Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Airco repareren (Of volledig vervangen?)

Koelt (of verwarmt) je airco niet meer zoals het moet? Ligt het stroomverbruik veel hoger dan normaal? Of produceert je installatie meer geluid dan vroeger? Dan schakel je best een erkende specialist in om je airco na te kijken. Soms is je airco repareren voldoende, maar in andere gevallen is een nieuwe airco meer aangewezen. Hier ontdek je de prijzen voor beide opties en welke keuze jij het beste maakt!

Ga snel naar:
OPTIE 1: airco repareren
OPTIE 2: airco vervangen

Vraag advies aan een aircospecialist!

 

 

Laat ik best mijn airco repareren of vervangen?

Bij een probleem met je airco doe je het best zo snel mogelijk een beroep op een professionele installateur. Op basis van een grondige check kan zo’n expert goed inschatten welke van deze 2 opties voor jou het meest aangeraden is:

 • Airco herstellen: in vele gevallen is het voor een expert een koud kunstje om je airco te repareren. Gaat het nog om een relatief nieuw toestel? En valt de herstelling binnen de garantie? Dan is zo’n reparatie zeker de beste keuze. Geldt de garantie niet langer? Dan hangt alles af van de kostprijs voor de reparatie en het advies van de vakspecialist.
 • Airco vervangen: is je airco intussen 10 à 15 jaar oud? Gaat het om een dure herstelling? En wil je met je airco bv. ook kunnen verwarmen in de tussenseizoenen? Dan is het beter om onmiddellijk te kiezen voor een nieuwe installatie.

Snel advies krijgen voor jouw airco? Via de offerteservice van Solvari ben je vlot uit de nood geholpen bij een probleem. Laat je airco repareren door een erkende installateur!

 

OPTIE 1: airco repareren

airco repareren

Goed nieuws, het is zeker niet altijd nodig om een nieuwe airco te kopen als je huidige installatie defect is of mankementen vertoont. Alles hangt af van de oorzaak van het probleem en hoeveel de airco reparatie kost. We gaan er even dieper op in!

 

Hoe je airco herstellen?

Airconditioning is een complex systeem. Bij een gebrekkig onderhoud, slijtage, … kunnen zich dan ook meerdere problemen voordoen. Om welke mogelijke defecten gaat het? En hoe kan een airco-specialist die oplossen? We zetten het even op een rij:

 

 • Koelvloeistof bijvullen: een airco is een gesloten systeem met een koelmiddel dat verdampt en condenseert. Dankzij dat proces kan een airco warmte aan je woning onttrekken om die af te geven aan de buitenomgeving. Na verloop van tijd is het mogelijk dat een vakspecialist die koelvloeistof moet bijvullen. Anders verloopt het koelen van je woning niet meer zoals het hoort.
 • Verstopte filters vervangen: reinig je je filters niet op tijd en stond? Dan kunnen die verstopt raken, met mogelijke schade tot gevolg op langere termijn. Het verbruik van je airco zal ook stijgen. De gekoelde lucht circuleert namelijk niet goed meer, waardoor je airco harder moet werken. Een specialist zal daarom je verstopte filters vervangen en eventuele andere schade repareren.
 • Airco lek repareren: lekt er water uit je airco? Dan gaat het allicht gewoon om een vervuilde afvoer of vervuilde filters. Zo’n probleem valt relatief snel te herstellen. Zit je echter met een breuk in 1 van je leidingen en lekt er koelmiddel? Dan komt er bij de airco herstelling meer kijken. In dat geval is een professionele lekdetectie door een erkende installateur nodig.
 • Aircopomp repareren: hier gaat het om de compressor die de koelvloeistof in het hele systeem rondpompt. Dit is ook het onderdeel van je installatie dat stroom verbruikt. Is deze aircopomp kapot? Dan moet je die laten vervangen. Zo’n defect aan de compressor kan ontstaan door slijtage of te weinig koelvloeistof in je airco-installatie.
 • Airco condensor repareren: via de condensor geeft een airco de opgenomen warmte af aan de buitenomgeving. Dat kan via een buitenunit (bij split airco’s), maar ook via een afvoerslang (bij monoblock of mobiele airco’s). Verliest je airco snel druk? Of begint de condensor te lekken? Dan is het nodig om die repareren of volledig te vervangen.

 

TIP: voorkom een reparatie met een regelmatig onderhoud!

Voorkomen is en blijft beter dan genezen. Wil je in de toekomst geen problemen meer met je airco? Laat je hele systeem dan 1 keer per jaar onderhouden door een expert. Die controleert de koelvloeistof, reinigt of vervangt filters, kijkt alle onderdelen grondig na, … Zo ben je zeker van een airco die optimaal én energiezuinig werkt. Boven vermijd je grotere kosten door ingrijpende werken, zoals het repareren van een airco leiding.

Meerdere airco-experts vergelijken? Goed idee! De kosten voor zo’n onderhoud of een onderhoudscontract kunnen verschillen van specialist tot specialist. Door grondig te vergelijken, kan je dus geld uitsparen. Start je aanvraag hier!

 

Airco repareren: kosten

Moet je je airco laten repareren? Gemiddeld mag je dan rekenen op 80 à 600 euro (incl. btw & materialen). De exacte kosten hangen vooral af van het type herstelling: onderdelen vervangen of niet, aantal arbeidsuren, … . Laat je op voorhand goed informeren over deze kosten. Zo kan je beslissen of je voor een herstelling gaat of voor een nieuwe airco.

BELANGRIJK: vergelijk zeker meerdere prijsvoorstellen voor je airco reparatie. De kosten voor de onderdelen, de arbeidskosten, de verplaatsingskosten, …: het kan allemaal verschillen van expert tot expert. Start nu met vergelijken!

 


OPTIE 2: airco vervangen

airco herstellen

Heb je een oude airco met een verlopen garantie? En gaat het om een dure herstelling? Dan moet je je afvragen of het sop de kolen nog waard is. In sommige gevallen investeer je beter in een nieuwe airco. Een ervaren airco-specialist geeft je graag advies om een goed geïnformeerde keuze te maken!

 

Hoe een nieuwe airco kiezen?

Is de knoop doorgehakt en ga je voor een nieuwe airco? Voor een systeem op jouw maat hou je best rekening met de volgende factoren:

 

 • Budget: wil je gewoon je oude mobiele airco vervangen door een nieuwe? Dan vallen de kosten behoorlijk mee. Voor een vaste airco (split of monoblock) betaal je uiteraard meer, maar zulke installaties zijn wel een pak energiezuiniger. De kosten hangen vooral af van het merk, het vereiste vermogen, de installatiekosten, …
 • Ook verwarmen of niet: de nieuwe generatie split airco’s zijn eigenlijk lucht-lucht warmtepompen. Op koude dagen kan je de werking van zo’n airco omdraaien en je warmtepomp gebruiken om je woning te verwarmen. Ideaal om energiekosten te besparen tijdens de tussenseizoenen, zeker als je ook zonnepanelen op je dak hebt liggen. Vraag er zeker naar bij je installateur!
 • 1 of meerdere ruimtes koelen: wil je meerdere ruimtes in je woning koelen? Dan kan je kiezen voor een multisplit airco. Bij zo’n systeem zijn meerdere binnenunits aangesloten op 1 buitenunit. Gaat het enkel om de woonkamer of de slaapkamer? Dan kies je tussen een mobiele airco (voor een kleinere ruimte) of een gewone vaste airco (voor een  grotere ruimte).
 • Ruimte binnen en buiten je woning: welk type airco je laat plaatsen, hangt ook af van de ruimte waarover je beschikt. Gaat het bv. om een appartement? Dan heb je allicht geen plaats voor een buitenunit en is een split airco geen optie. Bij een huis is het plaatsen van zo’n buitenunit tegen de gevel, op een plat dak, … dan weer geen probleem.
 • Kort of lang je woning koelen: wil je je airco enkel gebruiken bij een hittegolf? Dan kan een mobiele airco volstaan. Wil je echter een aangenaam koele binnentemperatuur gedurende de volledige lente en zomer? Dan moet je eerder voor een energiezuinige vaste airco kiezen.

 

BELANGRIJK: laat je goed adviseren door een erkende installateur!

Een airco-installateur komt bij je langs om een voorstel op maat uit te werken. Hij luistert naar jouw wensen, houdt rekening met je budget, meet de ruimte nauwkeurig op, … Zo bepaalt hij voor jou het meest geschikte type airco met een vermogen op maat.

Op zoek naar installateurs in jouw buurt? Die vind je gratis, snel en eenvoudig via de offerteservice van Solvari!

 

Airco vervangen: kosten

Hoeveel betaal je gemiddeld voor een nieuwe airco? De kosten hangen in eerste instantie af van het type airco dat je kiest. Daarnaast spelen ook het merk van de airco, het vermogen, de moeilijkheidsgraad van de plaatsing, … een rol. Gemiddeld mag je rekenen op deze richtprijzen:

Type airco installatiePrijs (excl. btw en incl. plaatsing)
Vaste airco zonder buitenunit (monoblock)€ 1.200 à 3.000
Vaste airco met buitenunit (split)€ 1.500 à 3.000
→ per bijkomende binnenunit€ 800 à 1.000
Mobiele airco (met of zonder buitenunit)Vanaf € 250

Meerdere prijsoffertes vergelijken? Groot gelijk, zo krijg je een goed zicht op de totaalprijzen voor jouw airco én de mogelijke merken, extra functies, … Ontvang nu meerdere voorstellen op maat!

 

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs