Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Airco vervangen

Laat je airconditioning het weer afweten? En heb je al handenvol geld uitgegeven aan herstellingskosten? Dan is het tijd om je airco te vervangen. Maar welke keuzemogelijkheden heb je zoal? En hoe gaat een vakman te werk bij het vervangen van je airco? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Voor welke nieuwe airco kies ik?
Airco vervangen: gemiddelde kosten
Hoe je airco vervangen?
Waarom vertrouwen op installateur?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

Wanneer je airco vervangen?

In bepaalde situaties volstaat het om je airco te repareren door de magneetkoppeling, de pomp of de condensor van je airco te vervangen. In andere gevallen is een herstelling echter niet voldoende en is een vervanging van je airco de enige slimme keuze. Een overzicht:

 • Verouderde installatie: een goed onderhouden airconditioning gaat zo’n 10 à 15 jaar mee. Onvermijdelijk komt dus een dag dat je systeem de geest geeft. Dan is het logisch dat je voor een compleet nieuwe installatie kiest, ook omdat de garantieperiode sowieso voorbij is.
 • Herstellen = duurder dan vervangen: overweeg je alsnog om je systeem te herstellen? Bekijk dan eens de kosten en baten. Heb je in een korte tijdsspanne al te veel reparatiekosten moeten uitgeven? Dan is het financieel gezien beter om meteen je airco te vervangen.
 • Hoge energiefactuur: zie je je elektriciteitskosten zienderogen stijgen wanneer je langdurig je airco gebruikt? En is het probleem niet te wijten aan een technisch defect? Dan kan dit een reden zijn om op zoek te gaan naar een zuiniger en ecologischer alternatief.
 • Te laag vermogen: breidde jij onlangs de bewoonbare oppervlakte van je woning uit? Of moet je je airco veel te hoog zetten om iets van verkoeling te vinden? Dan heb je allicht een airco met een te laag vermogen. Om minder energie te verslinden, investeer je beter in een toestel met een vermogen op maat van de ruimte en de koude- en warmtevraag.
 • Verwarmen in de winter: op zoek naar een energiezuinig systeem waarmee je zowel kan koelen als verwarmen? Dan is een lucht-lucht warmtepomp (split airco) een slimme investering. Bovendien bestaan hier verschillende premies voor.
 • Esthetische motieven: past je binnenunit echt niet meer in je interieur? Dan kan je je huidige airco vervangen door een nieuwer model. Er zijn namelijk diverse uitvoeringen beschikbaar zoals wand-, vloer- en plafondmodellen.

Wil je je airco vervangen? Schakel dan een ervaren airco installateur in. Hij bepaalt welk type airco het meest geschikt is voor jouw woning en berekent het benodigde koelvermogen. Zo ben je zeker van een oplossing op maat. Start hier je aanvraag!

airco reparatie kosten

 

Voor welke airco kies ik best?

Er zijn verschillende systemen verkrijgbaar ter vervanging van je oude airco. We overlopen hieronder de meest gekozen opties en hun belangrijkste troeven.

 

OPTIE 1: monoblock airco

Een monoblock airco bestaat uit 1 binnenunit, waarbij de koelmotor zich in de binnenunit zelf bevindt. Hierdoor heb je dus geen buitenunit nodig. Handig wanneer je helemaal geen plek hebt om die buitenunit te plaatsen. Dit type airco vereist wel aan- en afvoerroosters. Daarom plaats je een monoblock airco altijd tegen een buitenmuur.

Prijs: vanaf € 1.200 (excl. btw, incl. plaatsing). Vergelijk vrijblijvend offertes!

 

Wanneer je toestel door een monoblock airco vervangen?

Kies voor een monoblock airco als…

 • je geen grote buitenunit op je dak wil of kan plaatsen.
 • een goedkopere optie ruim voldoende is voor je.
 • je slechts 1 specifieke ruimte wil verkoelen.

 

 

OPTIE 2: split airco

Dit type airconditioning systeem bestaat uit een binnen- en buitenunit. De buitenunit plaatst een vakman doorgaans op het dak of tegen de buitenmuur. Binnenunits bestaan in vloer-, wand- of plafondmodellen. Je kan ze bv. laten inbouwen in het plafond voor een strakke, moderne uitstraling. Een split airco plaatsen is wel iets arbeidsintensiever dan een monoblock airco installeren.

Prijs: vanaf € 1.500 (excl. btw, incl. plaatsing). Vergelijk vrijblijvend offertes!

 

Wanneer je toestel door een split airco vervangen?

Kies voor een split airco als…

 • je voldoende plaats hebt voor een buitenunit.
 • je geen last wil hebben van mogelijke geluidshinder.
 • het niet mogelijk is om je binnenunit tegen een buitenmuur te plaatsen.

 

 

OPTIE 3: multi split airco

Wil je meerdere binnenruimtes koelen met 1 systeem? Dan is een multi split airco de beste optie. Je kan tot wel 8 binnenunits aansluiten op 1 buitenunit. Dit is een vaak voorkomend systeem in appartementen, hotels, … Maar ook in particuliere woningen kan je een multi split systeem installeren. Handig als je bv. niet alle ruimtes op dezelfde temperatuur en op hetzelfde moment wil koelen (of verwarmen).

Prijs: vanaf € 2.500 (excl. btw, incl. plaatsing). Vergelijk vrijblijvend offertes!

 

Wanneer je toestel door een multi split airco vervangen?

Kies voor een multi split airco als…

 • je meerdere ruimtes afzonderlijk wil koelen of verwarmen.
 • het de bedoeling is om later extra binnenunits te plaatsen.

 

Wat zijn de kosten om je airco te vervangen?

De prijs voor het veranderen van je airconditioning systeem hangt vooral af van het type airco dat je wil plaatsen en het vereiste vermogen. Hoe hoger het vermogen, hoe duurder de aankoopprijs. Een overzicht:

Type aircoPrijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Monoblock airco€ 1.200 à 3.000
Split airco€ 1.500 à 3.500
Lucht-lucht warmtepomp€ 2.500 à 8.000
Multisplit airco€ 2.500 à 4.500
+ extra unit€ 800 à 1.000

LET OP: je ziet dat er best een groot verschil kan zitten tussen de laagste en hoogste prijzen van de voorgestelde airco’s. Daarom raden we aan om voor jouw project aan te kloppen bij een ervaren specialist. Hij helpt je niet alleen met het bepalen van het meest geschikte systeem, maar berekent ook het nodige vermogen. Interesse? Laat je airco vervangen door een specialist.

 

Betaal slechts 6% btw op je airco!

Laat je je airconditioning door een professional plaatsen? Dan betaal je slechts 6% btw in plaats van 21% op de materiaal- en plaatsingskosten. Op voorwaarde dat je woning meer dan 10 jaar oud is!

BELANGRIJK: kies je voor een airconditioning waarmee je zowel kan koelen als verwarmen (lucht-lucht warmtepomp)? Dan kan je naast het verlaagd btw-tarief ook nog genieten van de Mijn VerbouwPremie. Vraag vrijblijvend advies aan een installateur.

 

Hoe je airco vervangen?

Heb je besloten om een nieuwe airco te laten installeren? Dan gaat het vervangen als volgt in z’n werk:

airco vervangen

 

 1. Nieuw systeem selecteren

  Bepaal eerst welk type airco je wil in huis. Wil je bv. een geruisloos systeem? Of wil je ook kunnen verwarmen met je installatie? Daarnaast is het ook van belang dat je een airco met het juiste vermogen kiest. Pas dan heb je een systeem dat is aangepast aan jouw situatie.

 2. Huidige installatie verwijderen

  Een bestaande airco verwijderen, is complexer dan je misschien zou denken. Zeker wat betreft het veilig verwijderen van het koelmiddel. Dit wordt ‘aftappen’ genoemd. Wanneer dit in orde is, kan de installateur de leidingen ontkoppelen. Vervolgens schroeft hij de binnen- en buitenunit verder los. Ten slotte schroeft hij de ophangbeugel los.

 3. Nieuwe airco plaatsen

  Nu kan je installateur je nieuwe airconditioning installeren. Dat verloopt in verschillende stappen. Eerst plaatst hij de binnen- en buitenunit, daarna is het de beurt aan de leidingen, de stroomkabels en de condensafvoer. Uiteindelijk perst hij alle resterende lucht uit de leidingen en test hij de installatie grondig.

 4. Afwerkingen uitvoeren

  Kies je ervoor om je nieuwe airco op een andere plaats in huis te hangen? Dan oogt het mooier om de plaats waar je vorige installatie hing netjes af te werken. Denk maar aan het vullen van de boorgaatjes en eventueel een nieuw laagje verf aanbrengen.

 

BELANGRIJK: laat het afkoppelen van je oude airco systeem over aan een professionele firma. Zij beschikken over de juiste materialen (een afpompunit) om het koelmiddel uit de koudecilinder te halen en je huidige airco te vervangen. Wil je in contact komen met een professional? Dat kan! Vul daarvoor ons aanvraagformulier in en ontmoet 2 à 3 vakmannen actief in je regio.

 

Waarom vertrouwen op een installateur?

Samenwerken met een specialist verzekert je van…

 • Professionele herstelling: een specialist plaatst niet alleen een nieuwe airco. Je kan bij hem ook terecht voor herstellingswerken aan je huidige installatie. Denk maar aan het bijvullen van koelmiddel, het herstellen van de condensor of magneetkoppeling, …
 • Advies op maat: is een herstelling verloren tijd en moeite? Dan raadt je specialist aan om je airco te vervangen door een moderner exemplaar. Om je zo goed mogelijk bij te staan in je keuze, maakt hij een berekening van het benodigde vermogen. Zo ben je zeker van een goed renderend systeem.
 • Kwalitatieve systemen: een vakman werkt alleen maar met de beste installaties. De ene vakman zweert bij 1 specifiek merk, terwijl de ander je verder helpt in je zoektocht naar de installatie met de beste prijs-kwaliteitverhouding.
 • Tijdig onderhoud: vergeet het onderhoud van je airco niet. Hoe strikter je dit naleeft, hoe langer je airco betrouwbaar dienst zal blijven doen. Bovendien komt een tijdig onderhoud ook het rendement van je installatie ten goede.
 • Service na verkoop: maakt je airco een gek geluid? Of merk je op dat hij toch minder goed koelt dan normaal? Dan kan je altijd terecht bij jouw installateur. Die verhelpt defecten, kan de nodige wisselstukken voor je installatie bemachtigen, …

 

Besparen? Vergelijk dan verschillende installateurs!

Voor een correcte en efficiënte vervanging van je airco doe je best een beroep op een ervaren installateur. Maar wist je dat er wel wat verschil kan zijn tussen verschillende offertes? Daarom raden we je aan om diverse installateurs te contacteren en hun voorstellen te vergelijken. Let daarbij niet enkel op het eindbedrag, maar ook op welke werken zijn opgenomen in de offertes.

Vrijblijvend airco installateurs vergelijken? Start via ons aanvraagformulier.

 

 

Veelgestelde vragen over het vervangen van airco’s

Hebben we hierboven nog niet elke vraag over airco’s beantwoord? Geen paniek! Voor uitgebreide info kan je altijd terecht bij een installateur. Die bekijkt jouw woonsituatie tot in detail. Ondertussen vind je hieronder de antwoorden op enkele veelgestelde vragen terug.  • Wanneer kan ik mijn airco toch herstellen?
   Het is perfect mogelijk om je airco te herstellen wanneer het om kleine defecten gaat. De filter is verstopt, de koelvloeistof is op, de airco blaast geen koude lucht meer, je installatie lekt, … In dit geval lost een reparatie de problemen meestal doeltreffend op. Gaat het om grotere problemen? Of krijg je je installatie helemaal niet meer aan de praat? Dan is het oordeel van een ervaren installateur een must.


  • Hoe verleng ik de levensduur van mijn airco?
   Het allerbelangrijkste antwoord hierop is: onderhoud. Laat tijdig je airconditioning schoonmaken en nakijken om eventuele problemen te vermijden. Een jaarlijks onderhoud is aangewezen. Daarvoor betaal je gemiddeld zo’n € 150 (excl. btw).


  • Is het mogelijk om mijn airco zelf te vervangen?

   Helemaal zelf je airco vervangen raden we in principe af. Kleine herstellingen, zoals de aircopomp vervangen of de airco filter vervangen, kan een doorwinterde doe-het-zelver vaak zonder al te grote problemen. Moet je installatie compleet gedemonteerd en vervangen worden? Dan schakel je beter een ervaren installateur in. Zo ben je zeker van een kwalitatieve oplossing op maat van jouw woning.

   Installateur inschakelen? Kom in contact met professionals actief in je regio via onze gratis offertedienst.  • Wat doe ik met mijn oude airco?
   Je oude airconditioning kan je op 2 manieren kwijt. Enerzijds kan dat in het containerpark bij de Recupel afdeling zodat alle onderdelen correct gerecycleerd kunnen worden. Anderzijds kan je je oude systeem ook meegeven met je installateur. Die zorgt dat je apparaat goed terecht komt. Zet je airco dus niet zomaar bij het grof vuil!

 

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs