Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Levensduur airco: gemiddeld 15 à 30 jaar

Heb je een airco in je huis of wil je zo’n installatie kopen? Dan wil je die natuurlijk zo lang mogelijk kunnen gebruiken. Hoe lang gaat een airco gemiddeld mee en kan je zelf iets doen om de levensduur van je airco te verlengen? Je leest het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar:
Factoren levensduur airco
Prijzen voor airconditioning
Hoe mijn airco onderhouden?
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Wat is de gemiddelde levensduur van een airco?

Een aircosysteem kan lang mee gaan. De meeste airco’s blijven makkelijk 15 jaar in goede staat. Sommige installaties kunnen zelfs de kaap van de 30 jaar halen. Hoe kan jij de levensduur van je airco zoveel mogelijk verlengen? Enkele belangrijke factoren op een rij:

 • Gebruik je installatie correct: het lijkt vanzelfsprekend, maar je airco zal met een normaal gebruik langer meegaan. Door ramen en deuren te sluiten, de minimale temperatuur niet te laag te leggen, … stel je je airconditioning niet te hard op de proef.
 • Kies voor kwaliteit: goedkoop is duurkoop, ook bij airco’s. Kies daarom voor een kwalitatief merk als Daikin, LG, Mitsubishi, Panasonic, … Door de kwalitatieve onderdelen ben je zeker van een lange levensduur van je systeem.
 • Laat je airco onderhouden: je airco heeft een regelmatig onderhoud nodig. Laat je installatie dus idealiter jaarlijks nakijken. Zo voorkom je kapotte onderdelen, lekkages, … Een goed onderhouden systeem werkt ook efficiënter en energiezuiniger.
 • Beperk extreme temperatuurverschillen: probeer een stabiel binnenklimaat te creëren om de airco niet te hard te laten werken. Hoe harder de airco moet blazen, hoe minder energie-efficiënt de werking zal zijn.

Wil je meer advies om de levensduur van je airco te verhogen? Verder in het artikel krijg je nog meer informatie over de verschillende factoren. Maar voor persoonlijke tips en tricks kan je contact opnemen met verschillende ervaren installateurs via onze gratis offertedienst.

levensduur airco

 

Welke factoren beïnvloeden de levensduur van een airco?

Je airco juist gebruiken is een goed begin. Als de airco in een goede staat kan blijven, geniet je jarenlang van koele ruimtes. De daadwerkelijke levensduur van jouw airco hangt af van nog enkele andere factoren. Hoe vaak staat je airco op en welk type airco is het meest geschikt? Een woordje uitleg:

 

1. Gebruiksfrequentie

Je gebruikspatroon speelt uiteraard een grote rol. Hoe langer en hoe vaker je de airco gebruikt, hoe groter de slijtage van je systeem zal zijn. De installatie gaat langer mee als je ze enkel tijdens de zomermaanden gebruikt. Zorgt de airco het hele jaar door voor een aangename temperatuur in je woning? Dan moet je zo’n lucht warmtepomp zeker op tijd laten onderhouden.

 

2. Merk

De kwaliteit van het merk is cruciaal voor de levensduur. Topmerken bieden aircosystemen aan met een uitstekende duurzaamheid en betrouwbare onderdelen. Bedrijven zoals Daikin, LG, Mitsubishi en Haier zijn bekend voor hun kwaliteit en zijn een goede keuze voor je airco.

 

3. Onderhoud

Een regelmatig onderhoud is essentieel voor je airco. De filters reinigen en het controleren van het koelmiddelniveau zijn belangrijk. Een ondoorbroken luchtstroom is ook noodzakelijk. Het houdt de lucht door het systeem fris en de units kunnen zonder blokkades blazen. Later in het artikel lees je hoe je het best een airco laat onderhouden.

 

4. Capaciteit airco

Om een perfect binnenklimaat in je woning te krijgen, heb je een airco nodig met voldoende capaciteit. Een installatie met een lage capaciteit zal moeite hebben om de ruimtes efficiënt te koelen of verwarmen. Een foutieve capaciteit heeft dus zeker een invloed op de levensduur van je airconditioning. Een correct gedimensioneerde airco is essentieel voor een lange levensduur.

 

5. Gebrekkige installatie

Een aircosysteem correct installeren, is een belangrijkste eerste stap. Een goede installatie zorgt voor betere prestaties en een langere levensduur van je airco. Zo vermijd je onnodige lekken in de leidingen of een verkeerde hoeveelheid koudemiddel. Je kan beter zo snel mogelijk de onderdelen laten vervangen als er problemen zijn. Een ervaren installateur helpt je het best met een nieuwe airco of kleine herstellingen.

 

TIP: werk samen met een erkende airco-installateur!

Wil je een aircosysteem kopen? Of is het al een jaar geleden dat je installatie onderhouden is? Dan neem je het best contact op met een erkende installateur actief in je buurt. Solvari brengt je gratis en vrijblijvend in contact met zulke betrouwbare vakbedrijven!

 

Prijs airconditioning

Je airco kopen, onderhouden, herstellen of helemaal vernieuwen komt met een prijskaartje. De prijzen liggen heel erg uit elkaar en alles hangt af van verschillende factoren zoals het soort airco of het merk. Om je een start te geven, zijn hier enkele richtprijzen:

 

Type werkenGemiddelde prijs (excl. btw)
BasisonderhoudVanaf € 150
Lekdichtheidscontrole
(incl. vacumeren en bijvullen)
Vanaf € 200
Airco repareren€ 100 à 600
Airco plaatsenVanaf € 1.500

 

Op zoek naar de concrete prijs voor je airco? Misschien heb je nog garantie bij je airco installatie of is een snelle vervanging voldoende. Of heb je nog geen airco en wil je graag zo’n systeem laten plaatsen? Vraag advies aan een erkende installateur om de beste oplossing te weten. Start je aanvraag hier.

 

airco laten onderhouden

 

Hoe een airco onderhouden?

Je kan onnodige kosten voorkomen door je airco tijdig te onderhouden. Er zijn een aantal mogelijkheden om je airco in een goede staat te houden. Je hebt meerdere controles, enkele wettelijke verplichtingen en er zijn belangrijke verschillen tussen de soorten airco’s:

 

1. Controles

 • Basisonderhoud: het is aangeraden om jaarlijks je airco te controleren en schoon te maken. Met een standaard onderhoudsbeurt blijft je airco installatie optimaal werken.
 • Lekdichtheidscontrole: hierbij controleert een expert de leidingen door de koelvloeistof en ander vocht te verwijderen. Nadat alles is goedgekeurd, vult de installateur alles bij en werkt de airco weer zo goed als nieuw.
 • Energetische keuring: voor airco’s met een nominaal koelvermogen van meer dan 12 kW op gebouwniveau, is een energetische keuring verplicht. Enkel een erkende airco-energiedeskundige kan je aircosysteem komen keuren.

 

2. Wettelijke verplichtingen

Een airco onderhoud bestaat uit verschillende onderdelen. Enerzijds heb je het niet-verplichte basisonderhoud van een airco, waarbij alle belangrijke onderdelen gecontroleerd en eventueel vervangen worden.

Anderzijds heb je de lekdichtheidscontrole en energetische keuring die wel verplicht zijn. Naargelang de hoeveelheid koelmiddel en het koelvermogen weet je hoe vaak je verplicht bent om je airco te controleren. Een airco met een nominaal koelvermogen van meer dan 12 kW moet je om de 5 jaar laten keuren. En is de koelvloeistof niet meer dan 30 kg? Dan heb je genoeg aan een jaarlijkse lekdichtheidscontrole.

 

3. Soorten airco’s

Het onderhoud en de verplichtingen verschillen bij elk type airco en ook de levensduur varieert voor elke soort airco. Je ziet enkele grote verschillen tussen alle soorten airco’s:

 • Mobiele airco: voor een kleine ruimte is dit type airco perfect. De airco is makkelijk te onderhouden en met minder dan 3 kg koelmiddel ben je niet verplicht om je mobiele airco te laten controleren.
 • Monoblock airco: dit type heeft ook weinig onderhoud nodig. Bij een monoblock airco heb je geen buitenunit, waardoor je bijna geen kans hebt op een lek. De filters kan je best regelmatig vervangen.
 • Split airco: als je grote ruimtes wil verkoelen, dan zijn de (multi)split airco’s de beste keuze. Bij deze installatie heb je de meeste verantwoordelijkheden. Een jaarlijks onderhoud is absoluut noodzakelijk.

 

Nieuwe airco laten plaatsen?

De levensduur kan je op een aantal manieren verlengen. De juiste airco aankopen en een regelmatig onderhoud zijn de belangrijkste factoren. Als je oude airco niet meer te herstellen valt, kan je er voor kiezen om een nieuwe airco te plaatsen.

Wil je een doordachte beslissing maken en de beste airco installeren voor je woning? Kies samen met een airco-expert het juiste systeem en geniet van een koele, aangename ruimte tijdens de warme dagen. Ontvang meerdere voorstellen bij Solvari via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs