Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Airco zelf plaatsen

Mag je zelf een airco plaatsen? En is het aan te raden om de installatie zelf uit te voeren? Het plaatsingsproces van een airconditioning systeem is ingewikkeld en in de meeste gevallen ben je voordeliger uit met een erkende installateur. Wil je toch zelf aan de slag? In dit artikel lees je meer over de plaatsing van een airco, de belangrijkste aandachtspunten, de prijzen, …

Ga snel naar:
Hoe zelf airco plaatsen?
Prijs zelf airco installeren
Belangrijke aandachtspunten
Zelf airco plaatsen of vakman?
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Is zelf je airco plaatsen een goed idee?

Wil je de arbeidskosten van een vakman uitsparen en heb je ervaring met airco’s? Dan is zelf je airco plaatsen een optie. Zo is het in België toegestaan om een airco met of zonder buitenunit zelf te plaatsen. Niettemin blijft je airco zelf plaatsen niet aangeraden vanwege de volgende nadelen en risico’s:

 • Kans op fouten tijdens installatie: ga je zelf aan de slag? Dan is een foutje zo gemaakt. Vooral fouten tijdens het aanbrengen van de leidingen hebben grote gevolgen, aangezien de koelvloeistof kan gaan lekken. Met alle gevolgen van dien voor je woning en je aangekochte toestel.
 • Geen garantie tijdens plaatsing: eventuele extra kosten door fouten bij de plaatsing moet je zelf betalen. Kies je voor een erkende installateur? Dan ben je financieel beschermd en neemt deze specialist deze eventuele kosten voor zijn rekening.
 • Vaak geen servicepunt voor onderhoud: in veel gevallen is het niet mogelijk om een onderhoud aan te vragen als je zelf een airco plaatst. Installateurs zijn niet happig om toestellen te onderhouden die ze niet zelf hebben geïnstalleerd.
 • Geen verlaagd btw-tarief: is je woning minstens 10 jaar oud? Dan betaal je slechts 6% btw op de materiaal- en arbeidskosten als je kiest voor een vakman. Als je gaat doe-het-zelven betaal je 21% btw op je airco en andere benodigde materialen.

Plaats je een airco met een vakman? Dan geniet je van gericht advies, prijzen op maat en een optimaal eindresultaat. Vergelijk voorstellen van vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

zelf airco plaatsen

 

Hoe zelf airco plaatsen?

Hoe plaats je zelf een airco? De werkwijze hangt vooral af van het type airco dat je kiest: een mobiele airco, een monoblock airco of een split airco. Hieronder de plaatsingsprocessen op een rijtje:

 

1. Mobiele airco zelf plaatsen

Een mobiele airco is het makkelijkst om zelf te plaatsen. Het komt er vooral op aan om de afvoerslang voor de warme lucht correct aan te brengen. Gaat het om een mobiele airco zonder buitenunit? Dan kan je die slang uit het raam laten hangen, maar een raamafdichting voor je airco is een beter idee. Zo verslind je veel minder energie. Je kan ook kiezen voor een mobiele airco met een buitenunit. In dat geval maak je best een klein gat in de muur om de dunne leiding optimaal te plaatsen.

 

2. Monoblock airco zelf plaatsen

Een monoblock airco is een vast systeem bestaande uit 1 enkele binnenunit. De toe- en afvoer van lucht gebeurt via slangen die je altijd door de buitenmuur laat lopen. Aangezien je geen gebruik maakt van koelleidingen om 2 units aan elkaar te koppelen, is dit soort airco relatief makkelijk zelf te plaatsen. Een overzicht van de  stappen:

 1. Bepalen van de plaats voor de airco: dit is altijd aan een buitenmuur, bv. dicht bij een zithoek of je bed. Zorg ervoor dat de airco niet té dichtbij staat, anders is het al snel te koud.
 2. Muurdoorvoer aanbrengen: hier laat je de slangen voor luchttoevoer en -afvoer door lopen.
 3. Roosters in de buitengevel plaatsen: deze functioneren als gevelafwerking voor de luchttoevoer en -afvoer.
 4. Airco aansluiten: ten slotte sluit je de monoblock airco aan op de geplaatste luchtslangen.

 

3. Split airco zelf plaatsen

Een split airco is lastiger om zelf te plaatsen. Je moet namelijk de buiten- en binnenunit(s) verbinden met koelleidingen. Om lekkages te vermijden, schakel je best een vakman in voor de installatie van een split airco. In Nederland is het zelfs verplicht en mag je de koelleidingen niet zelf aanbrengen. Plaats je toch zelf een split airco? Dan volg je best de volgende stappen:

 1. Ophangen van binnenunit(s): binnenunits plaats je aan wanden of het plafond en zijn in verschillende ruimtes in te zetten. Hoe meer units, hoe ingewikkelder de plaatsing uiteindelijk is.
 2. Koelleidingen leggen: na de bevestiging van de binnenunit(s) is het tijd voor het boorwerk en het leggen van koelleidingen. Dit is 1 van de belangrijkste stappen om zo goed mogelijk uit te voeren, aangezien fouten grote gevolgen kunnen hebben voor je woning, het milieu, …
 3. Buitenunit plaatsen: na het leggen van de koelleidingen kan je de buitenunit plaatsen en aansluiten aan de rest van de installatie. Hierbij let je er best op dat de unit niet in de volle zon staat. Anders moet deze harder werken om je woning te koelen.
 4. Systeem controleren op lekkages: is het airco systeem compleet? Doe dan zeker nog een laatste check voor lekkages. Om de kans hierop kleiner te maken, beperk je best de afstand tussen de binnen- en buitenunit.

 

Welk type airco kies ik best om zelf te plaatsen?

Ben je geen ervaren klusser? Dan is een mobiele airco ideaal. Ben je een echte doe-het-zelver? Dan zijn monoblock of zelfs split airco systemen ook mogelijk. De doorslaggevende factor is dan hoeveel binnenunits je nodig hebt binnen jouw woonsituatie.

Op zoek naar hulp voor het plaatsen van airconditioning? Ontvang gericht advies en prijzen op maat van vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

Prijs zelf airco installeren

Hoeveel geld bespaar je door zelf je airco te installeren? Doorgaans komen de arbeidskosten van een erkende vakman neer op zo’n € 400 à 650 (incl. btw), afhankelijk van het type airconditioning, de moeilijkheidsgraad van de werken, …  En wat met de kosten voor de airco zelf? Enkele richtprijzen op een rij:

Soort airco systeemGemiddelde prijs (incl. btw, excl. plaatsing)
Mobiele aircoVanaf € 250
Monoblock airco€ 550 - 2.350
Split airco met 1 binnenunit€ 850 - 2.350

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Bovendien betaal je als doe-het-zelver 21% btw op je airco. Werk je samen met een vakman en is je woning minstens 10 jaar oud? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6%. Vergelijk gratis en vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

hoe airco zelf plaatsen

 

Belangrijke aandachtspunten

Waar let je op als je zelf een airco plaatst? Er zijn een aantal algemene aandachtspunten waar je best goed rekening mee houdt tijdens de installatie. Enkele voorbeelden:

 • Afstand tussen de binnen- en buitenunit: de afstand tussen je buiten- en binnenunit(s) mag niet te groot zijn. Door deze afstand te beperken, behoud je een optimaal rendement en gaat er minder energie verloren. Doorgaans hanteer je een max. afstand van 20 meter tussen de buiten- en binnenunit(s).
 • Koelvermogen: om optimaal gebruik te maken van je airco moet het koelvermogen afgestemd zijn op jouw woonsituatie. Zo moeten ondergedimensioneerde apparaten harder werken en verbruiken ze meer energie. Twijfel je over het ideale koelvermogen van je airco? Dan schakel je best een vakman in voor gericht advies.
 • Locatie van binnen- en buitenunit: wil je optimaal genieten van je airco? Dan is de locatie van de unit(s) essentieel. Een binnenunit plaats je best hoog aan een wand en houd je uit de buurt van warmtebronnen en luchtstromen. Een buitenunit plaats je zo dicht mogelijk bij de binnenunit(s) en het liefst in de schaduw. Zo verbruikt hij minder energie om frisse lucht op te wekken.
 • Type airco systeem: welk type airco je kiest is afhankelijk van je budget, maar vooral van je woonsituatie. Zo zijn split airco systemen met meerdere binnenunits bv. onnodig als je een kleine woning hebt. Daarnaast is er veel verschil tussen beschikbare fabrikanten en merken. Je doet er dus altijd goed aan om te vergelijken vóór je een definitieve keuze maakt. Dat kan gratis en vrijblijvend via onze offerteservice.

 

Zelf airco plaatsen of vakman inschakelen?

Ben je een ervaren doe-het-zelver? Dan kan je eventueel zelf een airco plaatsen. Om fouten te voorkomen en tijd te besparen kies je wel nog altijd best voor de expertise van een erkende installateur. Daarnaast zijn er nog meer goede redenen om je airco door een specialist te laten plaatsen:

 • Gericht advies: kies je best voor een monoblock systeem of beter voor een split airco? Welke merken zijn het best? Hoe plaats je de airco voor een ideale koeling, optimaal rendement, … ? Dit zijn een paar voorbeelden van vragen die een erkende vakman zó voor je beantwoordt.
 • Correcte en vlotte plaatsing: een vakman heeft veel ervaring en plaatst een airco niet alleen correct, maar ook vlot. Zo ben je minder tijd kwijt aan de installatie en is de kans op fouten een stuk minder groot.
 • Hoogwaardige airco voor lage prijs: erkende installateurs zijn bekend met de beste merken en fabrikanten van airco systemen. Daarnaast kopen zij deze voor een lagere prijs in en bespaar je veel bij de aankoop.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning minstens 10 jaar oud? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6%. Zo kan je flink besparen op je investering.
 • Extra functies: er zijn verschillende aanvullende functies om te kiezen voor je airco. Denk aan bediening via je smartphone en/of tablet, automatische afstemming, … Ontvang gericht advies van erkende installateurs actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

Vergelijk voorstellen via onze gratis offerteservice!

Wil je een airco zelf plaatsen maar heb je weinig ervaring? Of ben je simpelweg benieuwd naar de mening van een erkende airco installateur? Maak dan gebruik van onze gratis offerteservice. Zo geniet je vlot van gericht advies en prijzen op maat bij erkende vakmensen actief in jouw buurt. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs