Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Multi split airco voor meerdere ruimtes

Met een multi split airco kan je verschillende binnenunits koppelen aan één buitenunit. Hierdoor kan je de kosten van je airconditioning systeem gevoelig verlagen en ziet de buitenomgeving er ook verzorgder uit. Meer info over de mogelijkheden en prijzen van multi split airconditioning vind je hier.

Ga snel naar:
Werking multi split airco
Prijs multi split airco
Onderhoud
Vaakgestelde vragen

 

Wat is een multi split airco?

Als je een multi split airco installeert, dan kan je meerdere binnenunits op slechts één buitenunit aansluiten. In het geval van twee binnenunits en één buitenunit spreken we van een dubbele split airco (ook wel duo split). Op 1 buitenunit kunnen tot wel 8 binnenunits aangesloten worden afhankelijk van de fabrikant.

airco voor meerdere kamers: multi split airco

Een multi split airco is erg geschikt voor woningen of kantoren waar veel (kleine) ruimtes gekoeld moeten worden. Je kan overigens ook kiezen voor een verwarmingsfunctie. Later in dit artikel meer hierover.

Het voordeel van een (multi) split airco is dat de lawaaierige onderdelen zich in de buitenunit bevinden. Zo heb je binnen geen geluidshinder. Dit in tegenstelling tot een monoblock airco.

 

Hoe kan je multi split airco’s bedienen?

Net zoals gewone split airco’s kan je elke binnenunit afzonderlijk bedienen door middel van een draadloze afstandsbediening. Bij sommige fabrikanten kan je ook apps downloaden die het mogelijk maken om de airco’s vanop afstand te bedienen met je smartphone.

Per airco is het ook mogelijk een thermostaat te plaatsen. Het is wel belangrijk om er rekening mee te houden dat je niet gelijktijdig kan koelen en verwarmen met een multi split systeem.

 

 


 

Prijs multi split airco

De prijs van een multi split airco hangt af van het benodigd vermogen, aantal units, gewenst design en opties. Voor een Duo split airco ( 2 binnentoestellen en 1 buitenunit) moet je rekenen op een prijs tussen de 2500 en 4000 euro.  Per bijkomend binnentoestel moet je rekenen op 800 à 1.000 euro (exclusief plaatsing). Vergeet niet dat een airconditioning ook onderhoud vergt. Ook hier hangt een prijskaartje aan vast.

Om te weten welk vermogen je nodig hebt doe je best beroep op een erkend airco installateur.  Deze maakt je gratis en vrijblijvend een voorstel op maat van jouw woning. Om zeker te zijn van de juiste berekeningen en een correcte prijs doe je er goed aan 2 tot 3 installateurs te vergelijken. Offertes van installateurs actief in jouw regio kan je hier aanvragen.

 

Verlaagd btw tarief bij woningen ouder dan 10 jaar

Doe je een beroep op een erkende installateur voor de plaatsing van een multi split airco in een privéwoning die ouder dan 10 jaar is, dan kom je wellicht in aanmerking voor een verlaagd BTW-tarief. Je betaalt dan slechts 6% BTW in plaats van de gebruikelijke 21%. Dit verlaagd BTW-tarief is alleen geldig bij plaatsing van de airco door een erkend installateur.

 

binnenunit split airconditioning

 

FAQ en weetjes multi split airco

Hoeveel binnenunits kan je aansluiten op 1 buitenunit?

Dit is afhankelijk van het gekozen merk. Bij sommige merken kan je bijvoorbeeld maximaal 4 of 5 binnenunits koppelen aan één buitenunit, terwijl je bij andere airco merken wel tot 8 à 9 binnenunits kan plaatsen. Hou er rekening mee dat het rendement van de airco verlaagt naarmate er meer binnenunits ingeschakeld zijn.

 

Moet je overal dezelfde binnenunit plaatsen?

Neen. Met een multi split airco kan je verschillende airco modellen combineren. Zo kan je kiezen uit opbouw, vrijstaande en inbouw modellen voor muren en plafonds. Ook op gebied van design heb je heel wat keuze. Zo kan je per ruimte bepalen wat het budget en het uitzicht moet zijn.

 

Moet elke binnenunit hetzelfde vermogen hebben?

Neen. Het is weinig waarschijnlijk dat elke kamer waarin een airco unit geplaatst wordt even groot is. Het vermogen van elke binnenunit kan dan ook aangepast worden aan de grootte van elke ruimte. Het totaal benodigd vermogen zal gebruikt worden om de buitenunit te dimensioneren.

 

Verbruikt dit type airco veel energie?

De nieuwste generatie airco’s werken met een warmtepomp op basis van het lucht-lucht principe. Airco’s met een warmtepomp hebben niet alleen een lager energieverbruik, ze kunnen ook gebruikt worden om de kamer te verwarmen. Meer info over airco’s waarmee je kan koelen én verwarmen vind je in dit artikel.

 

Kan je tegelijk koelen en verwarmen met een multi split airco?

Neen. Als je kiest voor een lucht lucht warmtepomp, waarmee je dus kan koelen én verwarmen, dan moeten alle binnenunits in dezelfde modus staan: ofwel koelen ofwel verwarmen. De temperatuur kan wel individueel ingesteld worden. Als het buiten bijvoorbeeld erg warm is, kan je de ene kamer afkoelen tot bijvoorbeeld 21 graden en een andere kamer tot 23 graden. Een professionele airco installateur kan je adviseren over de meest geschikte airco voor jouw situatie.

 

Kan je later nog uitbreiden?

Als het vermogen van de buitenunit groot genoeg is of wanneer je niet van plan bent alle binnentoestellen samen te laten werken kan je perfect uitbreiden. Heb je onvoldoende vermogen, dan kan je altijd een zwaardere buitenunit laten plaatsen.

 

 

 


 

Onderhoud

Om een goede werking van het toestel te verzekeren is een regelmatig onderhoud van je multi split airco aangeraden. In sommige gevallen is een airco onderhoud zelfs verplicht. Een van de belangrijkste onderhoudstaken is het bijvullen van het koelmiddel. De filters moeten ook gereinigd worden en eventuele kapotte onderdelen kunnen hersteld of vervangen worden bij een onderhoudsbeurt.

LET OP: alhoewel een algemeen onderhoud niet verplicht is, zijn er 2 andere controles die dat wél zijn. Namelijk de lekdichtheidscontrole en de energetische keuring. Zo ben je niet alleen zeker van een goed werkende installatie, maar ook van een veilige. Lees hier meer over deze wettelijke bepalingen.

TIP: om zeker te zijn van een regelmatig onderhoud bieden veel airco installateurs onderhoudscontracten aan. Normaal gezien ligt de prijs per onderhoud dan ook lager in vergelijking met een eenmalige onderhoudsbeurt door een andere vakman. Je moet natuurlijk wel goed op voorhand bekijken welke taken allemaal onder het onderhoudscontract vallen. Laat je adviseren door een airconditioning expert.

 

multi split airco prijs

 

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs