Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Airco badkamer: voordelen, prijs & FAQ

Een badkamer die snel warm of koud wordt? Dan is het een goed idee om een airco in je badkamer te installeren. Zo’n systeem koelt je badkamer tijdens de warme dagen, maar in de wintermaanden kan het ook zorgen voor verwarming. Bovendien kan je met airconditioning in je badkamer ook de lucht ontvochtigen en filteren. Niks dan voordelen dus!

Ga snel naar:
Welke soort airco neem ik?
Wat kost een airco in je badkamer?
Hoe airco in je badkamer plaatsen?
Enkele veelgestelde vragen
Ontvang nu vrijblijvend je offertes

 

 

Kan ik een airco in mijn badkamer plaatsen?

Dat kan zeker. Met een correcte installatie op maat biedt zo’n airco in je badkamer een aangename verkoeling tijdens de warme dagen. Maar naast koelen heeft airconditioning nog meer voordelen in zo’n vochtige ruimte:

 • Verwarming: de meeste airco’s hebben nu ook een verwarmende functie. Zo heb je maar 1 apparaat nodig om je ruimte te verkoelen en verwarmen.
 • Ontvochtigen: een airco houdt de luchtvochtigheid in een ruimte als de badkamer mooi op peil. Dit gebeurt door de stroming van verse lucht, maar ook door een optionele ontvochtigingsfunctie.
 • Filtering lucht: de meeste airconditioning systemen zijn voorzien van filters. Gelijkaardig aan ventilatie komt er dus enkel gefilterde lucht je badkamer binnen.

Op zoek naar de perfecte airco voor jouw badkamer? Kies voor een ervaren professional. Die kiest samen met jou de meest geschikte installatie en plaatst je airco ook volgens de regels van de kunst. Kom in contact met erkende airco installateurs in je buurt via onze offerteservice.

soorten airco split

 

Welke soort airco neem ik?

Er zijn 3 soorten airco’s die je in je badkamer kan laten installeren. We beschrijven kort de mogelijkheden en hoe geschikt ze zijn:

 

 • Split airco (single of multi-split): dit is een buitenunit met 1 (single) of meerdere (multi) binnenunits. Waarschijnlijk zal je voor multi kiezen, want een badkamer is een kleinere ruimte die je weinig gebruikt. Als je investeert in een split airco, is het zeker een goed idee om ook een binnenunit in je badkamer te laten installeren.
 • Monoblock airco: deze airco bestaat enkel uit een binnenunit. Grenst je badkamer aan een buitenmuur en is er plaats ver genoeg van je bad/douche? Dan is een monoblock airco mogelijk.
 • Mobiele airco: met zo’n airco kan je je badkamer koelen voordat je ze gebruikt. Je hebt wel een raampje in je badkamer nodig voor de afvoer van warme lucht. Hou er ook rekening mee dat het effect kortstondig is en zo’n mobiele airco ook een echte energievreter is.

 

Wil je meer dan alleen verkoeling?

De functies van je airco moeten niet stoppen bij enkel koelen. Bij moderne airconditioning geniet je van veel meer functies in 1 apparaat. Deze extra’s kunnen heel handig zijn in een badkamer:

 • Verwarming: je kan ook op je airco rekenen tijdens koude winterdagen Zo geniet je het hele jaar door van je investering. Let op: het gaat hier om een split airco die in feite een lucht warmtepomp is.
 • Ontvochtiger: meestal is het mogelijk je airco ook te laten dubbelen als luchtontvochtiger. In een vochtige badkamer is dit zeker aangeraden. Vooral in kleinere badkamers is het handig om geen plaats te moeten maken voor een airco, verwarming én ontvochtiger.
 • Extra’s: er zijn nog kleine opties als een temperatuursensor, een nacht- en slaapstand, een lucht- en geurfilter, een wifi-module om op afstand te bedienen, een aanpasbare uitblaashoek en nog veel meer.

 

Wat kost een airco in je badkamer?

Elke soort airco voor in de badkamer heeft zijn voor- en nadelen, maar wat betaal je per type? Een kort overzicht met richtprijzen:

Type airco installatiePrijs (excl. btw en incl. plaatsing)
Vaste airco zonder buitenunit (monoblock)€ 1.200 à 3.000
Vaste airco met buitenunit (split)€ 1.500 à 3.000
→ per bijkomende binnenunit€ 800 à 1.000
Mobiele airco (met of zonder buitenunit)Vanaf € 250

Op zoek naar een prijsberekening voor jouw airco? Niet elke installateur heeft hetzelfde aanbod of dezelfde prijzen. Daarom vergelijk je best verschillende experts. Vraag gratis meerdere offertes aan bij professionals in jouw buurt via onze offerteservice.

 

Druk de kosten van je airco met financiële voordelen!

De kosten voor het aanschaffen van een airconditioningsysteem kunnen oplopen. Gelukkig zijn er mogelijkheden om deze kosten te verlagen:

 • Verlaagd btw-tarief: als je woning ouder is dan 10 jaar en je de installatie laat uitvoeren door een ervaren professional, geniet je van het verlaagde btw-tarief van 6% op zowel de materialen als de installatiekosten.
 • Mijn VerbouwPremie: kies je voor een airco die dubbelt als lucht-lucht warmtepomp? Dan kom je in aanmerking voor de Mijn VerbouwPremie.

 

Hoe veilig een airco in je badkamer plaatsen?

Om veilig een airco in je badkamer te zetten, moet je letten op 2 grote elementen: afstand en IP-waarde. De IP-waarde bepaalt hoe beschermd de bedrading van het apparaat is tegen water en vocht. Hoe hoog de bescherming moet zijn, hangt af van waar je je airco plaatst:

 • ZONE 1: deze zone bevindt zich in het bad of de douche zelf. Dus in de spatzone. Het is vanzelfsprekend niet aangeraden hier een airco te zetten of eender welke andere elektrische apparatuur. Zoek hier naar een apparaat met minstens een waarde van IPX5 of hoger.
 • ZONE 2: van 0 tot 60 cm naast het bad of de douche. Hier is een airco mogelijk, maar we raden het niet aan door het spat- en condensatiegevaar. Een airco met een IP-waarde van minstens IPX4 of hoger is hier aangeraden.
 • ZONE 3: deze zone omvat alle locaties verder dan 60 cm van je douche of bad. Vanaf hier is het over het algemeen het veiligst om je airco te plaatsen. Je hebt wel nog een IP21 of hoger nodig. Een beter beschermde airco is altijd beter.

Allemaal wat verwarrend? Geen probleem! Als je met een airco installateur werkt, hoef je je geen zorgen te maken over deze dingen. Door alle jaren vakkennis kunnen zij het beste advies geven voor jouw situatie. Kom in contact met meerdere installateurs voor je project!

 

airco badkamer

 

FAQ over een airco in de badkamer


 • Moet ik mijn badkamer verwarmen met een airco of een andere installatie?

  Als je enkel wil verwarmen, zijn er ook enkele alternatieven die je kan overwegen:

  • Infraroodverwarming: dit soort verwarming is energiezuinig en warmt snel op. Je herkent het meestal als verwarmde spiegels, maar er bestaan ook andere uitvoeringen (zoals een handdoekenrek of een paneel). Infrarood verwarmt niet de lucht, maar alle andere oppervlakken. Zo heb je minder last van condensatie en als gevolg schimmels.
  • Elektrische vloerverwarming: deze soort vloerverwarming is niet afhankelijk van centrale verwarming. Het is uiteindelijk extra aangenaam om na een douche/bad op een warme vloer te stappen.
  • Handdoekradiator: dit verwarmingselement kan ook dubbelen als een handdoekrek. Zulke radiatoren zijn aangesloten op de centrale verwarming, maar ook elektrische varianten zijn mogelijk.

 • Wat is het verschil tussen airco en ventilatie?

  Ze lijken op het eerste zicht gelijkaardig. Het grootste verschil zit hem in de aanvoer van verse lucht.

  Een mechanisch ventilatiesysteem voert de vuile lucht af en voert nieuwe frisse buitenlucht aan. Er zijn meerdere soorten ventilatiesystemen. Enkel bij een type D systeem verlies je ook de warmte niet. Ze onttrekt de warmte uit de vuile binnenlucht om de verse buitenlucht op te warmen en dus een constante temperatuur te houden.

  Een airco zal voornamelijk de lucht in de ruimte verkoelen of verwarmen. Zelfs airco’s met buitenunit brengen geen buitenlucht naar binnen. Vaak zit er nu een filter in je airconditioning, hierdoor krijg je ook gezondere lucht. Het kan zelfs pollen, schimmels en luchtvervuiling uit de lucht halen. • Kan je je airco aansluiten op je ventilatie?

  Ja, dit kan. Zo kan je zowel gezonde als gekoelde of verwarmde lucht krijgen in je huis. Er zijn wel enkele specifieke voorwaarden. Je zal je moeten houden aan de combinatie tussen een ventilatiesysteem type D en een split airco.

 

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs