Luchtkoeler: interessant of niet?

Een luchtkoeler doet de temperatuur met een aantal graden dalen en brengt zo verfrissing op warme dagen. Wil je echter een constant verlaagde temperatuur in de woon- of slaapkamer? Dan is airco een meer aangewezen optie. Wanneer is een luchtkoeler voor jou interessant? En wat is het verschil met een mobiele of vaste airco? Het antwoord op al deze vragen vind je hier.

Ga snel naar: webshop luchtkoelerswebshop mobiele airco’sofferte vaste airco aanvragen

 

Hoe werkt een luchtkoeler?

Door water te verdampen koelt een luchtkoeler de omgevingslucht. Langs een natte filter wordt warme en droge lucht aangezogen. De luchtkoeler gebruikt deze warme lucht om water te verdampen in de filter. Wanneer warme lucht langs de natte filter passeert, wordt ze afgekoeld.

Je vergelijkt deze werking best met het principe van een natte handdoek. Wanneer je een natte handdoek aan de wasdraad hangt, voelt warme lucht die er doorheen blaast koeler aan. Dit komt doordat de lucht de koele waterdamp van de handdoek heeft opgenomen. Zo blijft een fles water ook langer koel wanneer je de fles inwikkelt met een natte handdoek. Doordat de warme lucht het water in de handdoek moet verdampen kost dat de lucht warmte, waardoor het water in de fles minder snel opwarmt.

Opgelet! De luchtvochtigheid heeft invloed op de koelcapaciteit van een luchtkoeler. Daarom is een luchtkoeler enkel effectief wanneer er weinig vocht in de lucht aanwezig is. De reden hiervoor is dat vochtige lucht weinig extra vocht kan opnemen.

 

Mobiele luchtkoeler of airco

Een  luchtkoeler wordt vaak verward met een airco. Los van het feit dat beide systemen lucht afkoelen, zijn ze sterk verschillend. Het grote verschil is dat een airco de hele ruimte afkoelt, daar waar een luchtkoeler enkel de gevoelstemperatuur doet dalen. Een airco kan je instellen op een gewenste temperatuur, een luchtkoeler niet. Daarnaast zijn er nog een aantal verschillen.

 LuchtkoelerMobiele airco
Daling temperatuurMaximaal 3 graden koelerTot 10 graden koeler
Temperatuur instellenNiet mogelijkMogelijk
Afvoer warme luchtNiet aanwezigAanwezig
EnergieverbruikLaag verbruikHoog verbruik
Werking bij hoge luchtvochtigheidNiet goedGeen verschil in werking
Bekijk ons ruime assortiment luchtkoelers / mobiele airco's in de webshop

 

Voor- en nadelen luchtkoeler

Ondanks dat een luchtkoeler minder effectief afkoelt dan een aircosysteem, zijn er toch een aantal voordelen. De nadelen liggen vooral bij het koelen van volledige ruimtes en ook zorgt de luchtvochtigheid voor een minder goede werking.

+ Verse lucht: er wordt steeds verse lucht aangevoerd in de ruimte. De lucht wordt niet hergebruikt.

+ Geen droge lucht: in tegenstelling tot een airco droogt een luchtkoeler de lucht niet uit.

+ Flexibel: geen speciale vereisten voor installatie. Je plaatst de luchtkoeler waar je wil.

+ Mobiele luchtkoeler: de meeste luchtkoelers zijn licht of hebben wieltjes, waardoor je ze makkelijk verplaatst.

+ Lage kostprijs: er zijn al koelers op de markt vanaf € 30.

+ Laag stroomverbruik: het stroomverbruik ligt veel lager dan dat van een airco.

Hoge luchtvochtigheid: bij een hoge luchtvochtigheid werkt een luchtkoeler niet optimaal.

Produceert vochtige lucht: te veel vochtige lucht kan een benauwd gevoel geven.

Laag temperatuurverschil: een luchtkoeler vermindert de temperatuur slechts met 3 graden.

 

Vaste airco

Vaste aircosystemen blijven de meest optimale en efficiëntste manier om je leefruimtes mee af te koelen. Ze hebben het grootste vermogen en het is mogelijk ze op verschillende manieren te bevestigen. Er zijn verschillende types airco:

  • Vaste airco met buitenunit: split airco’s hebben als voordeel dat de lawaaierige componenten buiten worden gemonteerd. De binnenunit is ook zeer compact.
  • Vaste airco zonder buitenunit: deze zogenaamde monoblock airco’s zijn eenvoudig te installeren. Je hoeft geen ruimte te voorzien voor een buitenunit.
  • Airconditioning met verwarmingsmogelijkheden: dit systeem heeft minimaal één buitenunit nodig. Het prijskaartje is ook wat hoger, maar het toestel kan wel als vervanging dienen voor elektrische verwarming.

 

Tips voor bij het installeren

Een vaste airco krijgt een permanente plaats in de woning. Daarom is het belangrijk om op voorhand te bepalen waar je een airco wil plaatsen. Vooral in slaap- en woonkamers en andere leefruimtes waar je veel tijd doorbrengt, maak je optimaal gebruik van het systeem. Voor de montage zijn er ook verschillende opties.

Standaard wordt een binnenunit aan de muur of plafond bevestigd, maar er zijn ook vloermodellen beschikbaar. Deze lijken qua vorm sterk op een verwarmingsradiator en worden op dezelfde manier laag aan een muur bevestigd. Overweeg je om aan vaste airco aan te schaffen. Ontvang hier prijsoffertes op maat bij verschillende installateurs in je buurt.

 

Luchtkoeler, mobiele airco of vaste airco?

Bij het kiezen van het voor jou meest interessante systeem moet je een aantal zaken afwegen. Wil je enkel wat verkoeling op je bureau? Dan is een luchtkoeler waarschijnlijk voldoende. Wil je echter heel de woonkamer, slaapkamer of bureau afkoelen tijdens warm weer? Dan is een airco de beste keuze. Daarop volgt de keuze voor een mobiel of vast systeem.

Mobiele airco’s wegen heel wat. Daardoor kan je ze enkel verplaatsen op een eenzelfde, tenzij je een lift in huis hebt. Daarbovenop moet de warme lucht bij een mobiele airco steeds afgevoerd worden met een buis naar buiten. Een open raam zorgt er natuurlijk voor dat warme lucht binnen komt en de mobiele airco heel wat van zijn efficiëntie verliest. Wil je airco in meerdere ruimtes of meerdere verdiepen? Dan is een vaste airco met meerdere units de ideale oplossing.

 

Wat moet dat kosten?

Uiteindelijk bepaalt je budget of je kiest voor een luchtkoeler of airco. Een luchtkoeler is de goedkoopste optie. Er zijn al modellen op de markt vanaf € 30. Wil je een exclusiever model? Dan loopt de prijs op tot € 250. In dat geval spendeer je geld beter aan een mobiele airco. De prijs voor deze toestellen start vanaf € 240. Voor dezelfde prijs is het dus mogelijk om de temperatuur veel sterker te doen dalen.

De beste merken voor mobiele airco’s lopen op tot € 900. Hier moet je jezelf de vraag stellen of het uiteindelijk niet praktischer en voordeliger is om meteen voor een vaste airco te kiezen. De prijs voor een monoblock airco start vanaf € 1.200. Voor een paar honderd euro’s meer heb je dus een airco dat je steeds voorziet van koele lucht zonder onhandige afvoerbuizen. Ook heeft het systeem zijn vaste plaats en neemt het in de winter geen extra ruimte in. Zo is een mobiele airco vrij nutteloos in de winter en staat het nogal snel in de weg.

 

Vaste airco laten installeren

Geïnteresseerd in een vaste airco? Ontvang via onze gratis offertedienst prijsvoorstellen op maat van erkende airco-installateurs in je buurt. Een ervaren vakman overloopt met jou de ideale plaats en het meest aangewezen systeem voor aangename verkoeling in huis. Vergelijk steeds prijzen, merken en werkwijzes. Zo kan je aardig wat besparen op je budget en geniet van aangename temperaturen tijdens de hete zomermaanden.

 

vaste airco installeren

 

Airco: offertes op maat aanvragen

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs