Monoblock airco: uitvoeringen en prijs

Een monoblock airco is een aircotoestel zonder buitenunit. Je kan kiezen voor een vast of een verplaatsbaar toestel. In dit artikel vind je meer informatie over monoblock airco’s, hun voor- en nadelen en de prijzen.

Snel naar: uitvoeringen van monoblock airco’svoordelennadelenkosten

 

Uitvoeringen van monoblock airco’s

monoblock airco kantoor1) Vaste monoblock airco

Een vaste airco zonder buitenunit bestaat in verschillende uitvoeringen: je kan kiezen voor een vloer-, wand- of plafondmodel. Langs de buitenzijde van het gebouw zijn slechts twee roosters voor de aan- en afvoer van de lucht nodig; door te kiezen voor een monoblock airco hoef je aan de buitenkant van je woning dus geen plaats te voorzien voor de vaak vrij logge buitenunit.

Een vaste airco heeft vaak een groter koelvermogen dan de mobiele toestellen. Dit maakt een heus verschil voor het comfort in de woning of het kantoor.

Vraag hier prijzen op maat aan voor de plaatsing van een vaste airco.

 

 

mobiele airco zonder buitenunit2) Mobiele airco zonder buitenunit

De meeste verplaatsbare airco’s zijn monoblocks. Hiermee kan je op verschillende tijdstippen verschillende ruimtes afkoelen. Deze flexibiliteit is natuurlijk een grote troef en ook de prijs zal een pak lager liggen dan die van vaste airco’s. Bovendien heb je ook geen installatiekosten.

Een nadeel van mobiele monoblock airco’s is dat ze de warme lucht naar buiten moeten afvoeren met een afvoerslang. Hiervoor moet een raam of deur geopend worden, waardoor er weer warme buitenlucht kan binnenkomen. Niet echt efficiënt dus.

Meer info over mobiele airco’s vind je in dit artikel.

 

 

Wat zijn de voor- en nadelen van airco’s zonder buitenunit?

+ Het niet moeten plaatsen van een logge buitenunit is een groot voordeel ten opzichte van split airco’s, waarbij het aircosysteem wordt opgesplitst in een binnenunit en een buitenunit. Dit levert ook een esthetisch voordeel op; de enige sporen van de monoblock airco die je aan de buitenzijde van de woning of het kantoor kan zien zijn de twee luchtroosters.

+ De installatie is vrij eenvoudig omdat er geen airco units aan elkaar moeten gekoppeld worden. Meestal gaat het namelijk om één toestel. Wil je meerdere ruimtes afkoelen, dan kan je kiezen voor een split airco, waarbij je meerdere binnenunits aan één buitenunit kan koppelen.

+ In het geval van een vast toestel kan je de hinder van de binnenunit beperken door hem bijvoorbeeld hoog aan de wand of aan het plafond te installeren. De mobiele variant kan soms wel wat in de weg staan.

 

Het grootste nadeel van een monoblock airco is dat de lawaaierige componenten, bijvoorbeeld de compressor, zich binnenin de woning of het kantoor bevinden. Je kan dus wel wat geluidshinder ondervinden, al valt dit bij de moderne toestellen al aardig mee.

In het geval van de mobiele uitvoering moet je rekening houden met de afvoerbuis: deze veroorzaakt heel wat ongemak omdat het aircotoestel dan dicht bij een geopend raam of een geopende deur moet geplaatst worden. Dit zorgt zoals reeds gezegd voor een inefficiënte werking van de airco omdat er dan weer warme buitenlucht naar binnen komt. Als oplossing zoeken veel mensen dan ook een mobiele airco zonder afvoerslang, maar in feite bestaat dit niet. Het gaat dan namelijk om een aircooler, een toestel dat als een light-versie van de verplaatsbare airco kan worden beschouwd.

 

monoblock airco prijs

 

Kosten van een monoblock airco

Wil je een monoblock airco kopen, hou er dan rekening mee dat de prijs van airco’s zonder buitenunit afhankelijk is van verschillende factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de uitvoering (vast of mobiel), het merk en de eigenschappen van het toestel (vermogen, energieprestaties,…). Voor een overzicht van de belangrijkste factoren die de kosten van airconditioning beïnvloeden kan je terecht in het artikel “Airconditioning prijs“.

Voor de plaatsing van een vaste monoblock airco door een vakman kan je je verwachten aan een prijs vanaf 1.200 euro. Hou er rekening mee dat de prijzen kunnen oplopen als je kiest voor airco’s die ook kunnen verwarmen of andere extra functies hebben. Indien je airco laat installeren door een erkend installateur in een privéwoning ouder dan 10 jaar, kom je trouwens in aanmerking voor een verlaagd BTW-tarief: je betaalt dan slechts 6% BTW in plaats van het standaardtarief van 21%.

Ben je op zoek naar een vakman voor de plaatsing van een airco in je woning of kantoor? Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionele installateurs van airco’s. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en het voordeligste voorstel vinden.
Klik hier om prijzen op maat van jouw project te ontvangen.

Wil je liever een mobiele monoblock airco kopen? Dan kan je je verwachten aan startprijzen van zo’n 200 euro. Kies je voor een luxueus designmodel, dan kunnen de kosten oplopen tot ongeveer 900 euro. Bekijk hier het gamma in de webshop!

 

Airco: offertes op maat aanvragen

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs