Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Airco binnenunit

Een airconditioning bestaat uit verschillende onderdelen. De airco binnenunit is een onmisbare schakel om je woning te koelen. Er zijn verschillende types binnenunits verkrijgbaar. Welke mogelijkheden zijn er? Hoeveel kosten ze? En hoe kies je de beste binnenunit voor jouw woning? Je leest het in dit artikel!

Ga snel naar:
Airco binnenunit: mogelijkheden
Hoe je airco binnenunit kiezen?
Gemiddelde prijzen airco
Waarom installateur inschakelen?
Enkele veelgestelde vragen
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Wat doet de airco binnenunit?

Een airco binnenunit is een cruciaal onderdeel van je installatie. Deze staat voornamelijk in voor het aanzuigen van de warme lucht en het verspreiden van de koele lucht. De unit zelf werkt in verschillende stappen:

 • STAP 1: de airco onttrekt warme lucht aan je woning. Dat gebeurt met behulp van een speciale koelvloeistof en een compressor. Door middel van verdamping neemt het koelmiddel de warmte van de binnenlucht op.
 • STAP 2: je installatie geeft die warme lucht af aan de buitenomgeving. Die afvoer gebeurt via een compressor die de damp samendrukt en laat condenseren. De koelvloeistof geeft zo z’n warmte af aan de buitenlucht (via de buitenunit of een muurrooster).
 • STAP 3: de binnenunit blaast gekoelde lucht in je leefruimte. Dat gebeurt omdat de verdampte koelvloeistof zich verspreidt door de buizen van de airco. Nadien start de cyclus van verdampen en condenseren gewoon opnieuw.

Airco binnenunit(s) plaatsen? Neem contact op met een airconditioningspecialist. Die helpt je graag verder. Start hier je contactaanvraag.

 

Airco binnenunit: mogelijkheden

Een airco binnenunit is verkrijgbaar in verschillende modellen en delen we in op basis van hun plaatsing.  We bespreken de verschillende mogelijkheden hieronder:

 

OPTIE 1: vloermodel

airco binnenunit vloermodel

Een airco vloermodel plaats je op de vloer of monteer je laag tegen de wand. Deze binnenunits zuigen de warme lucht in de ruimte op via de onderste roosters en geven koele lucht af langs het afgifterooster bovenaan. Daardoor zorgt het systeem voor een gelijkmatige afgifte op beenhoogte. Vloermodellen zijn in diverse uitvoeringen en afmetingen verkrijgbaar. Zo heb je de ‘radiatormodellen’ die lijken op gewone radiatoren, maar ook ‘staande kast’ modellen maken deel uit van het aanbod.

  • Wanneer kiezen voor een vloermodel?
  Een binnenunit vloermodel is een goede keuze in een ruimte met beperkte mogelijkheden. Denk maar aan een zolderkamer met een schuin plafond of in de hoek van een lage muur. Dankzij de compacte verhoudingen van vloermodellen (gem. 60 à 65 cm hoog), installeer je ze eenvoudig in een verloren hoekje of onder een raam.


 • Hoeveel kost een airco binnenunit vloermodel?
  De prijs voor een binnenunit vloermodel met een vermogen van 2,6 kW start vanaf € 700 (incl. btw, excl. plaatsing), maar kan oplopen tot wel € 1.900 (incl. btw, excl. plaatsing) voor een unit van 5 kW. De prijzen hangen af van het type vloermodel en hun vermogen. Een expert helpt je graag verder.

 

OPTIE 2: wandmodel

airco binnenunit design

Een wandairco monteer je rechtstreeks tegen de muur met een wandbeugel. Deze binnenunit hangt vaak net onder het plafond. De hoge positie verzekert je van een efficiëntere verspreiding van de koele lucht door de ruimte. Wandmodellen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en passen in elk interieur. Is een wit standaardmodel net niet wat je zoekt? Dan heb je er ook in een stijlvolle zwarte uitvoering.

  • Wanneer kiezen voor een wandmodel?
  Van de slaapkamer tot het bureau: een compacte binnenunit aan de wand is een prima keuze voor elke ruimte. Een kleine binnenunit voor aan de wand meet ongeveer 75 cm, de meest compacte hoogte is zo’n 25 cm. Hoe kleiner je unit, hoe lager het vermogen.

 • Hoeveel kost een airco binnenunit wandmodel?
  De prijs voor wandairco met een vermogen van 2,5 kW start vanaf € 350 (incl. btw, excl. plaatsing), maar kan oplopen tot wel € 1.900 (incl. btw, excl. plaatsing) voor een unit van 5 kW. De prijzen hangen af van van het type wandmodel, hun vermogen en het merk. Een expert helpt je graag verder.

 

OPTIE 3: plafondmodel

design airco binnenunit

Deze binnenunits monteer je rechtstreeks tegen het plafond. Dankzij de brede luchtverspreiding is een plafondmodel geschikt voor plafondhoogten tot en met 3,8 meter zonder enig capaciteitsverlies. Een plafondonderbouwmodel heeft weinig serviceruimte nodig: 30 millimeter volstaat. Daardoor kan je ze makkelijk monteren in smalle hoeken.

  • Wanneer kiezen voor een plafondmodel?
  Een multi-split airco met een plafondunit is geschikt voor grote ruimtes waar geen inbouwmogelijkheden zijn en waar je de airco liever niet op de vloer plaatst. Denk maar aan kantoren, restaurants, winkels, … Dankzij de hoge montage blijft er vloer- en muuroppervlakte vrij die je verder kan benutten. Plafondmodellen zijn doorgaans groter dan andere modellen (min. 90 cm breed) omdat ze niet verkrijgbaar zijn in vermogens lager dan 5 kW.


 • Hoeveel kost een plafondonderbouwairco?
  De prijs voor een plafond onderbouw binnenunit met een vermogen van 5 kW start vanaf € 1.200 (incl. btw, excl. plaatsing), maar kan oplopen tot wel € 2.500 (incl. btw, excl. plaatsing). De prijzen hangen af van het type plafondunit, hun vermogen en het merk. Een expert helpt je graag verder.

 

OPTIE 4: inbouwunit

airco binnenunit inbouw

Op zoek naar een airconditioning waarbij de binnenunit je interieur niet ontsiert? Weet dan dat er ook inbouwairco’s bestaan. We spreken doorgaans over 2 soorten inbouwmodellen:

 • Kanaalairco’s: een kanaalairco is een luchtkanaal met roosters dat is weggewerkt achter een wand of in het plafond. Door de flexibele buis is deze ideaal bij ingrijpende renovaties of nieuwbouwwoningen. Enkel de aanzuig- en uitblaasroosters zijn zichtbaar.
 • Cassette airco: heb je nood aan een oplossing voor grote ruimtes (meer dan 100 m²)? Dan is een cassette airco wat je zoekt. Je kan ze plaatsen bij valse plafonds, verlaagde plafonds en systeemplafonds. In het laatste geval zit deze cassette weggewerkt op de plek van een plafondtegel.

  • Wanneer kiezen voor een inbouw unit?
  Een inbouwunit is enkel mogelijk als er inbouwmogelijkheden zijn. Denk maar aan een verlaagd plafond of een valse wand. Zulke units zijn compact en kan je al inbouwen in een vals plafond van slechts 240 mm hoogte. Staat dit type renovatiewerken sowieso op de planning? Dan is dit een prima airco binnenunit.


 • Hoeveel kost een inbouw binnenunit?
  De prijs voor een inbouw binnenunit met een vermogen van 2,5 kW start vanaf € 1.000 (incl. btw, excl. plaatsing), maar kan oplopen tot wel € 1.900 (incl. btw, excl. plaatsing) voor een unit van 6 kW. De prijzen hangen af van het type inbouwunit en het vermogen. Een expert helpt je graag verder.

 

Hoe je airco binnenunit kiezen?

Hoe kies je nu de meest geschikte binnenunit? We overlopen de 2 belangrijkste keuzefactoren:

 

FACTOR 1: welk type airco wil ik?

Een airco zonder binnenunit bestaat niet. Eentje zonder buitenunit daarentegen is wel mogelijk. Daarom sta je op voorhand beter eerst stil bij de vraag welk type airco je wenst. Een overzicht:

 • Split airco: het standaard airco systeem is een split airco met een binnen- en buitenunit. Met deze systemen kan je ook je woning verwarmen.
 • Multi split airco: wil je meerdere wooneenheden (zoals appartementen) of ruimtes afzonderlijk verkoelen (of verwarmen)? Dan is een multi split airco een betere keuze. Op 1 buitenunit kan je meerdere binnenunits aansluiten.
 • Monoblock airco: geen plaats voor een airco buitenunit? Dan is een monoblock airco een goed alternatief. Deze binnenunit plaats je rechtstreeks tegen een buitenmuur (met 2 muurroosters voor de aan- en afvoer van lucht).
 • Mobiele airco: op zoek naar een tijdelijke oplossing? Dat kan met een mobiele airco. Hou er wel rekening mee dat zo’n toestel een echte energievreter kan zijn. Je moet namelijk een raam of deur op een kier zetten voor de afvoer van warme lucht. Daarom werk je best met een raamafdichting voor je airco.

 

FACTOR 2: aan welke voorwaarden moet mijn airco voldoen?

Heb je het type airco gekozen? Bedenk op voorhand dan ook welke eisen je aan je airco binnenunit stelt. Een overzicht van de verschillende mogelijkheden:

 • Merk: er zijn veel bekende fabrikanten die zich richten op het ontwikkelen van airco’s. Denk maar aan Daikin, Vaillant, Mitsubishi, …
 • Energiezuinigheid: kies altijd voor een binnenunit met een aantrekkelijk energielabel (A+ of A++). Zo bespaar je flink wat stroom.
 • Koelvermogen: hoe groter de te koelen ruimte (in m³), hoe hoger het vermogen (in kW). Voor een ruimte van om en rond de 90 m³ volstaat doorgaans een airco van 2,5 kW.
 • Bediening: hoe wil je je systeem kunnen bedienen? Is een afstandsbediening voldoende? Of wil je je installatie kunnen bedienen met een app op je smartphone of tablet?
 • Geluid: de meeste binnenunits zijn fluisterstil, maar produceren altijd wat geluid. Bedenk dus goed waar je de airco plaatst.
 • Design: ook qua design heb je keuze uit een ruim palet aan mogelijkheden. Bijvoorbeeld een gebogen en afgeronde wandairco of een zwarte vloerairco.

 

Welk soort airco binnenunit kies ik nu het best?

Het antwoord op deze vraag hangt af van verschillende factoren. Belangrijk zijn o.a. de omvang van je renovatiewerken, het gewenste type airco, de plaats waar je je binnenunit wil plaatsen en je budget. De bovenstaande informatie helpt je al aardig op weg. Wil je ontdekken wat de beste keuze is in jouw situatie? Neem dan contact op met een aircospecialist. Ontvang gratis advies op maat.

 

Gemiddelde prijzen voor een airco

Een binnenunit is altijd onderdeel van een complete airco installatie. De prijzen van zo’n systeem hangen af van het type, het merk, het koelvermogen, de energiezuinigheid en het aantal binnenunits die je plaatst. Een overzicht:

Type aircoPrijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Monoblock airco€ 1.200 à 3.000
Split airco€ 1.500 à 3.000
⇒ Extra binnenunit€ 800 à 1.000
Mobiele aircoVanaf € 250

LET OP: dit zijn richtprijzen en wijken in realiteit dus vaak af. Bovendien bepalen ook installatiekosten sterk de totaalprijs van je airco. Wens je een nauwkeurige prijsberekening te ontvangen samen met professioneel advies? Neem dan contact op met een airconditioningspecialist.

 

Druk de kosten met de Mijn VerbouwPremie!

Interesse in een split airco of lucht-lucht warmtepomp? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden de Mijn VerbouwPremie aanvragen. Voor dit type installatie kan je tot 480 euro premie ontvangen. Interesse? Een installateur helpt je graag verder.

 

Waarom een installateur inschakelen?

Een mobiele airco plaats je gewoon zelf. Daarvoor is de tussenkomst van een installateur overbodig. In alle andere situaties raden we je aan om wél een expert in te schakelen. Dan ben je zeker van…

 • Advies op maat: een professional stelt nooit een installatie voor zonder voorafgaand gesprek. Voordat hij de meest geschikte airco voor jouw woning kiest, brengt hij eerst jouw noden en behoeften in kaart.
 • Correct vermogen: op basis van jouw behoeften en de oppervlakte van de te koelen ruimtes, kiest hij een airco op maat. Zo ben je zeker van een efficiënt systeem met een aangepast koelvermogen.
 • Kwalitatieve installatie: een installateur maakt enkel gebruik van hoogstaande materialen met de beste prijs-kwaliteitverhouding voor jouw project. Zo ben je zeker van een energiezuinige en efficiënte installatie op maat van jouw woning.
 • Financiële voordelen: samenwerken met een installateur brengt ook financiële voordelen met zich mee. Koop je een lucht-lucht warmtepomp die zowel koelt als verwarmt? Dan geniet je onder bepaalde voorwaarden van de Mijn VerbouwPremie.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? En laat je je systeem monteren door een ervaren specialist? Dan betaal je slechts 6% btw op de materiaal- en arbeidskosten.

TIP: wist je dat je behoorlijk wat kan besparen op de totale kosten door 2 à 3 installateurs te vergelijken? Zo krijg je niet alleen een beter zicht op de prijsopbouw, maar ook op de verschillende adviezen, uitvoertermijnen, … Kom gratis in contact met verschillende professionals actief in je regio!

 

Enkele veelgestelde vragen

Hierboven vond je een gedetailleerd overzicht van de verschillende soorten airco binnenunits, hun kenmerken en hun prijzen. Interesse in een airco? Schakel dan een specialist in voor meer advies op maat. Hieronder vind je alvast het antwoord op enkele van de meest gestelde vragen over binnenunits. • Hoe kan ik mijn airco binnenunit wegwerken?
  Er zijn verschillende manieren om de binnenunit van je airco weg te werken. Hoe je dat precies doet, is afhankelijk van het type airco die je plaatst en z’n montage. Een zichtbare vloerunit bv. verberg je in een getimmerde omkasting op maat. Een inbouw airco camoufleer je achter een verlaagd plafond of valse wand. Ontdek hier meer over het wegwerken van je airco binnenunit.


 • Hoeveel binnenunits kan ik aansluiten op een multi split airco?
  Op een multi split airco kan je minimaal 2 binnenunits aansluiten, maar de meeste systemen kunnen er tot wel 8 aanvoeren. Dit is een ideale oplossing in gebouwen waar meerdere (kleine) ruimtes gekoeld moeten worden. Onthoud dat elke split airco per fabrikant z’n eigen specifieke kenmerken heeft. In bepaalde gevallen zijn het aantal aan te sluiten binnenunits dus beperkt. Een installateur informeert je graag verder!


 • Moet ik mijn airco binnenunit reinigen?
  Ja, want dit heeft een rechtstreekse invloed op het rendement en de efficiëntie van je systeem. Onderwerp je airco regelmatig aan een visuele controle. De filters in je binnenunits maak je eenvoudig schoon met een stofzuiger. Is er meer vervuiling aanwezig? Reinig deze dan met neutraal detergent en lauwwarm water. Voor een omvangrijker technisch onderhoud schakel je beter een specialist in.


 • Welk vermogen heeft mijn binnenunit nodig?
  Om het vermogen van je airconditioning te berekenen, neemt een vakspecialist verschillende factoren in acht. Enkele zijn de isolatiegraad en oriëntatie van je woning, je eigen wensen qua verkoeling (en verwarming), de oppervlakte van de te koelen ruimte, … Wil je zeker zijn van een systeem dat optimaal rendeert? Schakel dan een expert in. Hij weet hoe hij het vermogen van je airco het best berekent.

 

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs