Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Airco thuis

Met een airco thuis geniet je de hele zomer van een lekker koele binnentemperatuur. Daarnaast kan je sommige modellen zelfs gebruiken als bijverwarming in de winter. In dit artikel lees je alles over de verschillende soorten airco voor thuis, het plaatsingsproces, de prijzen en de belangrijkste aandachtspunten.

Ga snel naar:
Soorten airco voor thuis
Prijs airco thuis
Hoe airco thuis installeren?
Belangrijke aandachtspunten
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Hoe werkt een airco thuis?

Een airco zuigt warme binnenlucht van je woning aan en vervangt deze met frisse, koele buitenlucht. In de basis werkt elke type airco volgens ditzelfde principe. De belangrijkste stappen op een rij:

 • STAP 1 = airco onttrekt warme lucht uit je woning: de speciale koelvloeistof in de airco verdampt bij contact met warme binnenlucht. Deze damp stroomt door naar de compressor.
 • STAP 2 = airco verplaatst warme lucht naar buiten: via de compressor stroomt de damp door naar de condensor, die er weer vloeistof van maakt. Tijdens dat proces geeft de vloeistof alle warmte af. Deze warmte stroomt via een afvoerslang of buitenunit naar buiten.
 • STAP 3 = airco geeft gekoelde buitenlucht af in woning: de ventilator van de airco blaast gekoelde lucht in de woning, terwijl de koelvloeistof als damp door de airco stroomt. Is alle warmte afgegeven? Dan begint het proces opnieuw.

Meer weten over de werking van een airco thuis? Vraag advies aan een erkende installateur actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

airco thuis

 

Soorten airco voor thuis

Er zijn verschillende airco systemen voor thuis. Een kort overzicht van de types waaruit je kan kiezen:

 

1. Split airco voor thuis

Een split airco bestaat uit een vaste binnen- en buitenunit, verbonden door 2 koelleidingen. Dit is een goede methode om je hele woning met 1 systeem te verkoelen, aangezien je ook meerdere binnenunit(s) kan verbinden met de buitenunit. Verder is zo’n installatie compacter en een stuk stiller, aangezien luidruchtige onderdelen zoals de compressor in de buitenunit zitten.

Een split airco is wel wat duurder dan de andere opties, maar die investering heb je zo terugverdiend. Split airco’s zijn namelijk erg zuinig en efficiënt, met een hoog rendement als gevolg.

Richtprijs: € 1.500 – 3.500 (excl. btw en incl. plaatsing)

 

2. Monoblock airco voor thuis

In tegenstelling tot een (multi)split airco bestaat een monoblock airco thuis alleen uit een binnenunit. De plaatsing van zo’n airco voor thuis is eenvoudiger en goedkoper, aangezien je alleen 2 roosters nodig hebt voor de toe- en afvoer van lucht. Wel zijn deze installaties een stuk luidruchtiger en moet je ze altijd aan een buitenmuur monteren. Monoblock airco’s zijn vooral een goede keuze als je een enkele ruimte wil verkoelen.

Richtprijs: € 1.200 – 3.000 (excl. btw en incl. plaatsing)

 

3. Mobiele airco voor thuis

Wil je een goedkope airco voor thuis die je van kamer naar kamer verplaatst? Dan kies je voor een mobiele airco. Hou er echter rekening mee dat deze airco’s minder efficiënt en zuinig zijn. De afvoerslang van de airco hang je namelijk uit een raam, waardoor er warme buitenlucht in je woning terecht komt. Dit vermijd je met speciale koppelstukken voor je raam, of door de afvoer door een gat in de buitenmuur te bevestigen.

Mobiele airco’s zijn ook verkrijgbaar met een buitenunit, maar dat maakt zo’n airco dan wel een stuk minder mobiel. Hiervoor moet je onder andere koelleidingen laten aanleggen.

Richtprijs: € 200 – 1.000 (incl. btw)

 

Wat is de beste airco voor thuis?

De beste thuis airco is afhankelijk van je budget, je woonsituatie en persoonlijke wensen. Ben je uit op een goed rendement en een stille werking? Dan kies je best voor een (multi)split airco systeem. Is je budget beperkter? Dan is een mobiele airco voor thuis misschien een betere keuze voor nu.

TIP: profiteer van gericht advies en prijzen op maat van meerdere ervaren installateurs actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

Prijs airco thuis

De kostprijs van airconditioning thuis is sterk afhankelijk van het type dat je kiest. Maar er zijn nog meer factoren die de prijs beïnvloeden. Denk maar aan het vereiste koelvermogen, de moeilijkheidsgraad van de plaatsing, … Een overzicht van de richtprijzen:

Soorten aircoGemiddelde prijs
Mobiele airco vanaf € 250
Monoblock airco€ 1.200 - 3.000 (incl. plaatsing)
Split airco € 1.500 - 3.000 (incl. plaatsing)
--> per bijkomende binnenunit€ 800 - 1.000 (incl. plaatsing)

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Zo verschillen prijzen niet alleen per installatie, maar ook per vakman. Maak daarom gebruik van onze gratis offerteservice en vergelijk vrijblijvend 2 à 3 voorstellen van installateurs actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

 

airconditioning thuis

 

Hoe airco thuis installeren?

De installatie van een airco thuis laat je best aan een vakman over. Zo verzeker jij jezelf van een correcte werking en een optimaal rendement. Hoe verloopt dit proces? Een overzicht van de belangrijkste stappen:

 

 1. Locatie bepalen

  Eerst zal de vakman een locatie kiezen voor de airco. Idealiter hang je een binnenunit hoog op en uit de buurt van warmtebronnen. Gaat het om een monoblock unit? Dan moet deze aan een buitenmuur worden geplaatst. Is de beste plek gevonden? Dan boort de vakman gaten voor de unit en de leidingen/roosters.

 2. Binnenunit installeren

  De binnenunit van een airco wordt opgehangen aan een speciaal frame voor aan de muur of het plafond.

 3. Leidingen aanleggen / roosters plaatsen

  Na het bevestigen van de binnenunit legt de vakman de 2 koelleidingen aan. Dit mag alleen worden uitgevoerd door een erkende installateur. Voor een monoblock airco gaat het daarentegen om 2 roosters waar de luchtslangen doorheen moeten lopen.

 4. Buitenunit plaatsen (alleen split airco)

  Vervolgens is het tijd om de buitenunit te plaatsen. Hierbij is het belangrijk dat de unit zoveel mogelijk in de schaduw staat en dat afgevoerde binnenlucht snel en zonder belemmeringen wegstroomt. Eenmaal geïnstalleerd bevestigt de vakman de koelleidingen aan de buitenunit.

 5. Testen & uitleg

  Is de installatie compleet? Dan is het tijd om de airco met koelvloeistof te vullen en uitgebreid te testen. Hierbij let de vakman bijvoorbeeld op eventuele lekken en andere mogelijke problemen. Werkt alles naar wens, dan ruimt de vakman alles netjes op en geeft hij uitleg over de bediening van je airco.

 

Belangrijke aandachtspunten

Waar let je op als je een airco voor thuis wil kopen? Een overzicht van de belangrijkste aandachtspunten:

 • Energieverbruik: split airco’s zijn vrijwel altijd de beste optie als het gaat om duurzame en zuinige koeling. Maar ze zijn ook in te zetten om je woning te verwarmen. Split airco’s zijn namelijk lucht-lucht warmtepompen.
 • Koelvermogen: zorg ervoor dat het koelvermogen van de airco thuis hoog genoeg is om je woning efficiënt te verkoelen. Ondergedimensioneerde systemen moeten harder werken en behalen dus een lager rendement. Bovendien gaan ze ook sneller stuk.
 • Locatie van binnen- en buitenunit: voor een optimaal rendement zorg je dat de afstand tussen de binnen- en buitenunit van je airco systeem zo klein mogelijk is. Een vakman helpt je graag bij het vinden van de ideale locatie voor je airconditioning systeem.
 • Garantie: na aanschaf van een airco voor thuis heb je enkele jaren recht op productgarantie. Daarnaast profiteer je met een erkende installateur ook van garantie tijdens de plaatsing. Gaat er iets mis tijdens de installatie? Dan draai je zelf niet op voor de extra kosten.
 • Onderhoud: airco’s laat je best jaarlijks onderhouden. Er wordt dan gekeken naar de koelvloeistof, elektronica, ventilatoren, … Dit soort onderhoud is sterk aan te raden, maar niet verplicht. Wel is een jaarlijkse lekcontrole verplicht, en eventueel een 5-jaarlijkse EPBD keuring (bij een nominaal vermogen van 70 kW of hoger).
 • Overige functies: wil je jouw airco thuis bedienen met je smartphone? Of een systeem dat automatisch  begint te werken als er mensen in de ruimte zijn? Of wat dacht je van een luchtzuiverende airco? Een erkende installateur geeft je altijd gericht advies over mogelijke extra functies.

 

Laat je airco thuis plaatsen door een ervaren installateur

Wil je een airco thuis plaatsen? Schakel dan zeker een erkende installateur in. Zo profiteer je van gericht advies en een correcte uitvoering. Via onze gratis offerteservice vergelijk je vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 erkende vakmensen actief in jouw buurt. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs