Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Airco zonder afvoer

Kies je voor een mobiele airco? Dan hangt aan zo’n toestel ook een afvoerslang om de warme lucht naar buiten af te voeren. Zo’n slang hangt doorgaans uit een raam en is dus niet bepaald energiezuinig. Een andere mogelijkheid is om extra te investeren in een airco zonder afvoer. In dit artikel ontdek je alle info over beide opties en helpen we je om een doordachte keuze te maken!

Ga snel naar:
OPTIE 1: airco met afvoer
OPTIE 2: airco zonder afvoer
CONCLUSIE: welk type airco kies ik het best?

Vergelijk vrijblijvend airco-offertes!

 

 

Wat is het verschil tussen een airco met en zonder afvoer?

Elk type airco voert warmte lucht naar buiten af. Hoe dat gebeurt, verschilt echter per type installatie. Zo werken mobiele airco’s doorgaans met een afvoerslang en vaste airco’s niet. Een kort woordje uitleg bij beide systemen:

 • Mobiele airco = met een afvoerslang: de meeste mobiele airco’s werken met een afvoerslang om de warme lucht naar buiten af te voeren. Gelukkig kan je er met een raamafdichting voor zorgen dat je raam niet open hoeft te staan. Dankzij zo’n extra koppelstuk ligt je energieverbruik lager tijdens het koelen en hou je ook de insecten buiten.
 • Vaste airco = zonder een afvoerslang: liever geen afvoerslang uit je raam als je een ruimte in je woning wil koelen? Dan kies je best voor een vaste airco. Een split airco voert de warme, vuile lucht dan af via een buitenunit en bij een monoblock airco gaat het om een eenvoudige muurdoorvoer. Met zo’n vaste airco koel je dus een pak efficiënter en energiezuiniger.

BELANGRIJK: twijfel je nog wat de beste keuze is qua airco in jouw situatie? Vraag dan zeker vrijblijvend advies aan een airco-installateur in je buurt. Zo neem je gegarandeerd een weloverwogen beslissing. Ontvang gratis advies op maat bij meerdere airco-installateurs!

 

OPTIE 1: airco met afvoer

airco met afvoerslang

De meeste mobiele airco’s werken met een afvoerslang. Op de bovenstaande foto is die aangesloten op een muurdoorvoer, maar doorgaans hangt die afvoer uit een raam. Op die manier kan je zo’n airco verplaatsen van de ene ruimte naar de andere. Er bestaan 2 types mobiele airco’s met een afvoer:

 • Mobiele airco zonder buitenunit: bij dit type laat je de afvoerslang dus gewoon uit je raam hangen. De airco zuigt dan de warme lucht uit de omgeving en geeft die via deze slang af aan de buitenomgeving. Wil je vermijden dat zo’n toestel een grote energievreter wordt? Dan investeer je best in een raamafdichting voor je mobiele airco. Zo hangt de afvoerslang niet uit een open raam.
 • Mobiele airco met buitenunit: net als bij vaste split airco’s kan je ook bij een mobiele airco kiezen voor een systeem met een buitenunit. Zo heb je geen brede afvoerbuis nodig, maar volstaat een dunnere koelleiding om de binnen- en buitenunit met elkaar te verbinden. Dat kan door het raam of door een klein gat in de muur.

 

Voor- en nadelen airco met afvoer (vs. zonder afvoer)

 

 • Budgetvriendelijker: een mobiele airco kost uiteraard minder dan een vaste airco (split of monoblock). Heb je dus minder budget, maar wil je toch het hoofd letterlijk koel houden tijdens de hete zomermaanden? Dan is een mobiele airco met afvoer zeker een optie.
 • Zelf te plaatsen: een mobiele airco installeren vergt geen technische voorkennis. Het toestel in een stopcontact steken, de afvoerslang uit het raam hangen (liefst met raamafdichting) en klaar is kees.
 • Verplaatsbaar: ’s ochtends je woonkamer koelen, in de namiddag je thuiskantoor en ’s avonds je slaapkamer? Het kan perfect met een mobiele airco. Je verrijdt het toestel gewoon van de ene ruimte naar de andere.

 

 • Energieverslindend: een mobiele airco verbruikt een pak meer stroom om te koelen. Zeker als je niet investeert in een raamafdichting. De aanschafprijs mag dus lager zijn, maar je stroomfactuur zal hoger liggen in vergelijking met een split of monoblock airco.
 • Geluidshinder: alle onderdelen die geluid produceren, bevinden zich in de mobiele airco zelf. Daardoor kan zo’n toestel wel de nodige geluidshinder creëren in je woning. Zeker als je het raam ook moet openzetten en je in een luidruchtige straat woont.
 • Zware toestellen: een mobiele airco neemt wel wat ruimte in. Het gaat om vrij grote toestellen die bovendien ook veel wegen. Je kan ze wel verplaatsen naar de gewenste ruimte, maar door dat gewicht is dat niet altijd zo vanzelfsprekend. Zeker als het om verschillende verdiepingen gaat.

 

Prijs airco met afvoer

Een mobiele airco met afvoer is budgetvriendelijker dan een vaste, energiezuinigere airco. Gemiddeld mag je rekenen op een richtprijs tussen 200 à 1.000 euro (incl. btw). De exacte aankoopprijs hangt vooral af van het vermogen, het merk, … van de verplaatsbare airco.

Een overzicht van betrouwbare mobiele airco’s? Neem dan een kijkje in onze webshop!

 

TIP: ook een mobiele airco zonder afvoer is mogelijk!

Een mobiele airco zonder afvoerslang? Het is minder gangbaar, maar zulke toestellen bestaan wel degelijk. Zo’n airco beschikt over een tank met ijskoud water. Zo koelt de airco de warme lucht af en blaast die weer in je woning. Op die manier is er geen afvoer nodig. Ook bij een goedkopere luchtkoeler heb je geen afvoerslang uit je raam hangen.

Mobiele airco zonder afvoerslang kopen? Je vindt enkele modellen in onze webshop!

 


OPTIE 2: airco zonder afvoer

airco zonder afvoerslang

Liever geen grote afvoerbuis door je raam of muur? Dan kies je beter voor een vaste airco. Net als bij een mobiele airco kan je kiezen uit 2 verschillende types:

 • (Multi)split airco: dit systeem bestaat uit 1 buitenunit en 1 (of meerdere) binnenunits. Die laatste blazen de gekoelde lucht in je woning en de warme lucht verlaat je woning via de buitenunit (in plaats van een afvoerslang). Beide units zijn met elkaar verbonden via 2 koelleidingen. Bovendien kan je zo’n split airco ook gebruiken als bijverwarming op koude dagen.
 • Monoblock airco: deze vaste airco bestaat enkel uit een binnenunit. Heb je dus geen plaats voor een buitenunit en wil je slechts 1 ruimte koelen? Dan is zo’n monoblock ook een optie. En hoe gebeurt de aanvoer en afvoer van lucht dan? Een installateur maakt gewoon een muurdoorvoer voor 2 slangen en werkt die vervolgens af met muurroosters.

 

Voor- en nadelen airco zonder afvoer (vs. met afvoer)

 

 • Energiezuiniger: een vaste airco vreet veel minder energie dan een verplaatsbare airco (met of zonder afvoerslang). Een split airco is bv. eigenlijk een lucht-lucht warmtepomp die zijn geproduceerde energie vooral uit de buitenlucht haalt. Dat voel je overduidelijk aan je stroomfactuur.
 • Amper geluidshinder: zeker een split airco werkt erg stil. Alleen als de airco harder moet werken om je woning te koelen, hoor je het geluid van de binnenunit. Maar dat stelt niks voor in vergelijking met het geluid van een mobiele airco. Zeker als ook nog eens het raam open moet staan.
 • Flexibel qua plaatsing: de binnenunit van een split airco moet niet in contact staan met de buitenlucht. Daardoor heb je veel vrijheid qua plaatsing. Ga je voor een vloermodel of voor een wandmodel? Plaats je de binnenunit tegen een binnen- of een buitenmuur? In overleg met je installateur kies je de meest geschikte locatie voor je binnenunit(s).

 

 • Duurder: een vaste airco vergt uiteraard een grotere investering dan een verrijdbare airco. Al is het verschil in kostprijs tussen de meest kwalitatieve mobiele airco en een monoblock of split airco nu ook niet zo groot. Bovendien verdien je die hogere aankoopprijs op termijn terug door de zuinigere werking van een vaste airco.
 • Installateur nodig: een vaste airco kan je uiteraard niet zomaar in het stopcontact steken. Voor de plaatsing heb je de expertise en ervaring van een professionele installateur nodig. Gelukkig plaatst die jouw airco doorgaans op slechts 1 dag.
 • Niet verplaatsbaar: het woord zegt het uiteraard zelf. Een ‘vaste’ airco kan je niet verplaatsen van de ene ruimte naar de andere. Wil je toch graag meerdere ruimtes in je woning koelen, en liefst zo energiezuinig mogelijk? Dan ga je best voor een multisplit airco. Bij zo’n systeem zijn meerdere binnenunits aangesloten op 1 buitenunit.

 

Prijs airco zonder afvoer

Reken voor een airco zonder afvoer op een prijs van € 1.200 à 3.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Het grootste prijsverschil bij een vaste airco schuilt in het type: monoblock of split. Daarnaast spelen ook het vereiste koelvermogen, het merk, mogelijke extra functies, … een rol. We zetten de richtprijzen op een rij:

Type airco zonder afvoerGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Monoblock airco (zonder buitenunit)€ 1.200 à 3.000
Split airco (met buitenunit)€ 1.500 à 3.000
→ per bijkomende binnenunit€ 800 à 1.000

Een specifieke prijs voor jouw airco zonder afvoer? Vraag dan zeker prijsvoorstellen aan bij meerdere erkende installateurs in je buurt. Zo kan je niet alleen hun totaalprijzen vergelijken, maar ook de airco-merken waarmee ze werken, hun uitvoertermijnen, … Vraag een airco zonder afvoer aan!

 


CONCLUSIE: welk type airco kies ik het best?

Heb je voldoende budget? En zoek je een energiezuinige airco om 1 of meerdere ruimtes te koelen? Dan is de knoop snel doorgehakt. In dat geval kies je beter voor een vaste split airco. Zeker omdat je zo’n systeem ook kan gebruiken als bijverwarming in de winter. En uiteraard is het ook handig om geen afvoerslang uit je raam te moeten hangen. Een mobiele airco met afvoer is eigenlijk enkel aangeraden als je zoekt naar een goedkope airco om slechts heel af en toe een ruimte te koelen (bv. je slaapkamer).

Advies op maat nodig? Een erkende installateur analyseert jouw situatie en geeft je dan vrijblijvend meer uitleg over je mogelijkheden. We brengen je snel en gratis in contact met meerdere aircospecialisten via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs