Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Monoblock airco zonder buitenunit

Een monoblock airco is een airconditioning zonder buitenunit. Dit type airco is verkrijgbaar als vast of mobiel toestel. In dit artikel vind je meer informatie over de uitvoeringen, de prijs, de voor- en nadelen, de installatie en het onderhoud van een airco zonder buitenunit. We geven ook het antwoord op nog enkele andere veelgestelde vragen.

Ga snel naar:
Werking en plaatsing
Uitvoeringen: vast of mobiel?
Voordelen en nadelen monoblock
Prijzen monoblock airco
Enkele veelgestelde vragen
Vergelijk offertes van airco installateurs

 

Wat is een monoblock airco?

Een monoblock airco is een airconditioning toestel zonder buitenunit. De koelmotor bevindt zich dus in de airco zelf. Vooral mobiele monoblock airco’s zijn populair, maar je kan ze ook verkrijgen als vaste muur, plafond of vloertoestellen. Je kan de airco qua omvang en uitzicht het best vergelijken met een radiator:

monoblock airco zonder buitenunit plaatsen

Een vaste airco zonder buitenunit moet geplaatst worden tegen of dichtbij een buitenmuur. Via 2 muurroosters zal de airco warme lucht afvoeren en verse lucht aanzuigen. Er moet dus geen buitenunit op de muur geplaatst worden maar 2 roosters. Aangezien de koelmotor in de airco zelf zit, is de binnenunit van een vaste monoblock airco ook iets groter dan een binnenunit van een split airco.

Een mobiele monoblock airco kan je plaatsen en verplaatsen naar keuze. Je moet er wel rekening mee houden dat de afvoerslang de warme lucht kan afvoeren via een muurrooster of openstaand raam. De diameter van een afvoerslang is zo’n 13 centimeter.

 

Hoe kan je een monoblock airco bedienen?

Monoblock airco’s kan je op het toestel zelf bedienen of met een draadloze afstandsbediening. Sommige gekende fabrikanten van split airco’s zoals Daikin, Philips, LG, Mitsubishi, Panasonic en Toshiba bieden ook apps aan voor je smartphone.

Op vaste monoblock airco’s kan je ook een thermostaat koppelen. Zo kan je zelf instellen welke temperatuur de ruimte moet hebben op bepaalde uren van de dag.

 

Uitvoeringen monoblock airco’s

Zoals reeds eerder aangehaald zijn airco’s zonder buitenunit verkrijgbaar in een vaste muur-, plafond- of vloeropstelling of mobiel in de vorm van een vrijstaand of verrijdbaar toestel:

 

monoblock airco kantoor 1) Vaste monoblock airco

Een vaste airco zonder buitenunit bestaat in verschillende uitvoeringen: je kan kiezen voor een vloer-, wand- of plafondmodel. Langs de buitenzijde van het gebouw zijn slechts twee roosters voor de aan- en afvoer van de lucht nodig; door te kiezen voor een monoblock airco hoef je aan de buitenkant van je woning dus geen plaats te voorzien voor de vaak vrij logge buitenunit.

Een vaste airco heeft vaak een groter koelvermogen dan de mobiele toestellen. Dit maakt een heus verschil voor het comfort in de woning of het kantoor. Vrijblijvend offertes op maat van jouw woning of bedrijf kan je aanvragen via de offertepagina.

 

mobiele airco zonder buitenunit 2) Mobiele airco zonder buitenunit

De meeste verplaatsbare airco’s zijn monoblocks. Hiermee kan je op verschillende tijdstippen verschillende ruimtes afkoelen. Deze flexibiliteit is natuurlijk een grote troef en ook de prijs zal een pak lager liggen dan die van vaste airco’s. Bovendien heb je ook geen installatiekosten.

Een nadeel van mobiele monoblock airco’s is dat ze de warme lucht naar buiten moeten afvoeren met een afvoerslang. Hiervoor moet een raam of deur geopend worden, waardoor er weer warme buitenlucht kan binnenkomen. Niet echt efficiënt dus.

Meer info over mobiele airco’s vind je in dit artikel.

 

Wat is de beste airco zonder buitenunit?

Wat nu de beste monoblock airco is, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Wil je meerdere ruimtes verwarmen of zoek je een goedkope monoblock airco? Dan ben je waarschijnlijk beter af met een mobiele monoblock airco. In onze webshop vind je een aanbod aan kwalitatieve mobiele airco’s.

Ben je eerder op zoek naar een airco met een groot koelvermogen dat zuiniger werkt en waarbij je geen raam of deur hoeft te openen? Dan is een vaste monoblock airco een betere keuze. Hoewel je daarbij iets meer betaalt, verdien je je investering ook snel terug. Vergelijk vrijblijvend offertes van airco installateurs in jouw buurt.

 

Voordelen & nadelen airco zonder buitenunit

Wat zijn de voordelen en nadelen van een monoblock airco in vergelijking met split airco’s? We zetten de belangrijkste hieronder op een rij:

 

Monoblock airco voordelen

 • Geen zichtbare buitenunit: bij een monoblock airco hoef je geen buitenunit te plaatsen, wat een groot voordeel is ten opzichte van split airco’s, waarbij het aircosysteem is opgesplitst in een binnenunit en een buitenunit. Tegelijkertijd levert het ook een esthetisch voordeel op; de enige sporen van de monoblock airco die je aan de buitenzijde van de woning of het kantoor ziet zijn de twee luchtroosters.
 • Eenvoudige installatie: de installatie is vrij eenvoudig omdat er geen airco units aan elkaar moeten gekoppeld worden. Meestal gaat het namelijk om één toestel. Wil je meerdere ruimtes afkoelen, dan kan je kiezen voor een split airco, waarbij je meerdere binnenunits aan één buitenunit kan koppelen.
 • Beperkt ruimteverlies: in het geval van een vast toestel kan je de hinder van de binnenunit beperken door te kiezen voor een plafond- of wandmodel. De mobiele variant durft wel eens in de weg te staan.
 • Goedkoper dan een split systeem: aangezien je enkel een binnenunit moet plaatsen, ligt de kostprijs lager dan bij een split-systeem. De installateur zal dan ook minder werk hebben om het toestel correct te plaatsen.

 

Monoblock airco nadelen

 • Meer geluidsoverlast: het grootste nadeel van een monoblock airco is dat de lawaaierige compressor zich binnenin de woning of het kantoor bevinden. Je kan dus geluidshinder ondervinden, al valt dit bij de moderne toestellen wel mee.
 • Beperkte plaatsingsmogelijkheden: een monoblock airco moet steeds rechtstreeks geplaatst worden op een buitenmuur waar de lucht kan en mag uitgeblazen worden. Dit is praktisch niet altijd haalbaar. Een split airco biedt op dat gebied wel meer flexibiliteit.
 • Moeilijke afvoermogelijkheden bij mobiele toestellen: in het geval van de mobiele uitvoering moet je rekening houden met de afvoerbuis: deze veroorzaakt heel wat ongemak omdat het aircotoestel dan dicht bij een geopend raam of een geopende deur moet geplaatst worden. Dit zorgt zoals reeds gezegd voor een inefficiënte werking van de airco omdat er dan weer warme buitenlucht naar binnen komt. Als oplossing zoeken veel mensen dan ook een mobiele airco zonder afvoerslang, maar in feite bestaat dit niet. Het gaat dan namelijk om een aircooler, een toestel dat als een light-versie van de verplaatsbare airco kan worden beschouwd.

 

monoblock airco prijs zonder buitenunit

 

Prijs monoblock airco

Wil je een monoblock airco kopen, hou er dan rekening mee dat de prijs van een airco zonder buitenunit afhankelijk is van verschillende factoren zoals het benodigd vermogen, design, merk en moeilijkheid en bereikbaarheid van de locatie. Ook de uitvoering speelt een rol:

 • Prijs vaste airco: een vaste monoblock airco laat je best plaatsen door een installateur. De prijs inclusief plaatsing schommelt tussen de 1.200 en 3.000 euro per toestel (excl. btw). Moet de airco in een privéwoning ouder dan 10 jaar geplaatst worden, dan hoef je maar 6% btw betalen op de arbeids- en materiaalkosten. Je bent dan wel verplicht om samen te werken met een geregistreerd aannemer. Geregistreerde installateurs kan je hier vinden.
 • Prijs mobiele airco: wil je liever een mobiele monoblock airco kopen? Dan kan je je verwachten aan startprijzen vanaf zo’n 250 euro. Kies je voor een luxueus designmodel, dan kunnen de kosten oplopen tot ongeveer 900 euro. Een mobiele airco zonder buitenunit vergt geen installatie. Je hoeft enkel de stekker in te steken. Mobiele airco’s en bijhorende aansluitstukken kan je online kopen in de webshop.

 

TIP: vergelijk offertes van verschillende airco installateurs!

Elke installateur heeft zijn eigen werkmethode en favoriete merk. Om correct te vergelijken en zeker te zijn van een goed gedimensioneerde installatie doe je er dan ook goed aan verschillende installateurs met elkaar te vergelijken. Voorstellen van erkende installateurs actief in jouw regio kan je hier vrijblijvend aanvragen.

 

Veelgestelde vragen monoblock airco

Heb je nog vragen over airco’s zonder buitenunit? Neem dan zeker eens een kijkje bij het antwoord op de veelgestelde vragen hieronder: • Hoe verloopt de installatie van een airco zonder buitenunit?

  De installatie van een vaste airco zonder buitenunit verloopt doorgaans in volgende stappen:

  1. Indeling & planning maken: als eerste is het belangrijk om een duidelijke planning te maken. Denk daarbij bv. zeker na over waar je de binnenunit en de roosters wil laten plaatsen.
  2. Boorwerken uitvoeren: als de indeling duidelijk is, kan de installateur beginnen aan de boorwerken. Daarbij boort deze twee gaten in de buitenmuur van ongeveer 10 à 15 cm. Deze zijn nodig om de warme lucht en het vocht te kunnen afvoeren en moeten daarom altijd in de buitenmuur komen.
  3. Luchtkanalen & roosters plaatsen: nu kan een installateur de luchtkanalen en roosters bevestigen. Deze zijn nodig voor de aanvoer en afvoer van lucht. Verder plaatste een installateur ook een beugel, waaraan nadien de binnenunit komt.
  4. Binnenunit plaatsen: als al het voorbereidende werk gebeurd is, kan de installateur nu de binnenunit plaatsen. Daarbij bevestigt deze de binnenunit aan de beugel. Tot slot zorgt een installateur er nog voor dat alles naar behoren werkt en geeft je extra uitleg over de bediening van de airco.


 • Kan je met een monoblock airco ook verwarmen?
  Ja, met een monoblock airco kan je, afhankelijk van het merk en type, net zoals met een split airco je woning in de winter ook verwarmen. Daarbij zal de binnenunit het koelproces omdraaien en warme lucht in je woning verspreiden. Monoblock airco’s kan je in de winter vooral best als bijverwarming gebruiken. Ze zijn ook ideaal wanneer je een ruimte snel of kort even wat wil verwarmen.


 • Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen een monoblock en een split airco?

  In tegenstelling tot monoblock airco’s bestaan split airco’s altijd uit een binnen- en een buitenunit. Dat is meteen het grootste verschil tussen de twee types airco’s dat ook andere verschillen met zich meebrengt:

  • Prijs: split airco’s zijn duurder dan monoblock airco’s omdat ze uit meerdere delen bestaan. Ook de installatie is meer werk, waardoor de installatiekosten hoger liggen.
  • Koelvermogen: split airco’s hebben een groter koelvermogen dan monoblock airco’s. Daardoor zijn ze beter geschikt voor grote ruimtes of ruimtes die veel verkoeling nodig hebben.
  • Ruimte: bij een split airco moet je ruimte hebben voor zowel een binnen- als een buitenunit. De binnenunit is daarbij wel kleiner dan bij een monoblock systeem omdat de compressor zich hier in de buitenunit bevindt.
  • Energieverbruik: doorgaans verbruiken monoblock airco’s meer energie dan split airco’s omdat ze minder efficiënt kunnen verkoelen of verwarmen.
  • Geluid: bij een monoblock airco zitten alle elementen in de binnenunit waardoor deze meer geluid maakt dan de binnenunit van een split airco. Dat is vooral vervelend in een slaapkamer. Bij een airco met buitenunit heb je daar minder of geen last van binnenshuis.


 • Hoe onderhoud je een airconditioning zonder buitenunit?

  Net als andere soorten airco’s moet je ook een monoblock airco regelmatig voorzien van een onderhoud om een goede werking en lange levensduur te garanderen. Bij een monoblock airco blijft het nodige onderhoud echter wel beperkter dan bij een split airco.

  De roosters in de buitenmuur hoef je enkel af en toe met een doek schoon en stofvrij te maken. Wat betreft de binnenunit, is het aangewezen om de rooster bovenaan de unit ook schoon te maken met een doek. De filter dat onder het rooster zit, kan je best ook eens stofzuigen. Werkt je airco niet meer naar behoren of neemt het koelvermogen af? Dan is het wel aangeraden om een expert in te schakelen om de onderdelen van de binnenunit te laten controleren. • Welke merken bieden monoblock airco’s aan?
  Er zijn heel wat merken die kwalitatieve monoblock airco’s produceren. Zo kan je kiezen voor een monoblock airco van Daikin, Innova, Maiko, Coolbuddy, Mitsubishi, LG, Qlima…

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs