Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Split airco met buitenunit

Een split airco is de meest comfortabele manier om een ruimte te koelen. Dit type airconditioning wordt doorgaans als vast model geplaatst maar er bestaan ook mobiele split airco’s. Meer info over de opbouw, voor- en nadelen, mogelijkheden en prijzen vind je hier terug.

Ga snel naar:
Uitvoeringen: Vaste of mobiele split airco?
Voordelen en nadelen split airco
Prijs split airco
Onderhoud

 

Wat is een split airco?

Een split airco bestaat uit één buitenunit en één of meerdere binnenunits. Wanneer er meerdere binnenunits gekoppeld worden aan één buitenunit spreken we van een multi split airco. Bij een multi split systeem kunnen bij sommige merken wel tot 8 binnenunits aan 1 buitenunit gekoppeld worden.

Werking split airco en onderdelen

Binnenunits kunnen aan het plafond, de vloer of een wand bevestigd worden. Bij renovatie of nieuwbouw kan je er ook voor kiezen om een toestel in te bouwen in de wand of verlaagd plafond.

Buitenunit kunnen vrijstaand geplaatst worden in de tuin of op een plat dak. Je kan ze ook aan de buitenmuur of op een schuin dak plaatsen door middel van speciale haken.

De binnen- en buitenunit zijn verbonden met elkaar met 2 koelleidingen. Bij nieuwbouw of renovatie worden deze ingebouwd in de muur. Wil je airco laten plaatsen in een afgewerkte ruimte, dan kunnen de leidingen verzorgd verstopt worden in aangepaste kabelgoten.

 

Hoe kan je een split airco bedienen?

Een split airco wordt doorgaans geplaatst in combinatie met een draadloze afstandsbediening. Hiermee kan je de luchtstroom regelen en instellen hoeveel koude of warme lucht er moet circuleren. Meer en meer fabrikanten bieden ook apps aan voor smartphones met dezelfde functionaliteiten.

Naast een draadloze afstandsbediening kan je ook een thermostaat plaatsen. Deze biedt dezelfde functionaliteiten maar kan ook automatisch ingesteld worden zodat je steeds een comfortabele en gelijkmatige temperatuur hebt in huis, op kantoor, op bedrijf, in de winkel,…

 

 

Uitvoeringen: Mobiele airco met buitenunit of vaste installatie?

Een mobiele airco wordt vaak gekozen voor ruimtes die slechts enkele dagen tot een paar weken per jaar gekoeld moeten worden. Om het vervelend geluid van een monoblock airco te vermijden kan je ook kiezen voor een mobiele airco met afzonderlijke buitenunit.

Een mobiele split airco heeft heel wat limitaties en is niet echt praktisch, comfortabel of esthetisch. De mobiele airco’s moeten nog steeds via leidingen verbonden worden met de buitenunit waardoor je ramen of deuren op een kier moet plaatsen. Hierdoor komt er weer een hoeveelheid warme lucht binnen. Erg efficiënt kan je dit dus niet noemen. Meer info en prijzen van mobiele airco’s vind je  in dit artikel.

 


 

Voordelen & nadelen airco met buitenunit

 

Voordelen

 • Compactere binnenunits
  Aangezien het airco systeem opgesplitst wordt, kan de grootte van de binnenunit(s) beperkt blijven. Je verliest dus minder binnenruimte en vanuit een esthetisch standpunt is het ook beter om de binnenunits zo compact mogelijk te houden.
 • Flexibiliteit
  Je kan meerdere binnenunits op één buitenunit aansluiten en deze binnenunits kunnen van verschillende modellen zijn. Je kan dus in de ene ruimte voor een plafondmodel kiezen en in een andere ruimte voor een wandairco. Daarnaast kan je later nog binnenunits toevoegen aan een bestaand systeem.
 • Minder geluidshinder
  De lawaaierige onderdelen van het airco systeem, waaronder de compressor, worden in de buitenunit geïnstalleerd. Hierdoor zal de werking van de airco binnenin de woning of het kantoor nauwelijks voor geluidshinder zorgen.
 • Meer vrijheid qua locatie
  Een monoblock airco moet telkens rechtstreeks op een buitenmuur geplaatst worden. Bij een split systeem heb je meer vrijheid qua plaatsing aangezien de binnenunit niet in rechtstreeks contact moet staan met de buitenlucht.

 

Nadelen

 • Plaatsing van de buitenunit
  Het installeren van een split airco betekent dat je ruimte zal moeten voorzien voor de buitenunit langs de buitenzijde van je woning, kantoor, appartement, bedrijfsgebouw,.. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en type gebouw kan dit een minpunt zijn voor de esthetiek van het pand.
 • Moeilijker te installeren en duurder dan airco’s zonder buitenunit
  In vergelijking met monoblock airco’s is de installatie van een split airco iets meer werk. Dit zal ook gevolgen hebben op de kosten van de installatie. Prijzen vind je verderop in dit artikel.

 

 


 

Prijs split airco

Wil je een split airco kopen, hou er dan rekening mee dat de kosten afhankelijk zullen zijn van verschillende factoren: onder meer de uitvoering (mobiele of vaste airconditioner), het airco verbruik, het gekozen toestel en zijn opties (alleen koelen of koelen en verwarmen) zullen een rol spelen bij het bepalen van de prijs. Is je airco geïnstalleerd? Dan moet die ook het juiste onderhoud krijgen. Ook hier hangt een prijskaartje aan vast.

De gemiddelde kostprijs van een split airco schommelt tussen de 1500 en 3500 euro. In het geval van een multi split airco komt er per binnentoestel zo’n 800 à 1.000 euro bij. Prijzen variëren ook sterk naargelang de fabrikant. Gekende merken zijn o.a. Daikin, Panasonic, Philips, LG en Mitsubishi.

 

Verlaagd btw tarief

Laat je airconditioning installeren in een privéwoning die ouder dan 10 jaar is, dan kom je wellicht in aanmerking voor een verlaagd BTW-tarief; je betaalt dan slechts 6% BTW in plaats van het gebruikelijke tarief van 21%.

 

Prijzen en voorstellen anders per installateur!

De kans is groot dat installateurs verschillende voorstellen doen voor wat volgens hen de beste split airco is in jouw situatie. Je doet er dan ook goed aan prijzen en voorstellen te vergelijken van 2 tot 3 verschillende koeltechniekers.

Vrijblijvend voorstellen op maat van jouw situatie aanvragen bij erkende koeltechniekers die actief zijn in jouw regio kan via de offertepagina.

 

 


 

 

Meerdere ruimtes koelen: multi of single split kiezen?

Wil je meerdere kamers verwarmen, dan is een multi-split systeem niet altijd de beste oplossing. Sommige systemen of situaties werken beter en efficiënter wanneer er telkens maar één buitenunit en één binnenunit gekoppeld zijn.

Bij multi-split airco’s moeten de binnenunits ook allemaal in dezelfde modus staan: ofwel koelen ze allemaal ofwel verwarmen ze allemaal (als je tenminste kiest voor een airco die ook kan verwarmen).

split airco prijs

Wat de beste oplossing is voor jouw situatie laat je best inschatten door een gespecialiseerd koelinstallateur. Vergelijk ook 2 tot 3 vakmannen om zeker te zijn van een correcte berekening en prijs. Vrijblijvende offertes van installateurs actief in jouw regio kan je hier aanvragen.

 


 

Onderhoud

Met het oog op een efficiënte werking en een langere levensduur van je split airco moet je af en toe een airco onderhoud laten uitvoeren. De filters worden dan schoongemaakt, het koelmiddel wordt bijgevuld en eventuele kapotte onderdelen worden hersteld of vervangen.

Als je een airconditioning plaatst, moet je rekening houden met de volgende verplichte keuringen:

 • Lekdichtheidscontrole: omdat een airco z’n koelvermogen niet zou verliezen, moet die af en toe bijgevuld en gevacumeerd worden. Met behulp van een lekvloeistof worden eventuele lekken opgespoord. De controlefrequentie is afhankelijk van de koelmiddelinhoud van je installatie.
 • Energetische keuring: koelinstallaties met een nominaal koelmiddel vanaf 12 kW moeten om de 5 jaar verplicht energetisch gekeurd worden. Hoe groter dat vermogen, hoe frequenter dat moet gebeuren.

LET OP: In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij airco’s die meer dan 3 kilogram koelmiddel bevatten, zijn een jaarlijkse onderhoudsbeurt en het bijhouden van een onderhoudsboek verplicht. Dit gaat dan niet meer om huishoudelijke installaties.

Druk de kosten met een onderhoudscontract! Veel installateurs bieden ook onderhoudscontracten aan. Je kan dan rekenen op een regelmatig nazicht van het airco toestel en normaal gezien ook een lagere prijs per onderhoud. Bekijk wel goed welke onderhoudswerken allemaal onder het onderhoudscontract vallen. Kom in contact met een vakman actief in je regio via het onderstaande aanvraagformulier:

 

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs