Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Airco op zonnepanelen: voordelen & werking

De meeste airco’s zijn eigenlijk lucht warmtepompen om je woning energiezuinig te koelen én te verwarmen. Kan je zo’n airco aansluiten op zonnepanelen? Dan is de investering in die airco-installatie nog een pak voordeliger. Je gebruikt namelijk je gratis groene stroom voor de werking van dat koelsysteem. In dit artikel lees je meer over een airco op zonnepanelen!

Ga snel naar:
Voordelen airco op zonnepanelen
Zonnepanelen en airco: werking
Airco op zonnepanelen prijs
Airco verbruik met zonnepanelen
Enkele veelgestelde vragen
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Kan ik mijn airco rechtstreeks op zonnepanelen aansluiten?

Dat is in theorie mogelijk, maar het is geen goed idee. Zonnepanelen leveren door de wisselende weersomstandigheden namelijk geen constant vermogen. Op bewolkte dagen kan de werking van je airco dus in het gedrang komen. Ook door de oriëntatie van je panelen is de aanvoer aan groene stroom niet heel de dag gelijk. Kortom, je hebt nog altijd ook netstroom nodig voor een optimale werking van je airco.

BELANGRIJK: je hoeft je airco niet rechtstreeks op je panelen aan te sluiten om te besparen op je verbruik. Een mix van groene stroom en netstroom is ideaal. Zo gebruik je stroom van je zonnepanelen voor je airco-installatie als de zon schijnt en netstroom bij minder zoninstraling. Ontvang gratis advies op maat van een airco-installateur in je buurt!

airco op zonnepanelen

 

Voordelen airco op zonnepanelen

Heb je al zonnepanelen of ben je van plan om er te plaatsen? Dan is ook de investering in een airco-installatie meteen een pak interessanter. Vooral omdat je niet alleen kan koelen, maar ook kan verwarmen met een airco en zonnepanelen. We zetten de voornaamste voordelen van deze combinatie kort op een rij:

 • Koelen én verwarmen: bij een airco denken we in eerste instantie aan koeling. Maar op koude dagen kan je de werking van zo’n systeem gewoon omdraaien om je woning te verwarmen. Zo’n lucht warmtepomp kan dienen als energiezuinige bijverwarming, maar ook als hoofdverwarming (vooral in kleinere, goed geïsoleerde woningen).
 • Minder gas- en stroomverbruik: kan je groene stroom van je zonnepanelen gebruiken voor je airco? Dan daalt je stroomverbruik aanzienlijk omdat je minder elektriciteit van het net moet halen. Maar ook in de winter kan je besparen met een airco op zonnepanelen. Je verbruikt namelijk minder of zelfs geen gas of mazout meer. Bovendien produceren zonnepanelen ook in de wintermaanden nog een beetje stroom (ook al ligt die productie veel lager in vergelijking met de lente en de zomer).
 • Milieuvriendelijke combinatie: met een vaste airco koel en verwarm je je woning energiezuinig. Kan je bovendien ook nog eens groene stroom van je zonnepanelen gebruiken? Dan verbruik je minder grijze netstroom (opgewekt door fossiele brandstoffen, bv. gascentrales) en heb je ook minder gas of mazout nodig in de wintermaanden. Daarmee draag je je steentje bij aan een beter leefmilieu.
 • Mogelijk bij elk type airco: kies je voor een airco met een buitenunit (split)? Of heb je geen plaats voor zo’n buitenunit en ga je voor een monoblock airco? Beide types vaste airco’s werken op elektriciteit en kan je dus perfect combineren met zonnepanelen. Zelfs het verbruik van een energieverslindende mobiele airco kan je inperken met de groene stroom van je zonnepanelen-installatie.

 

Zonnepanelen en airco: werking

Een airco enkel en alleen op groene stroom van zonnepanelen is niet aangeraden. Maar je kan je opgewekte zonne-energie wel degelijk gebruiken om flink te besparen op het verbruik van je airconditioning. Hoe gaat dat dan in zijn werk? We zetten de verschillende stappen kort op een rij:

 1. Zonnepanelen wekken gelijkstroom op

  Valt er zonlicht op je zonnepanelen? Dan ontstaat een elektrische stroom tussen de twee lagen silicium van de zonnecellen. Via de bekabeling van je installatie loopt die stroom dan naar je omvormer.

 2. Omvormer zet gelijkstroom om in wisselstroom

  De elektrische apparaten en de verlichting in je woning kunnen niet werken op gelijkstroom. Daarom zet de omvormer van je zonnepanelen-installatie die gelijkstroom om in bruikbare wisselstroom. En de overtollige groene stroom die je niet gebruikt voor je airco of andere apparaten? Die belandt in je eventuele thuisbatterij of de omvormer zorgt ervoor dat die elektriciteit weer op het net belandt.

 3. Airco werkt op de wisselstroom van je panelen

  Laat je je airco-installatie draaien om te koelen of te verwarmen? Dan maakt dat systeem gebruik van de wisselstroom die je zonnepanelen produceren. Zo moet je minder netstroom gebruiken voor je airco. En hoe minder elektriciteit je van het net moet halen, hoe beter voor je portemonnee én het milieu.

Wil je graag zonnepanelen en een airco combineren? Een airco-installateur geeft je graag meer uitleg over de mogelijke types, merken, extra opties, … van airco’s die je kan aansluiten op je zonnepanelen. Zo kan je een geïnformeerde en doordachte keuze maken. Start je aanvraag hier!

 

Airco op zonnepanelen prijs

Voor een gemiddelde zonnepanelen-installatie mag je rekenen op een kostprijs van 4.000 à 14.500 euro (excl. btw, incl. plaatsing). Die kosten hangen vooral af van het vereiste vermogen, het aantal panelen, het merk, … Maar hoe zit het met de prijs van een airco? In de onderstaande tabel zetten we kort de richtprijzen op een rij per type airconditioning:

Type airco installatiePrijs (excl. btw en incl. plaatsing)
Vaste airco zonder buitenunit (monoblock)€ 1.200 à 3.000
Vaste airco met buitenunit (split)€ 1.500 à 3.000
→ per bijkomende binnenunit€ 800 à 1.000
Mobiele airco (met of zonder buitenunit)Vanaf € 250

Wil je een airco kopen voor je zonnepanelen? Vergelijk dan zeker de voorstellen van meerdere airco-installateurs in je buurt. De prijzen kunnen namelijk verschillen naargelang het merk van de airco, de arbeidskosten, … Ontvang gratis en vrijblijvend meerdere airco-offertes op maat!

 

zonnepanelen en airco

 

Airco verbruik met zonnepanelen

Gemiddeld verbruikt een airco ongeveer 1 kWh aan stroom per uur. Hoeveel je dat jaarlijks aan elektriciteit kost, hangt af van de stroomprijs per kWh, de manier waarop je de airco gebruikt (enkel koelen of ook verwarmen), … Eén ding is zeker: zonnepanelen zijn 1 van de meest efficiënte manieren om de stroomkosten van je airco in te perken. Daarnaast kan je dat airco verbruik ook nog als volgt verlagen:

 • Woningisolatie: hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe constanter de binnentemperatuur. Dankzij een optimale woningisolatie blijft je woning dus langer koel in de zomer en moet je airconditioning minder hard werken.
 • Groen energielabel: je kiest sowieso best voor een toestel met een energielabel A++ of A+++. Die zijn iets duurder in aankoop, maar die meerkost verdien je sowieso terug door het lagere stroomverbruik.
 • Koelvermogen op maat: een airco installateur zal eerst de ruimte grondig opmeten om zo het meest aangewezen koelvermogen van je airco te bepalen. Ook dat is belangrijk om het verbruik van je airco binnen de perken te houden. Een airco met een te laag vermogen moet namelijk harder werken en verbruikt dus ook meer elektriciteit.
 • Verluchting en zonnewering: airconditioning is niet de enige manier om je woning koel te houden. Op hete zomerdagen verlucht je je woning bv. best ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat. Ook buitenzonwering als screens kan de warmte veel langer buiten houden. Zo maak je het makkelijker voor je airco om de gewenste temperatuur in je woning te halen.
 • Realistische temperatuur: een paar graden betekenen vaak al een wereld van verschil. Stel de gewenste temperatuur met je airco dus ook niet te laag in. Zo is 23 of 24 graden ideaal. Om de temperatuur nog lager te krijgen op bloedhete dagen, zal het stroomverbruik van je airco navenant zijn.

 

Enkele veelgestelde vragen

Heb je nog vragen over de combinatie van een airco met zonnepanelen? Dan kan je altijd terecht bij een erkende airco-installateur in je buurt. Ook hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen over een airco op zonnepanelen: • Is een airco op zonnepanelen mogelijk in een camper?
  Wil je zelfvoorzienend zijn met je camper? Dan kan je 1 of meerdere zonnepanelen op het dak laten plaatsen. Er bestaan specifieke camper sets met zonnepanelen of zelfs opvouwbare panelen. Daarnaast heb je ook een laadregelaar en een accu nodig. Op die zonnepanelen kan je eventueel ook een aircotoestel op lage spanning aansluiten. Die zijn specifiek ontworpen voor campers, boten of kleine ruimtes.


 • Moet ik extra zonnepanelen plaatsen voor mijn airco?
  Dat hangt ervan af. Kan je net je stroomverbruik dekken met je zonnepanelen en laat je nog een aircosysteem plaatsen? Dan kan het aangewezen zijn om extra panelen te leggen. Een extra jaarlijks stroomverbruik van bv. 1.500 kWh kan je dekken met 4 à 5 extra panelen. Had je met je zonnepanelen-installatie al geanticipeerd op een hoger stroomverbruik in de toekomst? Dan zijn extra panelen niet nodig.


 • Kunnen een airco en zonnepanelen op 1 groep?
  Voor een zwaardere airco (bv. vanaf 5 kW) heb je doorgaans een aparte groep in je zekeringkast nodig. Laat je zo’n vaste airco plaatsen? Hou er dan rekening mee dat je nog plaats moet hebben voor een extra groep. Anders moet je airco-installateur nog een extra zekeringkastje plaatsen.

 

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs