Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Soorten airco

Ben je van plan om een airco te plaatsen? Dan kan je kiezen tussen verschillende types toestellen die elk hun eigen voor- en nadelen hebben. Door deze soorten airco’s te vergelijken, vind je zeker het meest geschikte toestel voor jouw woning of gebouw. In dit artikel bespreken we de verschillende airco soorten met hun kenmerken, voor- en nadelen en prijzen.

 

Welke soorten airco in huis zijn er?

Airconditioning zorgt voor een aangename binnentemperatuur en de ideale luchtvochtigheid in je woning. Airco’s voeren namelijk de warme binnenlucht in de ruimte af en verdelen in de plaats gekoelde lucht doorheen de ruimte. Hoe dat precies gebeurt, hangt af van de soort airco. We kunnen de soorten airco systemen doorgaans in 4 grote categorieën opdelen:

Advies op maat nodig? Een erkende installateur bekijkt met jou de verschillende soorten airco’s en kan je helpen bij je keuze. Vergelijk vrijblijvend offertes op maat via onze offerteservice.

 

 

OPTIE 1: split airco

soorten airco split

Een split airco is een vaste airco met een buiten- en binnenuit. Die units zijn verbonden met elkaar via 2 koelleidingen. De binnenunit onttrekt de warmte aan je ruimte. De buitenunit geeft die warmte dan af aan de buitenlucht en maakt gekoelde lucht aan. De binnenunit zal die gekoelde lucht dan weer gelijkmatig in je woning verspreiden. Split airco’s zijn vooral geschikt als je op zoek bent naar een energiezuinig toestel met een hoog rendement, wanneer je geen geluidshinder wil van je airco (bv. in een slaapkamer of bureau) of wanneer je met het toestel je woning ook wil verwarmen.

 

Voor- en nadelen split airco

 • Energiezuinig & efficiënt: de nieuwste split airco’s werken volgens het lucht-lucht principe van een warmtepomp. Daardoor koelen en verwarmen ze je woning of gebouw op een energiezuinige en efficiënte manier.
 • Weinig geluidshinder: de onderdelen van de airco die het meeste geluid produceren bevinden zich bij een split airco altijd in de buitenunit. Daardoor heb je in je woning amper last van het geluid van de airco.
 • Vrijheid bij plaatsing: de binnenunit van een split airco moet niet in contact staan met de buitenlucht, waardoor je meer opties hebt qua plaatsing.

 

 • Duurder: een toestel met een binnen- én buitenunit is duurder dan een airco met enkel een binnenunit of een mobiele airco. De kosten voor de installatie kunnen ook iets hoger liggen, aangezien je zowel een binnen- als een buitenunit moet laten plaatsen.
 • Plaatsing buitenunit: als je kiest voor een split airco, moet je ruimte voorzien langs de buitenkant van je woning om je buitenuit te kunnen plaatsen. Hou daarbij rekening met het esthetische element, maar ook met de geluidsproductie van de buitenunit.

 

Prijs split airco

Gemiddeld moet je voor een split airco rekenen op € 1.500 à 3.500 (excl. btw en incl. plaatsing). De prijs kan verschillen afhankelijk van het verbruik, het merk, de extra opties… Ook de installatiekosten kunnen sterk uiteenlopen van installateur tot installateur. Vergelijk daarom offertes van experts in de buurt.

 


OPTIE 2: multisplit airco

multisplit airco

Een multisplit airco is net als een split airco opgesplitst in een binnen- en buitenunit, maar bij deze soort kan je tot wel 8 binnenunits op 1 buitenunit aansluiten. Die binnenunits moeten trouwens niet allemaal dezelfde modellen zijn. Met een multisplit airco kan je makkelijk meerdere ruimtes koelen. Bovendien ziet de ruimte er buitenshuis nog steeds verzorgd uit omdat je maar 1 buitenunit hebt. Een multisplit airco is vooral geschikt als je meerdere (kleine) ruimtes efficiënt wil verkoelen en binnenshuis geen geluidshinder wil ervaren.

 

Voor- en nadelen multisplit airco

 • Energiezuinig & efficiënt: de nieuwste multisplit airco’s werken ook als een lucht-lucht warmtepomp, waardoor je erg energiezuinig kan koelen én verwarmen.
 • Weinig geluidshinder: de onderdelen van de airco die het meeste geluid produceren bevinden zich bij een multisplit airco altijd in de buitenunit. Daardoor heb je binnen amper last van het geluid van de airco.
 • Lagere energiekosten: omdat je meerdere binnenunits kan aansluiten op 1 buitenunit, en je de binnenunits ook allemaal apart kan bedienen, kan je vrij goedkoop je woning verkoelen.

 

 • Duurder: multisplit airco’s zijn vrij duur. Dat komt omdat je zowel een buitenunit als meerdere binnenunits koopt. Je moet ook meerdere binnenunits laten plaatsen, waardoor de installatiekosten iets hoger liggen.
 • Plaatsing buitenunit: als je kiest voor een split airco, moet je ruimte voorzien langs de buitenkant van je woning om je buitenuit te kunnen plaatsen. Hou daarbij rekening met het esthetische element, maar ook met de geluidsproductie van de buitenunit.

 

Prijs multisplit airco

De prijs voor een multisplit airco verschilt naargelang het vermogen, het aantal binnenunits… Gemiddeld zal je voor een multisplit airco met 2 binnentoestellen en 1 buitenunit (ook wel een duo split airco genoemd) € 2.500 à 5.000 (excl. btw en incl. plaatsing) betalen. Per bijkomende binnenunit moet je rekenen op een extra € 800 à 1.000 (excl. btw en incl. plaatsing). Vergelijk prijzen van installateurs via onze offerteservice.

 


OPTIE 3: monoblock airco

soorten airco monoblock

Een monoblock airco bestaat in tegenstelling tot (multi)split airco’s enkel uit een binnenunit. Deze soort heeft dus geen buitenunit en alle onderdelen bevinden zich in de binnenunit. Monoblock airco’s voeren warme lucht af via muurroosters. Daarom moet de binnenunit ook altijd tegen een buitenmuur geplaatst zijn. Een monoblock airco is vooral geschikt wanneer je 1 ruimte wil koelen, wanneer je geen plaats hebt voor een buitenunit of wanneer er binnen enig geluid mag zijn van de airco.

 

Voor- en nadelen monoblock airco

 • Geen buitenunit: omdat dit systeem enkel bestaat uit een binnenunit, moet je langs de buitenkant van je huis geen buitenunit plaatsen. Dat ziet er niet alleen verzorgder uit, je bespaart daarnaast ook ruimte.
 • Makkelijk te plaatsen: omdat er slechts 1 unit moet geplaatst worden, verloopt de installatie vrij snel. Je moet bovendien ook geen koppeling maken tussen de binnen- en buitenunits.
 • Goedkoper: een monoblock airco bestaat uit slechts 1 unit en is daardoor goedkoper dan split airco’s. Bovendien is deze airco ook sneller te plaatsen, waardoor je bespaart op installatiekosten.

 

 • Minder efficiënt: een monoblock airco kan je ruimte minder efficiënt verkoelen, omdat de afvoer van warmte via roosters in de muur gebeurt, en niet via een buitenunit.
 • Meer geluidsproductie: bij deze soort airco bevinden alle onderdelen zich in de binnenunit, dus ook de koelmotor. Daardoor produceert de binnenunit in dit geval wel wat geluid.
 • Minder flexibel bij plaatsing: een monoblock airco moet je altijd tegen een buitenmuur plaatsen, zodat de unit lucht kan uitblazen. Je hebt dus minder flexibiliteit qua plaatsing dan bij een split airco.

 

Prijs monoblock airco

Een vaste monoblock airco kost gemiddeld tussen € 1.200 en 3.000 (excl. btw en incl. plaatsing). De prijs kan net zoals bij de andere airco soorten variëren naargelang het vermogen, design, merk… Daarbij komen ook nog de installatiekosten voor de airco die verschillen per installateur. Vergelijk daarom meerdere offertes via onze offerteservice.

 


OPTIE 4: mobiele airco

mobiele airco

Mobiele airco’s zijn toestellen die je kan verplaatsen. Er zijn 2 soorten mobiele airco: met of zonder een buitenunit. Mobiele airco’s zuigen warme lucht uit de ruimte en voeren deze af naar buiten. Ze zorgen ook voor een toevoer van koude lucht. Je kan kiezen voor een mobiele monoblock airco of een mobiele split airco. Mobiele airco’s zijn interessant wanneer je op zoek bent naar een goedkoop toestel om je ruimtes kort te koelen, als je een ’tijdelijke’ oplossing zoekt om je huis te koelen of als je de airco zelf wil installeren.

 

Voor- en nadelen mobiele airco

 • Budgetvriendelijk: mobiele airco’s zijn goedkoper dan vaste soorten airco systemen. Ze zijn dus een budgetvriendelijke optie wanneer je je ruimte af en toe wil verkoelen.
 • Verplaatsbaar: een groot voordeel van een mobiele airco is uiteraard dat je verschillende ruimtes met 1 toestel kan verkoelen (op verschillende momenten).
 • Makkelijk te installeren: een mobiele airco is gemakkelijk te installeren. Je hoeft enkel de airco in het stopcontact te steken en de temperatuur in te stellen. Je moet dus ook geen vakman inschakelen.

 

 • Zwaar: mobiele airco’s zijn vrij grote toestellen die wel wat ruimte innemen in je woning. Ze kunnen ook redelijk zwaar wegen, waardoor het niet altijd eenvoudig is om ze naar alle ruimtes (vooral op verschillende verdiepingen) te verplaatsen.
 • Geluidshinder: als je kiest voor een mobiele airco zonder buitenunit, bevinden alle onderdelen zich in de binnenunit van de airco. Daardoor kan er enige geluidshinder ontstaan.
 • Minder efficiënt en energiezuinig: tot slot hebben mobiele airco’s een lager vermogen en een hoger energieverbruik dan vaste airco’s. Ze verkoelen je ruimtes vaak ook iets minder efficiënt.

 

Prijs mobiele airco

Mobiele airco’s zijn goedkoper dan de andere soorten airconditioning. De prijs ligt doorgaans tussen € 200 en 1.000 (excl. btw). Hoeveel je precies zal betalen, hangt af van het vermogen van je airco, het design, het type mobiele airco… In onze webshop vind je een breed aanbod aan mobiele airco’s die je uitgebreid kan vergelijken. Zo vind je zeker de meest geschikte airco voor jouw woning. Bekijk het aanbod in de webshop.

 


CONCLUSIE: welke airco kies ik best?

Welk toestel je nu best kiest, hangt af van meerdere factoren. We zetten enkele belangrijke punten op een rijtje waarmee je best rekening houdt bij je keuze tussen de verschillende soorten airco voor in huis:

 • Koelvermogen: het koelvermogen van je airco stem je best af op de grootte en isolatiewaarde van de te koelen ruimtes. Gaat het om een kleine, goed geïsoleerde ruimte? Dan is een airco met een laag koelvermogen voldoende. Wil je een grotere of minder goed geïsoleerde ruimte verkoelen? Dan moet je een hoger vermogen kiezen. Door het juiste vermogen te kiezen, verbruikt je airco minder stroom.
 • Prijs: uiteraard zal ook de prijs een doorslaggevende factor zijn bij de keuze voor een airco. Daarbij kijk je best niet alleen naar de prijs voor de toestellen, maar ook naar de installatiekosten. Hou ook rekening met wat je voor die prijs krijgt. Een duurder toestel zal bv. vaak van hogere kwaliteit zijn en langer meegaan.
 • Geluidsproductie: airco’s met een buitenunit zijn geruislozer dan airco’s zonder buitenunit. In welke mate het geluid zorgt voor hinder, hangt af van jouw voorkeur, alsook van de kamer die je wil verkoelen. In een badkamer of keuken zal je minder snel last hebben van het geluid dan in de slaapkamer of een bureau.
 • Aantal te koelen ruimtes: ook het aantal ruimtes dat je wil verkoelen speelt een rol bij de keuze voor je airco. Gaat het om meerdere ruimtes die je tegelijk wil koelen? Dan kies je best een multisplit toestel. Wil je af en toe 1 van de ruimtes in je woning koelen? Dan is een mobiele airco misschien wel de beste keuze.
 • Beschikbare ruimte: als je een airco toestel wil plaatsen met buitenunit, dan moet daar natuurlijk ook de ruimte voor zijn. Op een appartement bijvoorbeeld zal het moeilijk zijn om een airco te installeren met buitenunit. Hou daarom altijd rekening met de beschikbare ruimte in en rond je woning.
 • Verwarmingsfunctie: naast verkoelen kunnen sommige soorten airco toestellen ook de ruimte (bij)verwarmen wanneer het kouder wordt. De meer recente airco’s met buitenunit bijvoorbeeld zijn in feite lucht-lucht warmtepompen en kunnen dus zowel koelen als verwarmen.

 

Ontvang advies op maat van een ervaren installateur!

Twijfel je over welk toestel nu het meest geschikt is voor jou? Een installateur kan je informeren over de verschillende soorten airco’s en je adviseren op basis van jouw situatie, wensen en budget. Zo kan je een doordachte keuze maken voor jouw airco. Vergelijk vrijblijvend adviezen door het onderstaand offerteformulier in te vullen:

 

 

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs