Split airco: uitvoeringen en kosten

Een split airco is een aircosysteem met een buitenunit en één of meerdere binnenunits. Dit type airconditioning kan als vast model geplaatst worden, maar er bestaan ook mobiele split airco’s. In dit artikel ontdek je meer info over airco’s met een buitenunit, hun voor- en nadelen en de kosten.

Snel naar: uitvoeringenvoordelen/nadelenkostenonderhoud

 

Mogelijke uitvoeringen van een split airco

 

split airco installeren1) Vaste split airco

Als je kiest voor een vaste split airco, dan kan je ofwel kiezen voor een systeem met één buitenunit en één binnenunit ofwel voor een airco met één buitenunit waaraan meerdere binnenunits gekoppeld zijn. We spreken dan respectievelijk van single split en multi split airco. Bij het laatste systeem kunnen bij sommige merken wel tot 8 binnenunits aan 1 buitenunit gekoppeld worden.

De binnenunits kunnen aan het plafond, de vloer of een wand bevestigd worden of de airco kan ook ingebouwd worden. Ze moeten wel allemaal in dezelfde modus staan: ofwel koelen ze allemaal ofwel verwarmen ze allemaal (als je tenminste kiest voor een airco die ook kan verwarmen).

Vraag hier prijzen op maat aan voor een vaste split airconditioning.

 

mobiele airco met buitenunit2) Mobiele split airco

Heb je maar zelden behoefte aan airconditioning, dan kan je misschien kiezen voor een mobiele airco. De meeste draagbare airco’s zijn weliswaar monoblock airco’s (zonder buitenunit dus), maar er bestaan ook mobiele split airco’s. Verplaatsbare airco’s zijn een pak goedkoper dan de vaste varianten.

Het nadeel van deze gesplitste verplaatsbare airco is dat je een deur of raam moet openen voor de leiding die de binnen- en buitenunit verbindt. Deze leiding mag dan wel redelijk dun zijn, ze zorgt er wel voor dat er via het geopende raam of de geopende deur weer warme buitenlucht binnen kan komen. Op die manier zijn mobiele airco’s dus niet erg efficiënt.

Meer info over mobiele airco’s vind je in dit artikel.

 

 

Wat zijn de voor- en nadelen van een airco met buitenunit?

+ Compactere binnenunits: aangezien het airco systeem opgesplitst wordt, kan de grootte van de binnenunit(s) beperkt blijven. Je verliest dus minder binnenruimte en vanuit een esthetisch standpunt is het ook beter om de binnenunits zo compact mogelijk te houden.

+ Flexibiliteit: je kan meerdere binnenunits op één buitenunit aansluiten en deze binnenunits kunnen van verschillende modellen zijn. Je kan dus in de ene ruimte voor een plafondmodel kiezen en in een andere ruimte voor een wandairco. Daarnaast kan je later nog binnenunits toevoegen aan een bestaand systeem.

+ Minder geluidshinder: de lawaaierige onderdelen van het airco systeem, waaronder de compressor, worden in de buitenunit geïnstalleerd. Hierdoor zal de werking van de airco binnenin de woning of het kantoor nauwelijks voor geluidshinder zorgen.

 

Plaatsing van de buitenunit: het installeren van een split airco betekent dat je ruimte zal moeten voorzien voor de buitenunit langs de buitenzijde van de woning of het kantoor. Dit betekent niet alleen plaatsverlies buiten, maar het kan ook een minpunt zijn voor de esthetiek van het pand.

Moeilijker te installeren en duurder dan airco’s zonder buitenunit: in vergelijking met monoblock airco’s is de installatie van een split airco iets complexer. Dit zal ook gevolgen hebben voor het berekenen van de kosten van de installatie.

In geval van mobiele airco: minder praktisch. De grote troef van mobiele airco’s is dat je ze eenvoudig zou moeten kunnen verplaatsen. Als je echter met twee airco units zit, zoals bij een mobiele split airco het geval is, wordt dit toch iets minder praktisch. Daarnaast is er nog de reeds vermelde inefficiënte werking van verplaatsbare split airco’s: je moet namelijk een raam of deur openen voor de leiding die de binnen- en buitenunit verbindt.

 

split airco prijs

 

Split airco kosten

Wil je een split airco kopen, hou er dan rekening mee dat de kosten afhankelijk zullen zijn van verschillende factoren: onder meer de uitvoering (mobiele of vaste airconditioner), het gekozen toestel en zijn mogelijkheden (alleen koelen of koelen en verwarmen) zullen een rol spelen bij het bepalen van de prijs.

Laat je een single split airco installeren door een vakman, dan kan je je verwachten aan prijzen vanaf 1.500 euro (airco met alleen koelingsfunctie). Kies je voor een multi split airco, dan kan je rekenen op prijzen van 800 à 1.000 euro per bijkomende binnenunit. Laat je airconditioning installeren in een privéwoning die ouder dan 10 jaar is, dan kom je wellicht in aanmerking voor een verlaagd BTW-tarief; je betaalt dan slechts 6% BTW in plaats van het gebruikelijke tarief van 21%.

Natuurlijk zijn de kosten ook afhankelijk van de door jou gekozen airco installateur. Daarom is het aangeraden om offertes aan te vragen bij meerdere installateurs. Zij kunnen je vertellen wat de beste split airco is voor jouw situatie en je kan dan ook makkelijk prijzen vergelijken. Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionele plaatsers van aircotoestellen.
Klik hier om prijzen op maat van jouw project te ontvangen.

 

Verleng de levensduur van je airco met regelmatig onderhoud

Met het oog op een efficiënte werking en een langere levensduur van je split airco moet je regelmatig een airco onderhoud laten uitvoeren. De filters worden dan schoongemaakt, het koelmiddel wordt bijgevuld en eventuele kapotte onderdelen worden hersteld of vervangen.

In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij airco’s die meer dan 3 kilogram koelmiddel bevatten, zijn een jaarlijkse onderhoudsbeurt en het bijhouden van een onderhoudsboek verplicht. Je kan bij vele installateurs overigens ook een onderhoudscontract afsluiten. Je kan dan rekenen op een regelmatig nazicht van het airco toestel en normaal gezien ook een lagere prijs per onderhoud. Bekijk wel goed welke onderhoudswerken allemaal onder het onderhoudscontract vallen.

Een split airco kopen en laten installeren door een professionele installateur? Vraag prijzen op maat aan via onderstaand offerteformulier:

 

Airco: offertes op maat aanvragen

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs