Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Monoblock airco zonder buitenunit

Een monoblock airco is een airconditioning toestel zonder buitenunit. Ze zijn verkrijgbaar in vaste of mobiel verplaatsbare toestellen. Op deze pagina vind je meer informatie over de werking van monoblock airco’s, voordelen, nadelen en prijzen inclusief plaatsing.

Ga snel naar:
Werking en plaatsing
Uitvoeringen: Vast of mobiel?
Voordelen en nadelen monoblock
Prijzen monoblock airco

 

Wat is een monoblock airco?

Een monoblock airco is een airconditioning toestel zonder buitenunit. De koelmotor bevindt zich dus in de airco zelf. Een monoblock airco is vooral populair als mobiele airco’s maar je kan ze ook verkrijgen als vast muurtoestel. Deze kan je qua omvang en uitzicht het best vergelijken met een radiator:

Monoblock airco zonder buitenunit

Een vaste airco zonder buitenunit moet geplaatst worden tegen een buitenmuur. Via 2 muurroosters zal de airco warme lucht afvoeren en verse lucht aanzuigen. Er moet dus geen buitenunit op de muur geplaatst worden maar 2 roosters. Aangezien de koelmotor in de airco zelf zit is de binnenunit van een vaste monoblock airco ook iets groter dan een binnenunit van een split airco.

Een mobiele monoblock airco kan je plaatsen en verplaatsen naar keuze. Je moet er wel rekening mee houden dat de afvoerslang de warme lucht kan afvoeren via een muurrooster of openstaand raam. De diameter van een afvoerslang is zo’n 13 centimeter.

 

Hoe kan je een monoblock airco bedienen?

Monoblock airco’s kan je op het toestel zelf bedienen of met een draadloze afstandsbediening. Sommige gekende fabrikanten van split airco’s zoals Daikin, Philips, LG, Mitsubishi, Panasonic en Toshiba bieden ook apps aan voor je smartphone.

Op vaste monoblock airco’s kan je ook een thermostaat koppelen. Zo kan je zelf instellen welke temperatuur de ruimte moet hebben op bepaalde uren van de dag.

 

 

Uitvoeringen monoblock airco’s

Zoals reeds eerder aangehaald zijn airco’s zonder buitenunit verkrijgbaar in een vaste muuropstelling of mobiel in de vorm van een vrijstaand of verrijdbaar toestel:

 

monoblock airco kantoor 1) Vaste monoblock airco

Een vaste airco zonder buitenunit bestaat in verschillende uitvoeringen: je kan kiezen voor een vloer-, wand- of plafondmodel. Langs de buitenzijde van het gebouw zijn slechts twee roosters voor de aan- en afvoer van de lucht nodig; door te kiezen voor een monoblock airco hoef je aan de buitenkant van je woning dus geen plaats te voorzien voor de vaak vrij logge buitenunit.

Een vaste airco heeft vaak een groter koelvermogen dan de mobiele toestellen. Dit maakt een heus verschil voor het comfort in de woning of het kantoor. Vrijblijvend offertes op maat van jouw woning of bedrijf kan je aanvragen via de offertepagina.

 

 

mobiele airco zonder buitenunit 2) Mobiele airco zonder buitenunit

De meeste verplaatsbare airco’s zijn monoblocks. Hiermee kan je op verschillende tijdstippen verschillende ruimtes afkoelen. Deze flexibiliteit is natuurlijk een grote troef en ook de prijs zal een pak lager liggen dan die van vaste airco’s. Bovendien heb je ook geen installatiekosten.

Een nadeel van mobiele monoblock airco’s is dat ze de warme lucht naar buiten moeten afvoeren met een afvoerslang. Hiervoor moet een raam of deur geopend worden, waardoor er weer warme buitenlucht kan binnenkomen. Niet echt efficiënt dus.

Meer info over mobiele airco’s vind je in dit artikel.

 

 


 

Voordelen & nadelen airco zonder buitenunit

 

Voordelen

 • Geen zichtbare buitenunit
  Het niet moeten plaatsen van een buitenunit is een groot voordeel ten opzichte van split airco’s, waarbij het aircosysteem wordt opgesplitst in een binnenunit en een buitenunit. Dit levert ook een esthetisch voordeel op; de enige sporen van de monoblock airco die je aan de buitenzijde van de woning of het kantoor kan zien zijn de twee luchtroosters.
 • Eenvoudige installatie
  De installatie is vrij eenvoudig omdat er geen airco units aan elkaar moeten gekoppeld worden. Meestal gaat het namelijk om één toestel. Wil je meerdere ruimtes afkoelen, dan kan je kiezen voor een split airco, waarbij je meerdere binnenunits aan één buitenunit kan koppelen.
 • Beperkt ruimteverlies
  In het geval van een vast toestel kan je de hinder van de binnenunit beperken door te kiezen voor een plafond of wandmodel. De mobiele zonder buitenunit durft wel eens in de weg te staan.
 • Goedkoper dan een split systeem
  Aangezien de installatie beperkter is qua omvang ligt de kostprijs lager dan een split-systeem. De installateur zal ook minder werk hebben om het toestel te plaatsen wat ook een gunstig effect zal hebben op de prijs.

 

Nadelen

 • Meer geluidsoverlast
  Het grootste nadeel van een monoblock airco is dat de lawaaierige compressor zich binnenin de woning of het kantoor bevinden. Je kan dus geluidshinder ondervinden, al valt dit bij de moderne toestellen wel mee.
 • Beperkte plaatsingsmogelijkheden
  Een monoblock airco moet steeds rechtstreeks geplaatst worden op een buitenmuur waar de lucht kan en mag uitgeblazen worden. Dit is praktisch niet altijd haalbaar. Een split-airco biedt op dat gebied wel meer flexibiliteit.
 • Moeilijke afvoermogelijkheden bij mobiele toestellen
  In het geval van de mobiele uitvoering moet je rekening houden met de afvoerbuis: deze veroorzaakt heel wat ongemak omdat het aircotoestel dan dicht bij een geopend raam of een geopende deur moet geplaatst worden. Dit zorgt zoals reeds gezegd voor een inefficiënte werking van de airco omdat er dan weer warme buitenlucht naar binnen komt. Als oplossing zoeken veel mensen dan ook een mobiele airco zonder afvoerslang, maar in feite bestaat dit niet. Het gaat dan namelijk om een aircooler, een toestel dat als een light-versie van de verplaatsbare airco kan worden beschouwd.

 

monoblock airco prijs

 

Prijs monoblock airco

Wil je een monoblock airco kopen, hou er dan rekening mee dat de prijs van een airco zonder buitenunit afhankelijk is van verschillende factoren zoals het benodigd vermogen, design, merk en moeilijkheid en bereikbaarheid van de locatie.

Een vaste monoblock airco moet geplaatst worden door een installateur. De prijs inclusief plaatsing schommelt tussen de 1200 en 3000 euro per toestel. Moet de airco in een privéwoning ouder dan 10 jaar geplaatst worden, dan hoef je maar 6% BTW betalen op werk + materialen in plaats van de gebruikelijke 21% je moet dan wel werken met een geregistreerd aannemer. Geregistreerde installateurs kan je hier vinden.

Wil je liever een mobiele monoblock airco kopen? Dan kan je je verwachten aan startprijzen vanaf zo’n 250 euro. Kies je voor een luxueus designmodel, dan kunnen de kosten oplopen tot ongeveer 900 euro. Een mobiele airco zonder buitenunit vergt geen installatie. Je hoeft enkel de stekker in te steken. Mobiele airco’s en bijhorende aansluitstukken kan je online kopen in de webshop.

 

Tip: Vergelijk 2 tot 3 installateurs

Elke installateur heeft zijn eigen werkmethode en favoriete merk om mee samen te werken. Om correct te vergelijken en zeker te zijn van een goed gedimensioneerde installatie doe je er dan ook goed aan verschillende vakmannen met elkaar te vergelijken. Voorstellen van erkende installateurs actief in jouw regio kan je hier vrijblijvend aanvragen.

 

 

 

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs