Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Raamafdichting airco

Heb je een mobiele airco die de vuile, warme lucht afvoert via een aircoslang? Dan schaf je best een airco raamafdichting aan. Zo’n koppelstuk zorgt onder andere voor een betere koeling en een lager energieverbruik en houdt ook insecten buiten. Lees hier meer over de verschillende soorten raamafdichtingen voor een mobiele airco, hoe je deze moet gebruiken en hoeveel ze ongeveer kosten.

Ga snel naar:
Soorten raamafdichting airco
Prijs raamafdichting airco
Montage raamafdichting airco
Welke alternatieven?

Ga naar de webshop

 

 

Waarom kiezen voor een airco raamafdichting?

Dankzij een raamafdichting vermijd je dat de aircoslang van je mobiele airco uit een open raam hangt. Dit koppelstuk sluit de doorvoer goed af en houdt de aircoslang op z’n plaats dankzij een speciale rits- of magneetsluiting. Zo’n raamafdichtingskit heeft de volgende voordelen:

 • Betere koeling: dankzij een raamafdichting voor je mobiele airco hou je de gekoelde lucht beter binnen en de warme lucht buiten.
 • Lager energieverbruik: door de optimale koeling dankzij de raamafdichting verbruikt je airco minder energie. Zo bespaar je op je energiefactuur.
 • Geen insecten binnen: met een airco raamafdichting hou je insecten nog altijd probleemloos buiten.
 • Eenvoudige plaatsing: een raamafdichting voor je airco valt vlot en snel te plaatsen. Je kan je raam ook nog altijd sluiten zoals voorheen.
 • Geen condensatievorming  of lichtverlies: een airco raamafdichting is waterafstotend, waardoor je condens vermijdt. De lichtinval in je woning blijft ook dezelfde.

raamafdichting airco

 

Soorten raamafdichting airco

Het is belangrijk om de juiste airco raamafdichting te kiezen. Zo’n koppelstuk is namelijk verkrijgbaar in verschillende afmetingen en past op bijna elk soort raam. Een kort overzicht:

 

1. Raamafdichting voor dakraam

Een mobiele airco op de zolder staat vaak onder een dakvenster. De aircoslang door dit dakraam plaatsen is echter niet vanzelfsprekend. Als oplossing kan je een raamafdichting voor dakramen kopen. Er zijn 2 modellen: het ene model dicht het volledige dakraam af, het andere enkel de luchtopening. Let op: kijk zeker de afmetingen van je dakraam goed na. Zo vermijd je dat je de verkeerde raamafdichting koopt.

Prijs: vanaf € 35 (incl. btw). Ga naar de webshop

 

2. Raamafdichting voor schuifraam

Voor schuiframen bestaan ook airco raamafdichtingen. Schuiframen zijn daarentegen vaak erg groot. Om dit probleem te overbruggen, bestaan er raamafdichtingskits van wel 560 cm lang. Controleer zeker op voorhand de verpakking wanneer je de raamafdichting ook op opendraaiende deuren en schuifdeuren wil plaatsen. Heb je een huisdier? Geen probleem, er bestaan ook raamafdichtingen met een luik.

Prijs: vanaf € 20 (incl. btw). Ga naar de webshop

 

3. Raamafdichting voor draaikiepramen

Ook rondom gewone ramen kan je een afdichtingskit voor een aircoslang plaatsen. Kijk wel goed na of ze geschikt zijn voor zowel opendraaiende vleugels als kantelramen.

Prijs: vanaf € 20 (incl. btw). Ga naar de webshop

 

Prijs raamafdichting airco

Raamafdichtingskits zijn helemaal niet duur. Je hebt al een universele raamafdichting vanaf € 20 (incl. btw). De afmeting van de raamafdichting speelt ook een rol in het bepalen van de prijs, maar dit verschilt behoorlijk van fabrikant tot fabrikant.

Daarnaast kan je ook een raamafdichting kopen van hetzelfde merk als jouw airco. Zo ben je er zeker van dat alles naar behoren aansluit. De prijzen voor airco raamafdichting van een specifiek merk kunnen oplopen tot wel € 90 (incl. btw).

TIP: op zoek naar een raamafdichting voor je mobiele airco? Je vindt een uitgebreid overzicht van de verschillende mogelijkheden in onze webshop.

 

raamafdichting airco velux

 

Raamafdichting airco plaatsen

Het plaatsen van een raamafdichting is een koud kunstje. Wanneer je het stappenplan of de handleiding van de kit volgt, kan er niets verkeerd lopen. Je gaat best als volgt te werk:

 • Reinig het openstaande raam grondig.
 • Plak de klittenband op het openstaande raam. Druk dit goed aan, zodat het zeker niet los kan komen.
 • Plak ook klittenband op het raamprofiel. Zorg ervoor dat het raam nog eenvoudig te sluiten is.
 • Plak de wijde zijde van de raamafdichting op het raamprofiel. Begin met het gelijk leggen van het midden van de raamafdichting op het midden van het raam en bevestig het vervolgens op de klittenband.
 • Bevestig de smalle zijde van de raamafdichting op het openstaande raam, zodat de kier van het openstaande raam nu volledig bedekt is met de afdichtingskit.
 • Steek de luchtslang door de rits- of de magneetopening. Maak de slang indien nodig nog vast met een snelbinder. Zo blijft die zeker op z’n plaats.

 

airco raamafdichting

 

Alternatieven voor airco raamafdichting

Er bestaan 3 alternatieven voor een raamafdichting. We zetten ze kort op een rij:

 

Optie 1: Gat op maat in de muur

Een alternatieve oplossing is een gat in de muur maken waar de aircoslang door kan. Zo kan er zeker geen warme of vervuilde lucht opnieuw binnendringen zoals bij een open raam en kan je de functie van het raam behouden. Het grote nadeel hieraan is dat deze oplossing vrij definitief is. Aangezien een mobiele airco net verplaatsbaar is, zorgt een aangepast gat ervoor dat deze optie wegvalt. Je moet dan zelf uitmaken of je de mobiele airco definitief op die plek wenst te houden of niet.

 

Optie 2: Constructie met een doorgang op maat

Ben je handig en wil je de raamafdichting zelf maken? Dan kun je ervoor kiezen om een plaat uit plexiglas of hout te maken die precies in het raam past. Boor hierin een gat met de diameter van de aircoslang, waardoor je hem naar buiten kan laten hangen. Op deze manier heb je zelf een stabiele en goed werkende airco raamafdichting gemaakt.

 

Optie 3: Oude schouw van gas- of houtkachel gebruiken

Gebruik je je oude schouw niet meer? Als die nog in prima staat is, kan je de aircoslang in dat gedeelte installeren en afdichten met behulp van een oud laken of oude handdoek. Zo zijn er geen afbraakwerken nodig en kan je je huis makkelijk koelen.

 

Airco offertes op maat ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde airco installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 koeltechniekers actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde installateurs