Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vloermodel airco: uitvoeringen & prijzen

Van plan om een airco te plaatsen? Dan moet je meerdere knopen doorhakken: het type airco, het merk, het vermogen, … Maar wist je dat je ook kan kiezen uit meerdere types binnenunits? Bij een split airco is een wandmodel vaak de standaard, maar in sommige gevallen is een vloermodel voor je airco beter geschikt. In dit artikel ontdek je alles over zulke vloer airco’s!

Ga snel naar:
Mogelijke uitvoeringen van vloerairco’s
Vloermodel airco: gemiddelde prijs
Hoe airco vloermodel plaatsen?
Wand- of vloermodel voor je airco?
Vergelijk gratis meerdere offertes

 

 

Wanneer is een airco vloermodel een goed idee?

Elke ruimte en elke situatie is anders. Als je een airco laat installeren denk je daarom best ook even na over het type binnenunit. Je kan kiezen voor het klassieke wandmodel vlak boven je plafond of deur, maar in sommige gevallen is een airco vloermodel meer aangewezen. Zo biedt zo’n vloerairco een meerwaarde als je 1 of meerdere van deze punten kan afvinken:

 • Je wil dat de binnenunit van je airco zo weinig mogelijk opvalt.
 • Je hebt relatief weinig plaats aan de wanden van je ruimte.
 • Het gaat om een ruimte met een schuine wand en lage muren.
 • Je wil je airco ook gebruiken om je woning te verwarmen.
 • Je wil een optimaal energierendement, en dat het hele jaar.

Twijfel je nog tussen een wand- of vloermodel voor je airco? Vraag dan zeker gratis advies aan een erkende installateur in je buurt. Die analyseert jouw ruimte en stelt dan de meest aangewezen oplossing voor. Ontvang gratis advies en prijzen op maat voor jouw airco!

vloermodel airco

 

Mogelijke uitvoeringen van vloerairco’s

De ene vloerairco is de andere niet. Het gaat om een term die een brede lading dekt. Welke mogelijke uitvoeringen bestaan er dan allemaal? We zetten het hier helder op een rij:

 

1. Type vloerairco

In de meeste gevallen gaat het om een vloer airco met een buitenunit. In feite gaat het hier om een lucht-lucht warmtepomp die je woning ook verwarmt op koude dagen. In plaats van een wandmodel onder je plafond of boven je deur is de binnenunit dan gewoon net boven de vloer bevestigd. Naast zo’n split airco kan je ook nog kiezen voor een vaste vloerairco zonder buitenunit (monoblock) of een mobiele airco.

TIP: wil je een zo energiezuinig mogelijke airco met zo weinig mogelijk geluidshinder in je woning? Dan is een airco vloermodel met een buitenunit de beste keuze. Bovendien is zo’n vloerairco ook de ideale bijverwarming op koude dagen.

 

2. Merk van de vloerairco

Verschillende kwalitatieve merken bieden vloermodellen als binnenunit aan. Het meest bekende voorbeeld is allicht het Daikin vloermodel (bv. Perfera). Daarnaast beschikken ook fabrikanten als LG en Mitsubishi over een airco vloermodel. De prijzen, vermogens, extra functies, designs, … van zulke airco vloerunits verschillen van merk tot merk.

TIP: leg zeker de offertes van meerdere airco-installateurs naast elkaar. Zo krijg je een helder beeld van de prijzen, eigenschappen, garantietermijnen, … van de airco-installaties van meerdere fabrikanten. Dat is belangrijk als je een weloverwogen keuze wil maken op maat van jouw budget.

 

3. Vermogen van de vloerairco

Net als bij een wandmodel is het ook bij een vloermodel essentieel om de airco correct te dimensioneren. Een airco-installateur berekent het koelvermogen van de airco onder meer op basis van de isolatiegraad van de woning, de oriëntatie van de ruimte, … De belangrijkste factor blijft echter het volume van de ruimte (in m³). Voor kamers tussen 25 en 35 m³ is bv. een vermogen van 3,5 kW nodig. Gaat het om een airco in een grotere woonkamer? Dan is een koelvermogen van 5 kW meer aangewezen. 

TIP: een erkende installateur berekent het volume van de ruimte en stelt dan het juiste koelvermogen voor. Zo ben je zeker van een optimale werking van je airconditioning en een maximaal rendement.

 

4. Design van de vloerairco

Een airco vloerunit valt minder op dan een wandmodel hoger aan de muur. Bovendien zijn zulke vloermodellen ook compacter dan de meeste radiatoren. Niettemin wil het oog uiteraard ook wat. Daarom zijn ook vloerairco’s beschikbaar in meerdere formaten, stijlen en kleuren. Dat aanbod aan airco designs verschilt vooral van fabrikant tot fabrikant.

TIP: vergelijk zeker de uitvoeringen van airco vloerunits van meerdere merken. Een erkende installateur toont je graag de mogelijkheden per fabrikant.

 

TIP: laat je gericht adviseren door een erkende installateur!

Een airco-installateur geeft je gratis advies over alle aspecten van een airco op jouw maat. Van de keuze tussen een wand- of een vloermodel tot het juiste koelvermogen, de beste locatie, extra functies, … Neem dus zeker de tijd om meerdere voorstellen van experts in je buurt te vergelijken. Dat is de beste garantie op een juiste keuze!

Op zoek naar airco-installateurs actief in jouw buurt? Die vind je snel en eenvoudig via de service van Solvari. Kom nu gratis in contact met meerdere erkende experts!

 

Vloermodel airco: gemiddelde prijs

Bij een vloer airco met buitenunit is het vloermodel slechts 1 onderdeel van de volledige installatie. Enkel voor die binnenunit mag je rekenen op een prijs van 750 à 1.700 euro (incl. btw). De kosten hangen vooral af van het koelvermogen en het merk. Maar hoeveel betaal je dan voor een volledig aircosysteem? Hieronder vind je de richtprijzen per type airco:

Type aircoGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Vaste airco zonder buitenunit (monoblock)€ 1.200 - 3.000
Vaste airco met buitenunit (split)€ 1.500 - 3.000
→ per bijkomende binnenunit€ 800 - 1.000
Mobiele airco (met of zonder buitenunit)Vanaf € 250

Een precieze prijs voor jouw airco met een vloermodel? Vraag dan vrijblijvend meerdere prijsvoorstellen aan bij erkende installateurs in je buurt. Zo vergelijk je niet alleen de mogelijke binnenunits, maar ook airco merken, koelvermogens, … Start hier je aanvraag!

 

vloerairco

 

Hoe airco vloermodel plaatsen?

Een klassieke binnenunit van een airco-installatie hangt een installateur doorgaans hoog aan je muur of boven een deur. Bij een airco met een vloerunit zijn er echter meerdere methodes om die binnenunit te plaatsen. Een kort overzicht van de 4 mogelijke opties:

 

 1. Airco vloerunit aan de muur

  De meest toegepaste methode is ongetwijfeld een zwevende vloerairco vlak boven de vloer. Net zoals bij een radiator van je centrale verwarming. Zo kan je ook probleemloos stofzuigen of vegen onder je binnenunit. Bovendien ziet deze plaatsing er ook elegant en stijlvol uit.

 2. Airco vloerunit op de vloer

  Je hoeft een vloermodel natuurlijk niet noodzakelijk op te hangen. Gaat het bv. om een gyprocwand met een beperkte draagkracht in plaats van een volle muur? Dan kan je de airco vloerunit gewoon ook op de vloer plaatsen. Vooral bij monoblock en mobiele airco’s is die methode het overwegen waard.

 3. Airco vloerunit achter valse wand

  In tegenstelling tot een wandmodel kan je een vloerairco wegwerken achter een valse wand. Ideaal als je bij een renovatie een voorzet- of scheidingswand laat plaatsen. Zo zie je enkel een rooster dat de koude lucht in je woning verspreidt.

 4. Airco vloerunit aan het plafond

  Het klinkt een beetje gek, maar een vloer airco kan je zelfs aan het plafond hangen. Het gaat dan om compactere modellen die ook geschikt voor een plaatsing tegen je plafond. Ook dat is niet mogelijk met een standaard wandmodel.

Advies over de plaatsing van jouw airco? Naast het plaatsen van de binnenunit zijn er ook boorwerken, leggen van leidingen, … nodig voor een airco. Voor een erkende installateur is dat gelukkig allemaal een koud kunstje. Ontvang uitgebreid uitleg van een specialist in je buurt!

 

Wand- of vloermodel voor je airco?

Bij de meeste vaste airco’s gaat het om een systeem met een buitenunit en 1 of meerdere binnenunits. En die binnenunits zijn beschikbaar als wand- of vloermodel. Maar welke unit is nu het meest geschikt voor jouw woning? We leggen beide opties even in de weegschaal!

 

OPTIE 1: airco met wandmodel als binnenunit

Heb je genoeg plaats aan je muur en gaat het niet om een schuine wand of een knieschot? En wil je met je airco vooral koelen en minder verwarmen? Dan kan je natuurlijk ook voor het klassieke wandmodel kiezen hoger aan je muur. Zo’n binnenunit koelt je woning efficiënt en werkt fluisterstil. Bovendien zijn zulke units beschikbaar in meerdere kleuren, designs, …

 

OPTIE 2: airco met vloermodel als binnenunit

Zeker in kamers met minder beschikbare ruimte is een vloermodel erg interessant. Door zo’n binnenunit onder een raam, in een nis, deels ingewerkt in een muur, … te plaatsen, valt de unit amper op. Net als een wandmodel garandeert zo’n vloer airco je bovendien een optimaal rendement en gezond, comfortabel binnenklimaat. Op voorwaarde dat je voor kwaliteit kiest natuurlijk.

 

Welke binnenunit voor mijn airco kies ik het best?

Dat hangt van meerdere factoren af. Hoe ziet de ruimte eruit en hoeveel beschikbare ruimte is er? Wil je enkel koelen of ook verwarmen? Wat zijn je wensen op esthetisch vlak? Een aircospecialist houdt met al deze zaken rekening. Na een grondige analyse stelt zo’n expert je dan de meest aangewezen oplossing voor.

De juiste keuze maken voor jouw airco? Vraag dan nu gratis en vrijblijvend advies aan meerdere erkende vakbedrijven via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs