Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Aircooler

Op zoek naar verfrissing binnenshuis op warme dagen? Met een aircooler of luchtkoeler zorg je voor een verfrissende gevoelstemperatuur in huis of op kantoor. Werken, ontspannen of slapen wordt zo net iets aangenamer. In dit artikel zetten we alles over aircoolers op een rij voor je.

Ga snel naar:
Werking aircooler
Aircooler of mobiele airco?
voordelen aircooler

 

Hoe werkt een aircooler?

Een aircooler zorgt voor verfrissing op warme dagen in je woonkamer of slaapkamer. Dat gebeurt niet zo ingrijpend als een mobiele airco. Het is eerder een soort ventilator die de warme lucht in de ruimte langs een koelelement laat passeren en vervolgens koeler terugblaast. Daarbij maakt het gebruik van koud water dat de warme omgevingslucht afkoelt door verdamping. Die afgekoelde, bevochtigde lucht wordt daarna opnieuw in de ruimte geblazen.

aircooler

Resultaat: de gevoelstemperatuur zakt met een paar graden, gemiddeld zo’n 3 graden. Dat is een minder indrukwekkend resultaat dan met een mobiele airco, dat een ruimte afkoelt met maximum 10 graden. Hoe dan ook zorgt een aircooler absoluut voor de nodige verfrissing!

 

Aircooler als luchtbevochtiger

Door de warme omgevingslucht te verdampen met koud water komt er vochtige lucht in de ruimte. Een luchtkoeler werkt op die manier dus ook als luchtbevochtiger, waardoor je geen last hebt van te droge lucht in huis. Let op, in een gezond binnenklimaat bedraagt de ideale luchtvochtigheid 40 tot 60%. Zorg er dus voor dat de aircooler de lucht niet té vochtig maakt. Je kan de luchtvochtigheid het best op peil houden door voldoende te ventileren.

 

Aircooler of airco: wat is het verschil?

Spreek je over aircoolers. Dan is de vergelijking met een mobiele airco niet veraf. We zetten de verschillen tussen beide voor je op een rij:

 

1. Koelvermogen

Met een mobiele airco regel je op warme dagen perfect het klimaat binnenshuis. Het werkt daarbij volgens het principe van invoer en afvoer. Warme lucht wordt aangezogen, door een vloeistof verdampt en vervolgens afgevoerd naar buiten. Terwijl koude lucht weer de ruimte wordt ingeblazen. Je kan de temperatuur daarbij met maximum 10 graden laten zakken.

Een aircooler maakt geen gebruik van koelmiddelen zoals een mobiele airco, maar van water. Het is daardoor stiller, maar ook minder krachtig. Een aircooler kan de gevoelstemperatuur maximum 3 graden laten dalen. Dat is wel voldoende om het binnenklimaat op warme dagen draaglijker te maken.

 

2. Plaatsing

Voor de plaatsing van een aircooler of een mobiele airco zijn er geen breekwerken nodig. Je plaatst het toestel gewoon in de ruimte die je wil verkoelen en kan het nadien makkelijk opbergen of verplaatsen naar een andere ruimte.

Een mobiele airco is, in tegenstelling tot een aircooler, wel voorzien van een afvoerslang die je via een raam of deur naar buiten moeten afvoeren. Dat je telkens een raam of deur open moet houden, waardoor warme lucht terug naar binnen kan, is natuurlijk minder efficiënt. Met een aircooler of mobiele airco is het niet mogelijk om de volledige woning te koelen. Beide toestellen koelen lokaal, bijvoorbeeld 1 ruimte.

 

3. Prijs

Een luchtkoeler is een stuk goedkoper dan een mobiele airco. Je koopt er al één vanaf 30 euro (incl. btw). Bij een mobiele airco starten de prijzen voor een basistoestel vanaf 200 euro (incl. btw). Hoe hoger het vermogen of aantrekkelijker het design, hoe duurder. De verbruikskosten voor een mobiele airco liggen ook hoger dan voor een aircooler, die energiezuiniger is.

 

Ontdek alvast het assortiment aircoolers en mobiele airco’s in de webshop.

 

Mobiele of vaste airco?

Kies je niet voor een aircooler, maar voor een airco, dan kan je behalve voor een mobiele airco ook voor een vaste airco kiezen. Een mobiele airco is goedkoop (gemiddeld vanaf € 200, incl. btw), eenvoudig te plaatsen (geen breekwerk) en makkelijk verplaatsbaar naar andere ruimtes. Je kan er wel enkel lokaal mee verkoelen. Bovendien moet je de afvoerslang steeds naar buiten afvoeren, waardoor het toestel veel van zijn efficiëntie verliest.

Wil je meerdere ruimtes of verdiepen tegelijk koelen? Dan is een vaste airco de efficiëntste oplossing. De prijzen liggen gemiddeld tussen de € 1.200 en 3.000, inclusief btw en plaatsing. Door de installatie van de binnenunit of buitenunit, afvoer- en aanvoerbuizen, enz. vraagt de plaatsing wel meer werk dan bij een mobiele airco.

Er bestaan verschillende soorten vaste airco’s, elk met hun eigen plaatsingswijze. Welke type je best kiest is afhankelijk van jouw specifieke noden en situatie. Je doet daarom best een beroep op een professionele installateur. Deze kan je voorzien van gepast advies en zorgt bovendien voor een snelle en correcte plaatsing. Ontvang vrijblijvend offertes op maat via de offertepagina.

 

aircooler mobiele airco
Links: aircooler – Rechts: mobiele airco

 

Waarom een aircooler kiezen?

We sommen kort de troeven voor je op:

  • Geen afvoerslang nodig: je hoeft geen ingrijpende werken te laten uitvoeren, zoals een gat in de muur maken. Of een raam openzetten voor de afvoerslang.
  • Mobiel: de meeste exemplaren beschikken onderaan over wieltjes en zijn dus makkelijk verplaatsbaar.
  • Minder stofdeeltjes en frissere lucht: sommige exemplaren bevatten een ionisator die de lucht zuivert. Schimmels, pollen en stof krijg zo minder vrij spel.
  • Energiezuinig en stil: het werkingsprincipe van luchtkoeling door koud water te verdampen zorgt voor een lager energieverbruik.
  • Goedkoop: je vindt een aircooler al vanaf 30 euro.

Ga naar de webshop

 

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs