliteiten. Voor een duo split airco (2 binnenunits en 1 buitenunit) reken je op een prijs tussen € 2.500 – 4.000 (incl. montage en excl. btw). Per bijkomend binnentoestel moet je rekenen op € 800 à 1.000 (incl. montage en excl. btw).
TIP: om erachter te komen welk vermogen je nodig hebt binnen jouw woonsituatie, doe je best een beroep op een erkende airco installateur. Vergelijk ook zeker offertes, berekeningen en kosten van meerdere installateurs. Zo kan je een doordachte keuze maken. Vergelijk vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.
Geniet van een verlaagd btw tarief bij een woning ouder dan 10 jaar!
Laat je je multi split airco plaatsen door een erkende installateur? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6% i.p.v. 21% op alle materiaal- en arbeidskosten. Voorwaarde is wel dat je woning ouder is dan 10 jaar. Op zoek naar een geschikte installateur voor jouw airco? Vergelijk vrijblijvend offertes van installateurs in de buurt.
Voordelen en nadelen
Wil je een multi split airco kopen? Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de voordelen en nadelen van deze toestellen. We zetten de voornaamste hieronder op een rij:
Multi split airco voordelen
- Meerdere kamers tegelijk koelen: omdat je meerdere binnenunits op 1 buitenunit kan aansluiten, kan je dus ook meerdere ruimtes en verdiepingen verkoelen met 1 airco.
- Temperatuur apart in te stellen: je kan ook per binnenunit en dus per ruimte de temperatuur afzonderlijk regelen. Zo kan je bv. de temperatuur in de woonkamer hoger zetten dan in de slaapkamer.
- Waardestijging woning: door een multi split airco te plaatsen stijgt ook de waarde van je woning. Daardoor kan je deze dus ook aan een hogere prijs verkopen.
- Verschillende modellen binnenunits mogelijk: wil je de binnenunit in de woonkamer aan het plafond bevestigen en in de slaapkamer tegen de wand? Dat is perfect mogelijk. Niet alle binnenunits hoeven namelijk dezelfde te zijn.
- Geen geluidsoverlast: doordat bij een multi split airco de luidruchtige onderdelen van het systeem in de buitenunit zitten, heb je binnen geen geluidsoverlast. Dat is bij bv. een monoblock airco wel het geval.
- Esthetisch: de binnenunits zien er bij dit type airco vaak ook esthetischer uit. Dat heeft er ook mee te maken dat de meeste onderdelen in de buitenunit zitten, waardoor de binnenunits compacter zijn.
Multi split airco nadelen
- Duurder: omdat je meer units hebt bij dit type airco, is de totaalprijs ook duurder dan bij andere soorten airco’s zoals een single split of monoblock airco. Daar tegenover staat wel dat je van een hoger wooncomfort geniet in meerdere kamers en op meerdere verdiepingen.
- Ruimte nodig: net zoals bij elk type airco, moet je voldoende plaats hebben om de units te kunnen plaatsen. Zowel voor de buitenunit als alle binnenunits moet er een geschikte plek zijn zonder dat het te veel overlast bezorgt.
Hoe multi split airco installeren?
Hoe gaat een airco installateur nu te werk bij de plaatsing van een split unit airco met 2 of meer binnenunits? We geven een overzicht van de stappen die een installateur daarbij doorgaans neemt:
-
Indeling & planning maken
Voor je je multi split airco kan laten plaatsen, is het belangrijk om na te denken over waar je de units wil laten bevestigen. Denk daarbij vooral na over de indeling van de ruimtes die je wilt verkoelen, de modellen van binnenunits die je wil laten plaatsen en de lengte van de leidingen die je nodig hebt.
-
Binnenunits plaatsen
Nu kan een installateur aan de slag met het plaatsen van de binnenunits. Deze bevestigt de installateur gemiddeld op 2 meter hoogte, zodat de gekoelde lucht zich gelijkmatig door de ruimte kan verspreiden. Daarnaast houdt de installateur ook rekening met het onderhoud en zorgt dus dat de binnenunits makkelijk bereikbaar zijn.
-
Boorwerken uitvoeren + leidingen leggen
Nu legt een installateur de leidingen waar de koelvloeistof door zal stromen. Daarvoor moeten er vaak eerst gaten in de muur geboord worden. Nadien kan de installateur de leidingen plaatsen die zowel met de binnen- als buitenunits verbonden moeten worden. Naast leidingen plaatst een installateur ook stroomkabels voor de units.
-
Buitenunit plaatsen
Vervolgens kan de installateur nu ook de buitenunit plaatsen. Daarbij kiest hij samen met jou de meest geschikte plek, om geluidsoverlast zoveel mogelijk te beperken en een makkelijke verbinding met de binnenunits te verzekeren. Nadat de buitenunit bevestigd is, sluit de installateur de koelleidingen en de stuurkabel aan.
-
Airco controleren + vullen
Als alle onderdelen geïnstalleerd en aangesloten zijn, controleert de expert de airco nog op lekkages. Daarbij wordt de airco vaak volledig vacuüm getrokken. Als het airco systeem correct werkt, vult de installateur de koelvloeistof aan en geeft hij nog uitleg over de werking en de bediening van de airco.
Op zoek naar een geschikte airco installateur? Via onze offerteservice kom je in contact met meerdere installateurs in jouw buurt zodat jij uitgebreid prijzen, adviezen, uitvoertermijnen… kan vergelijken. Ontvang offertes van installateurs in jouw buurt.
Onderhoud multi split airco
Om een goede werking van het toestel te verzekeren, is een regelmatig onderhoud van je multi split airco een vereiste. In sommige gevallen is airco onderhoud zelfs verplicht. Een overzicht:
- Basisonderhoud: een van de belangrijkste onderhoudstaken voor je airco is het bijvullen van het koelmiddel. Daarnaast laat je best de filters met enige regelmaat reinigen en andere onderdelen zoals de units, de compressor, de afvoer, de regelapparatuur controleren. Laat deze eventueel ook tijdig herstellen of vervangen wanneer deze zijn beschadigd.
- Verplicht onderhoud: naast optioneel onderhoud zijn er ook nog verplichte klussen om rekening mee te houden. Hierbij gaat het om lekcontroles en de energetische keuring. Lekcontroles laat je elke 3 à 12 maanden uitvoeren (afhankelijk van de koelmiddelinhoud). De energetische keuring laat je eens in de 2 à 5 jaar uitvoeren (afhankelijk van koelvermogen) en is alleen een vereiste vanaf een nominaal vermogen van 12 kW.
LET OP: het bijvullen van de koelvloeistof en het uitvoeren van de lekcontroles en energetische keuring mag je enkel laten uitvoeren door een erkende deskundige. Om zeker te zijn van regelmatig onderhoud bieden veel installateurs onderhoudscontracten aan. De prijs per onderhoud ligt dan vaak lager in vergelijking met een eenmalige onderhoudsbeurt. Bekijk vooraf wel welke taken allemaal onder het onderhoudscontract vallen, aangezien dit varieert per deskundige. Vergelijk voorwaarden en prijzen van onderhoudscontracten.
Veelgestelde vragen multi split airco
Hieronder vind je nog het antwoord op een aantal veelgestelde vragen over de werking, het vermogen, het verbruik, extra functies… van multi split airco’s.
-
Hoe werkt een multi split airco?De werking van een multi split airco kan omschreven worden in vier stappen:
- De binnenunit haalt de warmte uit de ruimte aan de hand van een koelvloeistof die verdampt en zo de warmte opneemt.
- De damp gaat via de compressor naar een condensor en wordt zo weer vloeibaar. De opgenomen warmte geeft het daarbij af aan de buitenomgeving via de buitenunit.
- De ventilator in de binnenunit blaast dan de gekoelde lucht gelijkmatig in de ruimte.
- Nadien gaat de koelvloeistof terug naar de binnenunit waar het systeem weer warmte kan onttrekken (door verdamping) en kan afgeven (door condensatie).
-
Hoe kan je een multi split airco bedienen?Net zoals bij gewone split airco’s is elke binnenunit afzonderlijk te bedienen door middel van een draadloze afstandsbediening. Bij sommige fabrikanten kan je ook apps downloaden die het mogelijk maken om de airco’s op afstand te bedienen met je smartphone. Ook het programmeren van airco’s is een optie bij sommige airco merken en modellen.
Per airco is het daarnaast ook mogelijk om een thermostaat te plaatsen. Het is wel belangrijk om er rekening mee te houden dat je niet gelijktijdig kan koelen en verwarmen met een multi split systeem.
-
Hoeveel binnenunits kan je aansluiten op 1 buitenunit?Dit is afhankelijk van het gekozen merk. Bij sommige merken is het mogelijk om 4 of 5 binnenunits te koppelen aan één buitenunit, terwijl je bij andere airco merken wel tot 9 binnenunits kan plaatsen. Hou er rekening mee dat het rendement van de airco verlaagt naarmate er meer binnenunits zijn ingeschakeld. -
Moet je overal dezelfde binnenunit plaatsen?Neen. Met een multisplit airco kan je verschillende airco modellen combineren. Zo kan je kiezen tussen opbouw, vrijstaande en inbouw modellen voor muren en (verlaagde) plafonds. Ook op gebied van design heb je heel wat keuze. Zo bepaal je het budget en uitzicht per ruimte. -
Moet elke binnenunit hetzelfde vermogen hebben?Nee. Het is onwaarschijnlijk dat elke kamer hetzelfde is. Daarom moet je het vermogen aanpassen op basis van de grootte van de ruimte en de gewenste verkoeling. Het totaal benodigde vermogen gebruik je dan om de buitenunit te dimensioneren. -
Verbruikt dit type airco veel energie?De nieuwste generatie airco’s werken met een warmtepomp op basis van het lucht-lucht principe. Airco’s met zo’n warmtepomp hebben een lager energieverbruik en kunnen dus efficiënt verkoelen en zelfs verwarmen. Om je verbruik te beperken, kies je dus best voor een nieuwer model. Daarnaast hebben ook het vermogen van je airco, de oppervlakte van de ruimte, de isolatiegraad van je woning, de lichtinval… een invloed op het verbruik van je multi split airco.
Ook het aantal te verkoelen ruimtes speelt een rol. Hoe meer ruimtes je wil koelen, hoe hoger uiteraard je verbruik zal zijn. Heb je bv. een multi split airco met 2 binnenunits, dan verbruikt deze met de huidige energieprijzen ongeveer € 6 à 7 euro per dag (op basis van 8 uur per dag). Voor elke extra binnenunit zal die prijs dus licht oplopen. Maar het is wel belangrijk om te weten dat het verbruik per binnenunit en dus per ruimte lager ligt dan bij een single split airco.
-
Kan je tegelijk koelen en verwarmen met een multi split airco?Nee. Als je kiest voor een lucht lucht warmtepomp, waarmee je dus kan koelen én verwarmen, moeten alle binnenunits in dezelfde modus staan: koelen óf verwarmen. De temperatuur is wél individueel in te stellen. Als het buiten bijvoorbeeld erg warm is, kan je de ene kamer afkoelen tot bijvoorbeeld 21 graden en een andere kamer tot 23 graden. Een professionele airco installateur kan je uitgebreid informeren en levert altijd advies op maat voor jouw situatie. -
Kan je later je bestaande airco nog uitbreiden?Je kan aan een multi split airco op een later moment nog extra binnenunits toevoegen, op voorwaarde dat het vermogen groot genoeg is. Als het vermogen van de buitenunit groot genoeg is of wanneer je niet van plan bent alle binnentoestellen samen te laten werken, kan je dus perfect uitbreiden. Heb je onvoldoende vermogen, dan moet je eigenlijk een nieuwe, zwaardere buitenunit laten plaatsen om een correcte werking van al je binnenunits te garanderen. -
Welke extra functies kan een multi split airco hebben?Naast het verkoelen van ruimtes, bieden multi split airco’s ook vaak nog extra functies. We zetten er enkele op een rij:
- Lucht ontvochtigen: een vochtige ruimte zorgt er vaak voor dat de ruimte ook warmer is. Een ruimte met een lagere luchtvochtigheid moet daarentegen vaak minder hard gekoeld worden. Daarom kunnen airco’s vaak ook de lucht ontvochtigen.
- Lucht verwarmen: veel multi split airco’s kunnen je woning in de winter ook verwarmen. De werking van de airco wordt daarbij omgekeerd: koude lucht wordt aan de ruimte onttrokken en warme lucht wordt binnenshuis afgegeven.
- Woning ventileren: een goede ventilatie in je woning is belangrijk om de luchtvochtigheid op peil te houden. Omdat een airco sowieso zorgt voor een luchtstroom kan deze ook ingezet worden om de ruimte te ventileren.
-
Kan je je warmtepomp en airco op 1 buitenunit aansluiten?Een split airco is eigenlijk een soort lucht-lucht warmtepomp, alleen werkt deze net omgekeerd. Het is dus aangeraden om een kwaliteitsvolle split airco of lucht-lucht warmtepomp te kiezen, waarmee je zowel je woning kan verwarmen als verkoelen. Twee aparte systemen zijn dan niet nodig.
Wil je een lucht-water warmtepomp combineren met een split airco? Dan heb je 2 verschillende systemen en dus 2 aparte buitenunits nodig. Er zijn sinds kort wel warmtepompsystemen die zowel via water als via de lucht warmte kunnen afgeven met slechts 1 buitenunit. Je kan echter wel nooit tegelijk water en lucht verwarmen en de productie en verkoop van dit type airco’s is nog erg beperkt.
-
Welke merken bieden multi split airco’s aan?Er zijn tal van merken die kwaliteitsvolle multi split airco’s aanbieden. De bekendste zijn Daikin, LG, Mitsubishi, Panasonic, Samsung, Gree, Hitachi, Hisense en Toshiba. Om het beste merk en de beste multi split airco voor jouw woning te vinden, kan je best offertes van meerdere airco installateurs vergelijken. Ontvang offertes op maat via onderstaand offerteformulier: