Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Airco buitenunit

Kies je voor een split airco? Dan plaatst je installateur 1 airco buitenunit en 1 of meer airco binnenunits. Bij zo’n systeem is de binnenunit kleiner en geniet je van meer flexibiliteit qua plaatsing. Wat zijn de andere voor- en nadelen van zo’n split airco? Waar plaats je zo’n buitenunit best? En is een airco zonder buitenunit in sommige gevallen beter? In dit artikel zoomen we er dieper op in!

Ga snel naar:
Soorten airco’s met buitenunit
Welke voordelen en nadelen?
Airco met buitenunit: kostprijs
Waar airco unit buiten plaatsen?
Alternatief: airco zonder buitenunit
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Wat doet de airco buitenunit?

Bij een split airco onttrekt de binnenunit warmte aan je woning dankzij een speciale koelvloeistof. Dat koelmiddel neemt de warmte op, verandert in een gas en wordt weer vloeibaar door de compressor in de airco buitenunit. Door dat condenseren is het ook de buitenunit die de warmte uit je woning afgeeft aan de buitenlucht.

Een installateur kan die buitenunit van een airco plaatsen op onder meer een plat dak, tegen je buitenmuur, onder een overkapping, … Zulke units zijn optimaal beschermd tegen regen, vorst, stof, wind, …

Wil je een airco met buitenunit kopen? Een erkende installateur geeft je graag advies over het vereiste vermogen, de beste locatie voor de airco unit buiten en binnen, … Start je aanvraag hier!

airco buitenunit

 

Soorten airco’s met buitenunit

Zowel vaste als mobiele airco’s zijn verkrijgbaar in een systeem met een airco buitenunit. Een kort woordje uitleg bij beide types:

 

1. Vaste airco met buitenunit

De meeste airco’s met een unit buiten zijn vaste airco’s. Die buitenunit kan je aansluiten op 1 binnenunit (split) of op meerdere binnenunits (multi split). De buitenunit en binnenunit(s) zijn met elkaar verbonden door 2 koelleidingen. Zo’n split airco haalt een hoog rendement, is erg energiezuinig en fungeert ook als (bij)verwarming in de winter.

Richtprijs: € 1.500 à 3.500 (excl. btw en incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat!

 

2. Mobiele airco met buitenunit

Wil je slechts af en toe een ruimte koelen in je woning en zoek je een budgetvriendelijke optie? Dan kan je ook een mobiele airco met buitenunit kopen. Let op: dit systeem is wel niet zo praktisch. Je moet namelijk nog een dunne, flexibele koelleiding plaatsen tussen beide units. Daardoor moet je je raam of deur op een kier zetten en komt er nog warmte binnen.

Richtprijs: € 250 tot 1.000 (incl. btw). Neem een kijkje in onze webshop!

 

Welk systeem kies ik het best?

Een mobiele airco is enkel geschikt als je een goedkopere oplossing zoekt. Ben je van plan om je airco regelmatig te gebruiken? Dan loont een vaste airco meer. Die verbruikt namelijk veel minder energie, waardoor je de meerkost op termijn sowieso terugverdient in vergelijking met de mobiele variant.

Advies op maat nodig? Een erkende installateur beantwoordt graag al je vragen tijdens een persoonlijk gesprek. Zo maak je een goed geïnformeerde en dus ook doordachte keuze. Kom vrijblijvend in contact met airco installateurs in je buurt!

 

Voor- en nadelen van airco met buitenunit

Een vaste airco met een buitenunit is doorgaans een kwalitatieve lucht-lucht warmtepomp. In de winter kan je de werking van de airco dus omdraaien en het systeem gebruiken om je woning te verwarmen zonder fossiele brandstoffen. Wat zijn de andere voordelen van een split airco? En zijn er ook nadelen aan verbonden? Een kort overzicht!

 

Voordelen airco met buitenunit

 • Flexibel systeem: je kan meerdere binnenunits aansluiten op de airco unit buiten. In de ene ruimte kan dat een plafondmodel zijn en in de andere ruimte een vloermodel. Wil je later nog een extra binnenunit koppelen aan je buitenunit? Ook dat is mogelijk.
 • Minder geluidshinder: airconditioning bevat onderdelen die geluid produceren, zoals de compressor. Bij een split systeem zitten die onderdelen gelukkig in de buitenunit. In de binnenunit hoor je enkel de ventilatoren. Bij een kwalitatieve airco ben je dus zeker van een fluisterstille werking binnen.
 • Meerdere locaties mogelijk: een airco zonder buitenunit moet je altijd rechtstreeks tegen een buitenmuur plaatsen. Bij een split systeem is dat niet zo. Er kan zelfs tot 20 à 25 m afstand tussen de airco units buiten en binnen zitten. Daardoor kan je samen met je installateur vlot de meest geschikte locatie voor beide units kiezen.
 • Compactere binnenunit(s): de airco is bij een splitsysteem verdeeld over 2 units. Daardoor zijn de binnenunits logischerwijs compacter dan bij een monoblock. Dankzij die kleinere afmetingen verlies je minder ruimte binnen. En daarnaast is een kleinere binnenunit ook simpelweg esthetischer.

 

Nadelen airco met buitenunit

 • 2 of meer units in plaats van 1: sowieso moet je bij een split airco minstens 2 units plaatsen. Je moet dus op zoek naar een plek voor deze units, ook al zijn ze behoorlijk compact qua afmetingen.
 • Complexe plaatsing: de plaatsing van een airco met een buitenunit is arbeidsintensiever en gaat trager dan bij een airco zonder buitenunit. Een installateur moet namelijk niet alleen minstens 2 units plaatsen, hij moet die ook met elkaar verbinden met 2 koelleidingen. De arbeidskosten zullen dus iets hoger liggen dan bij een monoblock airco.
 • Mogelijk ontsierend: een buitenunit van een airco kan je bezwaarlijk een esthetische meerwaarde voor je woning noemen. Gelukkig zijn er wel oplossingen om zo’n airco unit buiten weg te werken. Je kan er bv. een zwarte airco buitenunit van maken door die te schilderen, je kan voor een omkasting kiezen, …

 

Airco met buitenunit: kostprijs

Gemiddeld betaal je voor een airco met buitenunit € 1.500 à 3.500 (excl. btw en incl. plaatsing). Wil je nog een extra binnenunit plaatsen om een extra ruimte te koelen? Dan komt daar nog zo’n € 800 à 1. 000 bij. De prijzen hangen vooral af van het vermogen van de airco en ook van de fabrikant. Zo kost een Daikin buitenunit bv. meer dan een LG buitenunit.

Een totaalprijs voor jouw airco? Vraag dan vrijblijvend meerdere prijsvoorstellen aan bij installateurs in je buurt. Zo kan je niet alleen die kosten, maar ook verschillende merken, adviezen, uitvoertermijnen, … vergelijken. Start hier je aanvraag!

 

buitenunit airco

 

Waar buitenunit airco plaatsen?

Wil je zeker zijn van een zo energiezuinig mogelijke werking van je airco? Dan is de plaats van zowel de binnen- als de buitenunit belangrijk. Specifiek voor de airco unit buiten houdt een installateur rekening met de volgende richtlijnen:

 • Geen obstakels in de buurt: het is belangrijk dat de buitenunit van de airco de warmte uit je woning vlot kan afgeven aan de buitenlucht. Obstakels voor deze unit zijn dus uit den boze. Anders loop je het risico dat de buitenunit de warme lucht weer naar de binnenunit stuurt. Met een groter energieverbruik tot gevolg.
 • Idealiter in de schaduw: hoe koeler de omgeving rond de airco unit buiten, hoe minder hard die moet werken om gekoelde lucht te produceren. Kortom, als je buitenunit (deels) in de schaduw kan staan, is dat een troef.
 • Voldoende hoog boven een plat dak: een dakbedekking van EPDM of bitumen kan erg warm worden. Die hitte kan op zomerse dagen de vlotte werking van een airco belemmeren. Daarom is het beter om zo’n buitenunit niet zomaar op de dakbedekking te zetten. Een airco installateur kan kiezen voor muurbeugels, een bigfoot opstelbalk om de unit op te plaatsen, …

 

Alternatief: airco zonder buitenunit

Naast een systeem met een airco buitenunit kan je natuurlijk ook voor een monoblock airco gaan. Zo’n airco met enkel een binnenunit is een mogelijke optie als…

 • je budget beperkter is: gemiddeld is een monoblock airco goedkoper dan een split airco. Bovendien gaat de plaatsing ook sneller, waardoor de arbeidskosten beperkter zijn.
 • je geen ontsierende buitenunit wil: liever geen witte airco unit tegen je gevel of op je dak? Dan moet je wel kiezen voor een monoblock variant met alleen een binnenunit.
 • je geen plaats hebt voor een buitenunit: door de flexibiliteit qua locatie vind je in de meeste gevallen wel een plekje voor een airco buitenunit. Is dat toch niet het geval, bv. bij een appartement? Dan is een vaste airco zonder buitenunit het beste alternatief.
 • je minder onderhoud wil: bij een split airco is een onderhoud om de 2 jaar sterk aangeraden. Een installateur vult dan onder meer het koelmiddel bij, kijkt alle onderdelen na, … Bij een monoblock airco is de kans op defecten kleiner en heb je dus ook minder onderhoud nodig.

 

Kies ik best voor een airco met of zonder buitenunit?

Er is niet zoiets als de beste keuze. Alles hangt af van jouw budget, jouw woonsituatie, jouw persoonlijke wensen, … Er is wel zoiets als de beste airco met of zonder buitenunit zoeken en vinden. Daarvoor vergelijk je best de voorstellen en modellen van meerdere airco installateurs in je buurt.

Gratis voorstellen aanvragen bij airco installateurs? Dat kan snel en eenvoudig door het offerteformulier van Solvari in te vullen. Binnen enkele werkdagen nemen 2 à 3 installateurs dan contact met je op. Ontvang nu advies & prijzen op maat!

 

Enkele veelgestelde vragen

Wil je graag een airco met buitenunit kopen, maar heb je nog enkele vragen? Een gespecialiseerde installateur beantwoordt die met plezier. Ook hieronder vind je al de antwoorden op enkele veelgestelde vragen rond split airco’s: • Hoe kan ik mijn airco buitenunit wegwerken?
  Is de buitenunit een doorn in het oog? Dan kan je die met een omkasting wegwerken. Zo’n houten ombouw kan je verkrijgen in meerdere kleuren, stijlen, … Daarnaast is het ook mogelijk om de unit te schilderen in de kleur van je buitengevel, er planten voor te plaatsen, …


 • Kan ik 2 airco’s op 1 buitenunit aansluiten?

  Dat is zeker mogelijk. Wil je met je split airco bv. je woonkamer en je bureauruimte koelen? Of 2 slaapkamers in plaats van 1? Dan sluit een installateur gewoon 2 binnenunits aan op je airco buitenunit. In dat geval spreken we van een multi split airco.

  Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw woning? Vraag dan zeker advies en prijzen op maat aan een erkende installateur in je buurt! • Moet ik de buitenunit van een airco schoonmaken?
  Het onderhoud van een airco buitenunit laat je uiteraard over aan een erkende installateur. Je kan wel grof vuil op je buitenunit verwijderen, zeker als dat vuil (bv. bladeren, takken, …) een goede werking belemmert. Daarnaast kan je een vuile airco unit buiten eenvoudig schoonmaken met kraanwater, een neutraal reinigingsmiddel en een vochtige doek.


 • Kan de buitenunit van een airco ook op de grond staan?
  Dat kan. Eén van de grote voordelen aan een split airco is de vrijheid qua plaatsing van zowel de binnen- als de buitenunit. Buiten heb je de keuze uit een plaatsing aan je gevel met muurbeugels, op je plat dak (op een opstelbalk), maar dus ook op de begane grond tegen je buitengevel of onder een overkapping.


 • Hoe verloopt de condensafvoer in een airco buitenunit?
  Elke airco produceert condenswater. De meeste split airco’s hebben een afvoerbak voor dat water en een systeem van kunststof buizen om het af te voeren. Bij het nazicht om de 2 jaar zal een installateur ook de condensafvoer in je airco buitenunit controleren.

 

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs